Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nehltejte rychle, ztloustnete!

Zeptejte se sebe sama, proč chcete shodit na váze.
22. října 2008 | 14:28

Lidé, kteří jedí rychle až do pocitu úplné sytosti, se s třikrát větší pravděpodobností propracují k nadváze. K takovému závěru dospěli japonští vědci.

Tento problém ještě více prohlubuje snadná dostupnost fastfoodů a mizící správné stravovací návyky. K takovému závěru dospěli japonští vědci.

Výsledky jejich studie, zveřejněné v odborném časopise British Medical Journal, osvětlují, jak styl konzumace jídla může přispět k epidemii obezity, rozdmýchávané rostoucím vlivem hojnosti a nadbytku ve stylu Západu v mnoha částech světa.

Archív
Autor: Archív

Světová zdravotnická organizace (WHO) řadí mezi obézní zhruba 400 milionů lidí, z toho 20 milionů dětí ve věku do pěti let. Vhledem k tomuto nepříznivému trendu stoupá riziko chorob jako cukrovka typu dva či srdeční problémy.

Odborník Hirojasu Iso a jeho kolegové z Ósacké univerzity v zájmu studie zpovídali ohledně stravování více než 3000 japonských dobrovolníků ve věku od 30 do 69 let. Asi polovina mužů a o něco více než polovina žen uvedli, že jedí až do pocitu úplné sytosti. Přibližně 45 procent mužů a 36 procent žen přiznalo, že hltají jídlo rychle.

Archív
Autor: Archív

Ti, kteří připustili, že jedí do úplné sytosti a rychle, byli s třikrát větší pravděpodobností obézní než lidé, kteří jedí dopolosyta a pomalu. Vědci označili za příčinu jak dostupnost levného jídla konzumovaného ve velkých porcích, tak zlozvyky, jako třeba sledování televize při jídle.

S cílem potírat nepříznivý efekt nešvaru, jímž je rychlé hltání a přejídání mezi dětmi se sklonem k obezitě, badatelé rodičům radí, aby své potomky vedli k pomalé konzumaci potravin v klidném prostředí.

Autor: ČTK
Související články