Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Konec násilí! Zkuste kosmetiku, která nebyla testovaná na zvířatech

Není vám lhostejný osud zvířat? Kupujte certifikovanou kosmetiku
12. listopadu 2013 | 13:30

Přestože média se touto skutečností příliš nechlubí, po celém světě stále trpí velké množství zvířat, na kterých se testuje kosmetické a toaletní zboží a prostředky pro domácnost. Existují ale značky, které se rozhodly říct "Ne!".

Je také ve vašich rukou, jestli se rozhodnete podporovat kosmetiku, která se rozhodla jít cestou bez násilí na zvířatech nebo ne. Do vaší volby by vám přitom neměl nikdo mluvit.

Možná byste ale rádi podpořili výrobky, které nebyly na zvířatech testovány, jenomže zkrátka nevíte, které to jsou. My vám to rádi řekneme!

Netestujeme kosmetiku, ale ingredience ano

Manufaktura
Autor: archiv firem
Spousta kosmetických značek se tváří, že svoji kosmetiku na zvířatech netestují. Pravdou ale je, že i když netestují přímo vytvořený produkt (například hydratační krém) používají do něj ingredience, které již otestované byly. V podstatě tu tedy platí přísloví: Vlk se nažral a koza zůstala celá.

Tyto značky si tak mohou na svoje výrobky umísti symbol kosmetiky netestované na zvířatech - siluetu bílého králíčka, ale stínu násilí na zvířatech bohužel zcela zbavené nejsou.

Certifikát mluví jasně

Body Shop
Autor: archiv firem
Pokud chcete mít naprostou jistotu, že podporujete kosmetické firmy, kterým na životech zvířat záleží, pátrejte po certifikátu HCS neboli "Humánní kosmetický standard". U čistících prostředků pak hledejte zkratku HHPS (Humánní standard prostředků pro domácnost).

U takto označených produktů si můžete být jisti, že byly nejenom netestované na zvířatech, ale současně neobsahují ani žádné předem testované ingredience.

Které to jsou?

Lush
Autor: archiv firem
Nalezli jsme pro vás certifikované značky snadno dostupné v České republice. Pokud byste je tedy chtěli vyzkoušet, můžete je zakoupit v kamenných prodejnách nebo jednoduše přes internet.

Z pečující kosmetiky doporučujeme vaší pozornosti značku Manufaktura, která byla vůbec první českou značkou, oceněnou certifikátem HCS.  Nepoužívají konzervanty na bázi parabenů, živočišné složky nahrazují rostlinnými a není jim lhostejné životní prostředí. Navíc mají i celou řadu pečující kosmetiky pro nejmenší,  která splňuje přísné dermatologické nároky a testy.

Spa Rituals
Autor: archiv firem
Potrpíte-li si na tělová mléka a krémy s úžasnými vůněmi jako je med, kakao, kokos, vanilka a mnoho dalších, podívejte se na produkty značky The Body Shop. Kromě pečující kosmetiky nabízejí i kosmetiku dekorativní a parfémy. Hotový kosmetický ráj pro vaše tělo.

Dekorativní i pečující kosmetiku nabízí také voňavé prodejny značky Lush, jejíž firemní politikou je dokonce aktivní lobbing za nahrazení pokusů na zvířatech. Vaší pozornosti doporučujeme jejich pestrobarevná mýdla všech vůní a "příchutí" a šumivé bomby do koupele, stejně jako čerstvé masky na obličej.

Ecotools
Autor: archiv firem
Pečující kosmetiku vám nabídne i značka Spa Rituals, přesto jsou unikátní jinými produkty a sice laky na nehty, které nebyly testované na zvířatech. Kromě široké škály odstínů chválíme velmi pěkné obaly, které si získaly naše srdce.

A abyste svoji "hodnou" kosmetiku měly čím nanášet, podívejte se po kosmetických štětcích značky Ecotools. Jsou vyrobené ze syntetických vláken s bambusovou rukojetí a nově je konečně můžete od letošního podzimu zakoupit i v síti českých drogerií.

Autor: Brigita Zemen