Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hry V kostce! Aneb co si zapamatujete během 10 vteřin

18. listopadu 2014 | 14:03
Prezentace klienta |

Hledáte zajímavé stolní společenské hry, které vás upoutají svým netradičním vzhledem a překvapí inteligent­ním obsahem? Hledáte hry, které mohou hrát dospělí i děti jako rovnocenní partneři? Pokud ano, stačí, když si zapamatujete jediné: V kostce! 

Ojedinělý herní koncept převzatý z Velké Británie od au­tora Garyho Wyatta se skrývá v atraktivní krabici ve tvaru krychle s hranami o velikosti12 centimetrů. Hra se v origi­nále jmenuje BrainBox, tedy spíše taková mozková krabi­ce, díky které byste se měli možná i něco naučit. Už tedy nemusíte hledat dál, pokud doma máte alespoň jednu z těchto kostek. Existuje totiž celá série s různým tematic­kým zaměřením.

Největší úskalí velké většiny stol­ních her znají všichni jejich nad­šení uživatelé. Patří mezi ně pře­devším dlouhá a složitá pravidla, nepříjemně dlouhá doba hraní a příliš mnoho herního materiálu, který se snadno zničí nebo poztrácí. Všechna tato úskalí se rázem zdvojnásobí v případě, když doma máte děti a když je chcete zapojit do hry. Děti neudrží pozornost moc dlouho a po pravdě řečeno ani dospělí hrá­či mnohdy nemají chuť trávit hrou dlouhé hodiny. Zvláště když notnou část této doby zabere studium suchopárně napsaných pravidel.

Autor: Albi

Na všechny tyto problémy lze klidně zapomenout při hraní her V kostce! To ovšem neznamená, že se hráči - ať už mla­dí či starší - nemusí soustředit. Musíte se soustředit přímo pekelně, ale pouhých 10 minut, kdy trvá jedna herní par­tie. Každá kostka obsahuje 71 karet s obrázky a informa­cemi, jednu osmistěnnou kostku a jedny přesýpací hodiny. Dívejte se pozorně na kartu. Vaším úkolem je zapamato­vat si během 10 vteřin maximum informací na kartě. Hod kostkou určí otázku, která posléze nemilosrdně prověří vaši paměť. Zapamatovali jste si to? Karta je vaše. Ten, kdo během deseti minut nasbírá nejvíce karet, vyhrává!

Celá hra se nachází v elegantním balení ve tvaru kostky, jak už napovídá samotný název. Po odklopení horního víka se před vámi otevře kartonová vložka rozdělující vni­třek krabice na dvě části: Malou přihrádku, ve které jsou přesýpací hodiny a osmistěnná kostka, a především velký oddíl, kde se ukrývají herní karty. Pravidla jsou tak jed­noduchá, že nepotřebují zvláštní list, ale jsou napsána na jedné straně krabice, takže si je zájemce může přečíst ješ­tě, než si hru pořídí.

Autor: Albi

Díky příznivě krátké době hraní a jednoduchým pravidlům dokáží hry V kostce! zaujmout široké spektrum hráčů. Už se nemusí opakovat situace, kdy hrají rodiče s více dětmi a některé se vztekají, protože hra je příliš náročná nebo se naopak nudí, protože je pro ně moc jednoduchá. Hry V kostce dokáží zapojit a pohltit děti různých věkových kategorií. A navíc i jejich zapomnětlivé rodiče! Hrát pouze sám také nepředstavuje žádný problém – můžete si zahrát plnohodnotnou partii sám se sebou.

Hry V kostce! mají jednu nespornou terapeutickou funkci: trénují pozornost a paměť v každém věku. A kdo z nás to nepotřebuje? Během tréninku se lze dozvědět velkou sumu užitečných informací: např. o jednotlivých náro­dech a zemích světa (V kostce! Svět), o zvířatech (V kostce! Zvířata), o historii (V kostce! Historie). Díky hrám V kostce! tedy hráči získají nejen sloní paměť, ale i všeobecný rozhled. Pro bystré děti již od věku 3 let a jejich rodiče je určeno speciální vydání V kostce! Moje první obrázky nebo Abeceda. Her V kostce každým rokem přibývá a již nyní můžete vybírat z opravdu pestré nabídky.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Albi

Tyto hry zaznamenaly v zahraničí značný úspěch. Jejich velkou výhodou je také skutečnost, že se je dítě (jak už bylo řečeno) může zahrát samo a pouze překonávat svoje rekordy nebo si jen tak prohlížet obrázky.

Více informací na http://www.albi.cz/