Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jste těhotná? Pravidelný pitný režim prospěje vám i miminku

22. srpna 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Přáním každé nastávající maminky je bezproblémové těhotenství, které vyústí v narození zdravého miminka. Pokud i vás čeká radostná událost, zřejmě si poctivě hlídáte svůj jídelníček a přiměřeně ke svému stavu si udržujte fyzickou kondici (procházky, plavání, jóga pro gravidní). Stejně tak důležitý je ale i pravidelný pitný režim. 

Kolik tekutin je tak akorát?

Odborníci doporučují vypít alespoň 1,5 litru tekutin denně – v závislosti na tělesné hmotnosti, s postupujícím těhotenstvím tedy více. V případě pohybové aktivity, ale i v horkých letních dnech, je potřeba vypít až 3 litry tekutin denně, nejlépe čisté neperlivé vody. 

Jednoduchým ukazatelem, zda je příjem tekutin dostatečný, je barva moči. Světlá znamená dostatečný pitný režim, tmavá nedostatek tekutin v těle. 

Co pít v těhotenství?

Kromě kohoutkové vody doporučují nutriční specialisté také přírodní pramenité, kojenecké nebo minerální vody, které jsou velmi kvalitní, čisté a neupravené, bez obsahu chemických přídatných látek. Vhodné jsou i slabě a středně mineralizované vody s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l, v období těhotenské nevolnosti raději neperlivé.  

V prvním trimestru, kdy spousta žen trpí nevolnostmi nebo nechutenstvím, je vhodné zařadit také ovocné nebo bylinné čaje bez cukru či vodu ochucenou ovocem nebo mátou. Pomůže i naředěný nekyselý džus (broskve, meruňky, multivitamin, hruška apod.) nebo voda s trochou kvalitního ovocného sirupu.

Voda přijímaná v jídle

Skvělým zdrojem tekutin jsou také polévky, zejména domácí vývary z původních surovin (nikoli z připravených směsí). Polévka plní roli 2 v 1 – maminkám, které mají problém s dostatečným příjmem tekutin i jídla, nabízí tekutiny a zároveň lehký oběd nebo večeři (díky masu, zelenině a zavářce). V létě pomůže ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody – vodní melouny, jahody nebo salátové okurky. 

Proč nepodceňovat pitný režim po porodu

Dostatečný pitný režim je neméně důležitý i během kojení, kdy se maminky potýkají se zvýšenou únavou a bolestmi hlavy, navíc může podpořit shazování poporodních kil. Díky přiměřenému příjmu tekutin také klesá velká potřeba jíst a dochází k rychlejšímu odplavení odpadních látek, které v těle vznikají při zpracování potravy nebo v důsledku nezdravého životního prostředí.

Jak hřeší těhotné?

Pokud přemýšlíte, zda děláte vše správně, možná vám pomůžou výsledky průzkumu 1) AquaLife Institutu, podle kterého 48 % žen změnilo v době těhotenství svůj pitný režim. Například celá polovina cílové skupiny omezila konzumaci kávy. Na druhou stranu v případě alkoholických nápojů, které by si správně mělo zcela odpustit 100 % těhotných žen, průzkum zjistil, že víno nebo pivo těhotné ženy pijí, i když v menší míře – víno konzumovalo v těhotenství v menší míře 59 % žen a alkoholické pivo 43 % žen. Pokud jde o sladké nápoje, těhotné ženy nejvíce omezily konzumaci limonád, kolových nápojů a také energetických nápojů, nejméně džusy nebo vodu se šťávou, ty pily v podstatě stejně často jako před těhotenstvím. 

Cukr v nápojích

Velkým problémem je cukr, kterého mají limonády a džusy shodně okolo 11 g ve 100 ml. Jeden litr zdravě působícího džusu tak obsahuje více než 100 g cukru, což při pravidelné konzumaci přináší riziko výrazného snižování tělesné hmotnosti u maminky a při rozvoji těhotenské cukrovky také u miminka. Dítě v pozdějším věku může trpět nadváhou a cukrovkou druhého typu. 

POZOR: čerstvě lisované domácí ovocné šťávy, freshe a smoothies bez bílkovinné složky (jogurt, podmáslí apod.) jsou na tom co do množství cukru úplně stejně jako limonády! 

Alkoholické nápoje

Konzumace alkoholických nápojů v těhotenství je pro miminko vyloženě nebezpečná, a to z důvodu vzniku některých vrozených vývojových vad, nízké porodní hmotnosti nebo fetálního alkoholového syndromu s důsledkem mentálního a tělesného postižení. 

Kofein

Nadměrná konzumace kofeinu v těhotenství je spojená s nižší porodní hmotností, která může vést k mnoha zdravotním komplikacím u dítěte. Velké množství kofeinu je nebezpečné i během kojení, kdy může způsobit neklid, nespavost nebo celkovou nepohodu miminka. Denně je v pořádku maximálně 300 mg kofeinu, což jsou zhruba dva hrnky slabší kávy. Nicméně platí, čím méně, tím lépe. 

TIP: Maminky, v době kojení si můžete vychutnat kávu tak, že své děťátko nejdřív nakrmíte a kávu si dáte hned po kojení. Do dalšího kojení už bude většina nebo i všechen kofein zpracovaný a do mateřského mléka se nedostane. 

1) Průzkum iniciovaný AquaLife Institutem mapoval postoje a návyky současných a nastávajících maminek k pitnému režimu. Výzkum se zabýval tím, jak vypadal pitný režim maminek, současných i budoucích, v době před otěhotněním, v průběhu těhotenství a po porodu a jaký vliv na jejich pitný režim mělo či bude mít případné kojení. Sběr dat probíhal formou online dotazování prostřednictvím panelu respondentů společnosti Médea Research. Průzkum proběhl v červenci 2020, zúčastnilo se ho 110 těhotných žen a maminek dětí do 3 let. 

AquaLife Institute (www.aqualifeinstitute.cz) je organizace, která sdružuje přední odborníky a vědce zabývající se hydratací organizmu, výživou a zdravým životním stylem, ale i vodou jako přírodním zdrojem. Sleduje aktuální problémy a potřeby české společnosti v oblasti výživy a zdraví s důrazem na pitný režim a poskytuje informace s cílem zlepšit pitný režim a kvalitu života široké veřejnosti. AquaLife Institute také podporuje vědu a výzkum týkající se pitného režimu a vlivu příjmu tekutin na zdraví.