Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Botox nás dělá krásnějšími už dlouhých 20 let

Krásná i bez skalpelu
30. března 2009 | 16:56

Obliba botoxu každým rokem stoupá. K odstranění mimických vrásek si ho nechávají píchnout světové celebrity, české hvězdy i obyčejné ženy. Věděli jste ale, že se využívá i ve zdravotnictví?

V estetické dermatologii je využíván botulotoxin typu A (botox), který byl připraven v roce 1979 a jehož aplikaci povolil v roce 1989 Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv - Food and Drug Administration (FDA), bez jehož souhlasu nemůže být na americkém trhu uveden žádný nový lék a tuto metodu označil za bezpečnou.

Krásná i bez skalpelu
Autor: scom

Tato korekce mimických vrásek je velmi oblíbená hlavně díky snadné a rychlé aplikaci. Malá dávka botulotoxinu se malou injekční stříkačkou s velmi tenkou jehlou aplikuje do mimických svalů v místech, kde chceme vyhladit vrásky. Botox svaly, které svým stahem vrásky způsobují, uvolní a pleť je znovu nádherně vypjatá.

Cena za aplikaci se pohybuje od 550 Kč do 9 200 Kč a odvíjí se od množství mimických vrásek a počtu použitých jednotek botoxu.

Ale botox není používán jen pro naši krásu. Injekce tohoto jedu do chodidel umožňují dětem s mozkovou obrnou znovu chodit. Uvolní jim totiž svaly dolních končetin, které jsou v permanentní křeči.

A to není vše. Přinášíme vám několik dalších možností aplikace botoxu, které nám pomáhají vyřešit problémy s naším zdravím.

Krásná i bez skalpelu
Autor: scom

Nadměrné pocení
Hyperhidróza neboli nadměrné pocení obtěžuje čím dál tím více lidí. Velmi účinným řešením, i když pouze dočasným, je aplikace botoxu, který dočasně zabrání převodu vzruchů z určitého typu nervových vláken na potní žlázy. Tím dojde k dočasnému přerušení činnosti potních žláz a objektivně i k omezení pocení v ošetřeném místě.
Aplikuje se do podpaží, chodidel, dlaní a těm, kterým se nadměrné pocení projevuje v obličeji, i na obličej a čelo.
Účinek je však bohužel časově omezený, od sedmi do deseti měsíců, někdy i déle.

Obezita
Botox vás nejen zbaví vrásek, ale také vám může pmoci zhubnout. Na italské univerzitě v Miláně byla provedena studie, která prokázala, že aplikace botoxu do některých svalů žaludku způsobí, že se pacienti cítí déle syti.

Migréna
Vědci na univerzitě v San Francisku přišli na to, že po aplikaci botoxu do svalů krku při těžké migréně, se zkoumaným osobám velmi ulevilo.

Bolesti zad
Studie uveřejněná v klinickém věstníku Pain zjistila, že aplikace botoxu do zádových svalů zbavila více než polovinu pacientů na dva měsíce úporných bolestí zad.

Mozková mrtvice
U dospělých, kteří trpí chorobně zvýšeným napětím až stažením svalů na horních končetinách následkem cévní mozkové příhody (mozkové mrtvice), se Botox úspěšně používá k uvolnění tohoto stavu.

Inkontinence
Vědci ze švýcarského Lutzernu provedli studii, při níž Botox vpravovali do okolí močového měchýře osob, postižených urgentní inkontinencí. Urgentní inkontinence je ten typ potíží, při nichž člověk pociťuje náhlou potřebu močit, která je často tak silná, že se ji nepodaří přemoci ani do chvíle vyhledán nejbližší toalety. Úniky moči jsou v tomto případě způsobeny kontrakcemi svalů močového měchýře – při jejich náhlém stahu se začne moč vypuzovat, a člověk vůlí nedokáže sval zastavit. Botox podle názoru odborníků může nežádoucím stahům svalstva zabránit.

Jizvy
Utrpěli jste ošklivou nehodu či úraz, po kterém vám zůstala nepěkná jizva? Lékaři na univerzitě v Buffalo ve státu New York našli řešení. Stačí několik obstřiků botoxem a ošklivé poškození pokožky (zjizvení) postupně ustoupí.
"Při běžné péči svaly vlastně ránu roztahují," říká David Sherris z univerzity v Buffalo ve státu New York. "Botox je do jisté míry ochromuje, a tím zmírňuje jejich napětí."