Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chcete znát tajemství krásných vlasů Kate Middleton? Čtěte!

17. dubna 2012 | 06:43

Jak dosáhnout lesklých vlasů jako má Kate Middleton? Známe tajemství její "vlasové diety"! Stačí se řídit následujícími radami a vaše vlasy budou lesklé a zdravé, právě jako ty její!


Stejně jako vaše pokožka a oči, i vlasy ztrácí svůj lesk, pokud prožijete stresující týden, nebo pár bezesných nocí.  Vlasy výrazně ovlivňuje i jídelníček a životní styl. I když vlas, který roste z hlavy je ve své podstatě „mrtvý“, jeho část – vlasový folikul – je naopak velmi živý.

Hýčkejte si je!

Když folikulům neposkytnete dostatečné živiny, zaplatíte krutou daň. Vlasy budou blednout, třepit se, budou mít hrubou texturu, začnou vypadávat a obecně budou velmi oslabené.

zelenina
Autor: Profimedia.cz

Jezte proto organické ovoce a zeleninu, například: jablka, hroznové víno, broskve, ledový salát a rajčata. Pokuste se kupovat ovoce a zeleninu třeba na farmářských trzích, abyste se vyvarovala pesticidů, které se často používají ve velko-pěstírnách.

Nejezte "nadopované" maso!

Je také vhodné připlatit si za ekologické maso a mléčné výrobky, aby se zabránilo hormonům a antibiotikům, které mnohá průmyslová masa obsahují.

Kolísající hladina hormonů může (i v malém rozsahu) nechat vlasy nudné a bez života.

maso
Autor: Profimedia.cz

Posilujte své vlasy

Jezte více potravin, které mají vysoký obsah aminokyseliny zvané cystein. Mezi ně patří vepřové maso, drůbež, vejce, papriky, česnek, cibule, růžičková kapusta, mléčné výrobky, oves a brokolice.

Cystein je hlavní aminokyselina, která tvoří keratin. Je také dobré zvýšit příjem křemíku, u kterého bylo prokázáno, že má zásadní význam pro silnější vlasy, nehty a kosti.
Posílit vlasy můžete dále: zelenými fazolkami, špenátem, čočkou.

Pro silnější kštici

Ujistěte se, že jíte dostatek železa a zinku (oba se nacházejí v červeném mase, jako je hovězí nebo jehněčí, stejně jako čočka, fazole, vepřové maso,

ryba
Autor: Profimedia.cz
krůtí a špenát). Zinek je nezbytný pro výrobu keratinu a lidé s nízkou úrovní zinku může mít jemné, slabé a křehké vlasy nebo dokonce ztrácejí vlasy úplně.

Zabraňte nadměrnému příjmu potravy velkých mořských ryb, přestože jsou ryby důležitým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, některé obsahují vysoké množství rtuti, která vede k vypadávání vlasů.

Zatočte s šedinami!

Pokud máte obavy z šedých vlasů, zkuste jíst hrst mandlí každý den.

Nicméně mandle zvyšují schopnost těla produkovat enzym katalázy, která udržuje svoji přirozenou barvu vlasů po delší dobu.

Autor: Eva Dvořáková