Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vánoce bez dluhů: Nenaleťte na "výhodné" nabídky a raději darujte svůj čas!

  • Ne každý dárek musí být nutně drahý
    4. prosince 2015 | 06:00

    Průměrný Čech utratí podle výzkumů za Vánoce 7700 korun. Podle agentury Stem/Mark padne kolem 5000 korun na dárky, zbytek na jídlo, výzdobu a vánoční stromek. Drahé dary a hromady jídla ale šťastné Vánoce nezaručí. Opravdové Vánoce můžete pořídit podstatně levněji. Než se pustíte do utrácení, zvažte několik důležitých faktů.

  • Není třeba přeplnit lednici

    Odolejte na návštěvě dietním nepřátelům, jako jsou chlebíčky.
    Autor: Shutterstock.com
    Uvědomte si, co asi za tři dny sníte. Není třeba nacpat ledničku ani spíž k prasknutí. Reálně se zamyslete, bez čeho se neobejdete. A uvidíte, že oproti loňsku i předloňsku ušetříte. Nejen své peníze, ale i žaludek. A možná ani nebudete muset po svátcích hubnout.

  • Utrácejte adekvátně

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zajímá vás, kolik stojí průměrně jeden český dárek? Asi 900 korun. Ale jak všechny víme, radost udělá i levnější, pokud se umíte správně trefit do vkusu. Investujte prostě jen tolik, kolik opravdu máte.

  • Nedávejte dárek každému

    Kamarádský pokec
    Autor: Shutterstock.com
    Je hezké, že chcete dárkem potěšit také své přátele. Ale i nízké položky se můžou nenápadně vyšplhat na závratnou částku. Proto vymyslete levnější variantu. Vyrobte jim třeba nějaký jedlý dárek. Nebo si společně zajděte na svařák. Být spolu může být nakonec mnohem hodnotnější.

  • Myslete na přání

    Během vánočních svátků přijmeme spousty kilojoulů v alkoholu. Víte, který je naprostým zabijákem diety?
    Autor: Shutterstock.com
    Tušila jste, že většina lidí si přeje k Vánocům to, co se za peníze koupit nedá? Třeba pohodu, klid, zdraví, práci… A tak obdarujte blízké hlavně svou pozorností, přítomností, časem, který strávíte společně a v kterém si vzájemně nasloucháte.

  • Na dárky si nepůjčujte

     

    Spojte vánoční nakupování s pohybem a choďte, co to jen jde!
    Autor: Profimedia.cz

    Obrovský rozmach půjček na Vánoce už je podle statistik – díky bohu – za námi. I tak si plánuje na Vánoce letos půjčit až 19 procent Čechů. Z toho jedna pětina z nich byla nebo je v exekuci. Proto si dobře rozmyslete, jestli je nutné půjčovat si zrovna na dárky. A buďte skeptičtí k „výhodným“ nabídkám různých finančních institucí. Přece nemá smysl platit za několik dnů hojnosti ještě několik let poté.

Autor: Alena Dušková
Klíčová slova:  vánoce, rodina, finance, dárky, šetřit
Diskuse ke článku
.