Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Popraskaná kůže v záhybech novorozenců si zaslouží speciální péči

Dětská pokožka je velmi citlivá
13. listopadu 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Loupání kůže je u miminek přirozené, přesto je třeba dbát na to, aby nebyla jejich pokožka vysušená příliš. My vám poradíme, jak na to. 

Vynechejte dlouhé koupele

Dlouhé koupele novorozeneckou kůži zbytečně vysušují, proto doporučujeme dítě koupat obden po dobu 5 maximálně 10 minut. Každodenní mytí pokožce nesvědčí, protože spolu se špínou z ní odstraňujeme její přirozený maz. Malé miminko se během dne příliš neušpiní, spíše je potřeba omýt místa, kde se dítě snadno zapaří – zadeček, podpaží a krk. Doporučujeme používat dětské neparfémované mycí produkty, případně speciální přípravky pro ekzematiky. Dětské mýdlo musí být neutrální nebo jemně kyselé a mělo by obsahovat bohatou tukovou a hydratační složku. Do koupele můžete přidat koupelové oleje, které pokožku příjemně zvláční. Po koupání dítě pořádně osušte bavlněným ručníkem. 

TIP: Vyzkoušejte řadu produktů péče o dětskou pokožku od značky Mixa, odborníka na citlivou pleť. Díky jemnému, ale účinnému složení produktů Mixa Baby, které byly vyvinuty ve spolupráci s lékaři a testovány předními francouzskými dermatology, jemnou dětskou pokožku šetrně čistí, hydratují a pečují o ni.

Popraskaná kůže může u miminek vznikat také v důsledku používání nevhodných pracích a mycích prostředků. Vždy proto pečlivě čtěte složení těchto přípravků. Kůže novorozenců je velmi citlivá, vyhýbejte se parfémovaným nebo vonným kosmetickým přípravkům, které dětskou pokožku zbytečně vysušují a dráždí. 

Produkty Mixa Baby
Autor: Mixa

Mazat, mazat, mazat!

Nikdy nezapomínejte na pravidelné ošetření suché kůže. Ideální je namazat miminko ihned po koupeli. Dětská kosmetika by neměla obsahovat žádné alergizující složky nebo barviva. Pamatujte však, že přehnanou hygienou a nadměrným používáním kosmetiky můžeme napáchat více škody než užitku.

Pozor na nepříznivé počasí

Dětská pokožka je asi 5x tenčí než u dospělého člověka, proto je k chladu i nadměrnému vysoušení náchylnější. Při teplotách okolo 10 stupňů pod nulou venkovní procházky raději vynechejte. Dítě oblékejte přiměřeně teplotám do bavlněných oblečků, které jsou hebké a prodyšné. 

Ekzémy u novorozenců

V některých případech loupání a praskání kůže bývá u novorozenců způsobeno nejrůznějšími kožními chorobami, například atopickým ekzémem, který postihuje až 20 % dětí. Poprvé se objevuje mezi 2. a 6. měsíce věku v podobě začervenalých svědících míst na obličeji, postupně se šíří na ruce a trup. U většiny dětí však tento ekzém vymizí do 3. let věku.