Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tajemství krémů: Co vlastně obsahují?

11. listopadu 2009 | 05:00

Jistě jste tu situaci už zažila: držíte v ruce krém a máte pocit, že vlastně vůbec nerozumíte tomu, co je napsáno na etiketě. Vysvětlíme vám, co umí nejpoužívanější účinné látky.

AHA kyseliny
Pod touto zkratkou se skrývají alfahydroxykyseliny, přičemž nejčastěji se jedná o nízce dávkované ovocné kyseliny. Primárně se používají jako chemický peeling. Změkčí povrchovou vrstvu pokožky, tím usnadňují odstraňování vrstvy odumřelých buněk a pleť se lépe pročišťuje a regeneruje. Kyseliny však můžou vyvolat alergickou reakci nebo podráždění, zejména pokud máte citlivou nebo suchou pokožku. Proto vyšší dávky těchto látek patří do rukou zkušených dermatologů, kteří je často používají při léčbě jizev po akné nebo k vyhlazování vrásek.

Krém.
Autor: Shutterstock.com

Koenzym Q 10
Je to tělu vlastní enzym, který hraje významnou roli při hospodaření buněk s energií. Se stoupajícím věkem však jeho produkce klesá, což má za následek, že tělu chybí energie na přirozenou regeneraci pokožky. S každodenní péčí produkty obohacenými o koenzym Q 10 dodáte pleti energii na obnovu její struktury, a tím bojujete proti vráskám. Kromě toho Q 10 neutralizuje volné radikály, které se v těle hromadí v důsledku slunečního záření, stresu a dalších negativních vlivů z vnějšího prostředí.

Krém.
Autor: Shutterstock.com

Retinol
Tímto názvem se označuje vitamin A. Retinol se používá zejména do krémů proti vráskám. Podporuje obnovu spodních vrstev pokožky a posiluje kolagenová vlákna vaziva. Toto působení „z hloubky“ může působit při vyhlazování vrásek. Retinol je známý skvělým účinkem na poškozenou pokožku, krémy, které ho obsahují, jsou zpravidla vhodné pro všechny typy pleti, jen majitelky velmi citlivé pokožky by měly být opatrnější.

Krém.
Autor: Shutterstock.com

Kyselina hyaluronová
Má schopnost vázat v těle velké množství vody, a tak působí proti vysušování pokožky. Je to tělu vlastní bioaktivní látka, s postupujícím věkem však její přirozený podíl v těle klesá, proto je začleněná do mnoha produktů zejména pro zralé ženy. Díky její schopnosti vázat vodu je její účinek okamžitě viditelný. Při pravidelném používání chrání před volnými radikály a negativními vlivy okolí a celkově zlepšuje stav pokožky. Kosmetické produkty s kyselinou hyaluronovou vytvářejí na povrchu hladký film, který ošetřuje kůži, zabraňuje ztrátě vody a výrazně tak přispívá ke zlepšení elasticity pleti. Dalším bonusem je dobrá snášenlivost i citlivou pokožkou.

Krém.
Autor: Shutterstock.com

Ceramidy
Tyto přírodní lipidy tmelí vrchní vrstvy pokožky a starají se tak o dobře fungující obranný systém. Zachovávají hydrataci a zabraňují vysušování. Rostlinné ceramidy pomáhají při obnově ochranné bariéry, aktivně působí při regulaci vlhkosti v povrchové vrstvě pokožky, zabraňují jejímu úniku a zachovávají správou míru hydratace po dobu několika hodin.

Krém.
Autor: Shutterstock.com

Panthenol
Možná nevíte, že to je hustá tekutina, která patří do skupiny vitaminů B. Podporuje obnovu svrchní vrstvy kůže. Pomáhá proti rohovatění kůže, vlasů, nehtů. Má zklidňující, protizánětlivé a také regenerační účinky.

Kyselina mléčná – acidum lacticum

Tato hydroskopická látka je dobře rozpustná ve vodě. Používá se k obnově a hojení pokožky, má hydratační účinky a pozitivně ovlivňuje pH pokožky – kyselost kožního pláště.

Krém.
Autor: Shutterstock.com

Glycerin – glycerol
Patří mezi organické látky, má sladkou chuť. Umí dobře vázat vodu. Zředěný glycerin má hydratační účinky, to znamená, že zajišťuje udržení vlhkosti v zevní vrstvě kůže a dodává jí přirozenou pružnost a hebkost.

 

Autor: pk, oli