Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krásná i v mrazu aneb Zimní péče o vaši pleť

8. prosince 2009 | 05:00

Jakmile se ochladí, trápí vás zarudlá a drsná pleť? Nemusí, ale musíte vědět, jak se o svou pokožku v zimě starat.

Nepodceňujte ochranu
Pokud se v teplotách kolem nuly pohybujete venku, měla byste používat speciální krémy, které hydratují a zároveň fungují jako nepropustná schránka, jež udržuje vlhkost uvnitř. Využívají se přitom látky jako mandlový olej, včelí vosk, růžová a termální voda. Během slunečních dní by měl ochranný krém mít UV filtr, protože sníh odráží paprsky, a tím zintenzivňuje sílu slunce.

Vsaďte na dobré krémy
V zimě byste měla používat krémy, které mají jako základ emulzi typu „voda v oleji“. Obsahují více lipidů a méně vody než jiné konzistence, a navíc i hydratační složky. Namáhané pleti dělají také dobře i ošetřující krémy s medem, které zmírňují záněty, podporují buněčnou obnovu a optimálně vážou vlhkost.

Zvyšte péči!
Zima „krade“ pleti vlhkost. Extrémní výkyvy počasí, prudké změny, kdy ze suchého zakouřeného vzduchu přecházíte do studeného, znamenají pro pleť pořádný stres. Obzvláště pokožka na obličeji reaguje citlivě. Čím níž klesají teploty, tím více se zpomalují její funkce, prokrvování a zásobování živinami jsou utlumené. Toto období je proto ve znamení intenzivní péče. Pleť potřebuje jemné, šetrné čištění a dostatek krému. Nečistoty, maz a zbytky make-upu jemně odstraní čisticí oleje. Přirozený ochranný film dokážou také chránit čisticí ubrousky, které také chrání.


Tělu dopřejte intenzivní kúru
Větší pozornost byste měla věnovat krku, dekoltu a loktům. Začněte už ve vaně krémovými nebo olejovými přísadami. Vzácné výtažky z rostlin dodávají vlhkost a éterické oleje vás uvolní. Výživné tělové krémy jsou perfektním zakončením. Glycerin v nich obsažený uklidní citlivou pleť.

Myslete na své oči a rty
Citlivá pleť v okolí očí (je čtyřikrát tenčí než na tvářích) reaguje jako první na špatnou péči v chladném ročním období. Protože má velmi málo mazových žláz, chybí jí ochranný tukový film. Smích, mžourání ve spojení se zimou, větrem, zakouřené místnosti – a vznik vrásek je jistý. Nepomůže vám ani to, když budete nanášet na oční okolí krém v silné vrstvě. Raději používejte produkty, které chrání, vyplní a napraví malé škody. Daří se to díky výtažkům z kaštanů, sójových proteinů nebo aloe. Ani rty nemají „protimrazový“ film a snadno ztratí vlhkost. V zimě se natahují a praskají. Používejte ochranné tyčinky a krémy, které nechte působit přes noc.

Chcete být sexy? Choďte do sauny!
Podle Finů jsou ženy po saunování hezčí. A mají pravdu. Díky teplu se výrazněji uvolňují tělu vlastní hormony „dobré nálady“ serotonin a dopamin, s jejichž pomocí jste ještě krásnější. Kdo se pravidelně potí v suchém teple sauny nebo ve vlhkém vzduchu parní koupele, posiluje krevní oběh i imunitní systém. Organismus se tak učí flexibilněji a rychleji reagovat na výkyvy teploty. Prospívá to i pleti. Je čistá až do pórů, odumřelé částečky jsou pryč a celkově je lépe prokrvená. To všechno je důležité pro tvorbu podpůrných kolagenových a elastinových vláken, a proto působí pravidelné „potící“ kúry proti stárnutí pokožky.

Autor: hugo, mif