Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Je vaše dítě závislé na tabletu? Pět znamení, že to tak je, a jak se tomu bránit

  • Místo toho, aby děti venku sportovaly a hrály si, tráví čas u elektronických přístrojů.
    26. června 2015 | 06:00

    Každé třetí dítě umí používat tablet dřív, než řekne první slůvka. I když mohou přinést vašim dětem mnohý užitek a rozvíjet jejich schopnosti, je potřeba s nimi zacházet obezřetně. To, že se počítače a další elektronika dají nejen zapnout, ale i vypnout, musí své děti naučit rodiče. "Pokud potomka přestávají zajímat ostatní činnosti nebo pokud začne být nervózní, bez nálady a ve stresu, když není elektronika v dosahu, pak je potřeba začít něco měnit," shrnuje Dr. Richard Graham, londýnský psychiatr pro děti a dospívající. Jaké jsou známky toho, že vaše dítě začíná elektronika ovlivňovat už přespříliš? A co se s tím dá dělat?

  • Čas, který u elektroniky tráví

     

    Autor: Shutterstock.com
    Nejdřív stačilo dvacet minut, teď je po čtyřiceti ještě nespokojený a nechce skončit s hraním. Nebo jinak: na začátku páté třídy si občas po škole chatovala se spolužáky na Facebooku, teď tráví na počítači celé odpoledne. Stejně jako tělo narkomana nebo alkoholika potřebuje časem vyšší dávku drogy, tak i závislý na elektronice zvyšuje svou denní dávku času před obrazovkou. A když ho vyzvete, aby skončil, propadá záchvatům vzteku.
  • Ztráta zájmu o jiné věci

     

    ...
    Autor: Shutterstock
    Pokud vaše dítě odmítá dělat jiné věci, jako jsou například jít si hrát s kamarády, jet na výlet nebo do bazénu, a raději by jen sedělo u počítače, je třeba zbystřit. Samozřejmě každé dítě remcá, když je rodičem vyzváno k nějaké společné aktivitě. Většinou je potřeba použít lehkých donucovacích prostředků. Problém nastává ve chvíli, kdy je dítě při těchto aktivitách bez zájmu, nesoustředěné a v duchu počítá minuty, kdy to bude mít za sebou. Také témata hovorů s vámi nebo s kamarády leccos napoví: pokud projeví nadšení jen ve chvíli, kdy vypráví o nových levelech nebo dosažených bodech, zbystřete také.
  • Abstinenční příznaky

     

    Autor: Ilustrační foto profimedia.cz
    Mnozí to známe u sebe: když zapomeneme mobilní telefon, jsme nervózní a máme pocit, že se "něco stane" a my se to nedozvíme. Pozorujte chování svého potomka, když nemůže mít u sebe telefon, tablet nebo notebook. Je nervózní? Popudlivý? Bolí ho hlava, odsekává? "Samozřejmě že dospívající chtějí být v kontaktu s kamarády, to je jasné," upozorňuje Dr. Richard Graham. "Ale pokud se s tím dítě častokrát neumí vyrovnat, je čas si s ním o tom pohovořit."
  • Podvádění

     

    žena, počítač, notebook
    Autor: Shutterstock
    Bere si dítě telefon do postele tajně? Bere si ho do školy i přes váš zákaz? Snaží se k počítači dostat i mimo čas, který jste mu vyhradili? Mohlo by jít o jednu ze známek toho, že svůj vztah k elektronice nezvládá. Samozřejmě většina dětí to někdy zkusí a telefon si ukradne třeba do postele. Důležité ale je, že to potom neopakuje.

     

    Co ale udělat pro to, aby se děti naučily s počítačem zacházet? Zde je pár rad:

  • Pravidla určujete vy

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Stanovte si jasný čas, kdy bude mít dítě přístup k počítači nebo tabletu. A to nejlépe den i hodinu. Klidně si to sepište, předejdete následným diskusím o tom, jak jste to "špatně pochopili". Buďte konkrétní: stanovte si, jestli esemeskování s přáteli se do času "na mobilu" počítá, nebo ne. Domluvte se předem, jestli se dají ušetřené minuty přesouvat na jiné dny. Rozhodně nedoporučujeme, aby si potomek mohl "vybrat" čtvrteční hraní už v úterý. Protože ve čtvrtek si "vybere" to nedělní a tak dále a tak dále.
  • Nabídněte alternativu

    Autor: profimedia.cz
    Pamatujte, že jste to vy, kdo učí děti, jak trávit svůj čas. Nabídněte jim dostatek jiných alternativ. To platí hlavně v předškolním věku – naučte dítě hrát si se stavebnicí, s kamarády, s vámi. Choďte s ním ven, povídejte si s ním. Myslete na to, že čas strávený s elektronikou by nikdy neměl být delší než čas strávený s vámi.
  • Určete místa, kam tablet nesmí

    Na svou lenost pyšná nejsem, ale občas mi pomáhá prostě přežít.
    Autor: Shutterstock.com
    Stanovte místa nebo situace, kam eletronika nesmí. Například při jídle by měl každý svůj mobil přepnout do tichého režimu. Zvolte si například jeden den o víkendu, během kterého pokud možno celá rodina nebude elektroniku používat. Místo toho dělejte něco společně. Také postel by měla být "mobil-free", obzvlášť večer. Hraní her před usnutím rozhodně kvalitnímu spánku neprospívá.
  • Nařiďte hodiny

    Děti v předškolním věku dokážou většinou obsluhovat počítač, ale neumějí plavat, jezdit na kole nebo si zavázat tkaničku.
    Autor: profimedia.cz
    Naučte dítě nařídit si budíka třeba pět minut předtím, než končí jeho čas. Dáte mu tak možnost dohrát si úroveň, dostavět alespoň část projektu nebo pomalu končit s chatováním. Taky bychom byli neradi, kdyby nám někdo vypnul oblíbený seriál ve chvíli, kdy se On ptá Jí: Vezmeš si mne?
    Možnost připravit se na konec jim pomůže lépe zvládnout stisk tlačítka "vypnout".

Autor: is
Diskuse ke článku
.