Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Proč ženy neopustí domov bez make-upu?

Bez dokonalého nalíčení některé ženy vůbec nevychází
22. července 2011 | 16:53

Vyjít z oázy svého soukromí bez dokonalého nalíčení se pro mnohé ženy rovná sebevraždě. Minimálně společenské.

Jen pouhá myšlenka, že by měly světu ukázat svou „nahou“ tvář, je pro některé ženy doslova noční můra. Že se přírodě musí každý den pomoct, si myslí jedna ze tří žen. Každá čtvrtá si pak svůj make-up během dvou tří hodin znovu upravuje a většina z nich si dokonalost tváře kontroluje až devětkrát denně. Navíc tři z deseti středoškolaček by do školy nevyrazily alespoň bez rtěnky.

Jedna z pěti žen potvrzuje, že se řídí příkladem své matky, která make-up každodenně používala. Maminka přeci ví nejlépe, co je pro ženu správné. Stalo se to proto základní a neodmyslitelnou součástí i jejich života.

Jde hlavně o sebevědomí

Zajímavé zjištění je, že to všechno ženy nedělají jen kvůli tomu, aby se líbily mužům. Více než třetina žen se líčí spíš kvůli jiným ženám, aby se nestaly tématem jejich pomluv. Z toho vyplývá, že používání kosmetiky není pro většinu z nich pouhá marnivost, ale jde spíš o posílení sebevědomí.

Nejvíc na sebe ženy dbají, pokud mají jít na nějaký pohovor. To nahodí „fasádu“ i ty, které běžně své vylepšení neřeší. Potřebují si totiž zvýšit sebevědomí, aby vyrovnaly stres, který jim taková situace přináší. Když jim to sluší, vystupují víc suverénně.

Krásná od rána do noci

Průzkum také prokázal, že 30 % žen myslí na své zkrášlování ještě těsně před tím, než jde spát a 16% přiznává, že první co řeší hned po probuzení, je právě make-up.

Existují dokonce i  ženy, které večer chodí úmyslně spát dlouho po svém manželovi a ráno, i když nemusí, vstávají půl hodiny před ním, jen proto, aby je nespatřil bez make-upu. Jednoduše takové Stepfordské paničky, to už je ale opravdu trochu extrém.

Autor: INT, bak