Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak přežít svou báječnou tchýni: 5 jednoduchých pravidel

Omotejte si tchýni okolo prstu a mějte šťastné manželství.
28. května 2014 | 10:05

Každý vztah by měl mít svá pravidla, ať už jde o vztah milostný, vztah rodičů a dětí, nebo vztah tchýně a snachy. Čím dříve si taková pravidla nastavíte, tím dříve se váš vztah ustálí. Než se tak ale stane, budete se muset naučit její návštěvu přežít.

Patřím mezi ty šťastné ženy, které spolu se skvělým manželem získaly i fajn tchýni. Jenže i s tou nejbáječnější tchýní je to jako s čokoládou, když je jí moc, tak se jí přejíte a škodí vašemu zdraví.

5 tipů, jak to přežít s tchýní

Není na světě tchýně, která by neměla pocit, že ví všechno lépe nejen než vy, ale také než vaše maminka a samozřejmě i zbytek celého světa. Tento manýr je zřejmě zakódován v buňkách každé ženy a projeví se ihned, jakmile se stane tchýní. Jak ale eliminovat její zásahy do vašeho života?

Nevyžádané rady nemá rád nikdo.
Autor: shutterstock.com
1. Nenechte se zastrašit
Ještě než vaše tchýně přijde na návštěvu, ujasněte si některé věci, na které se s největší pravděpodobností zeptá…..Řešily jste minule, proč si s manželem nekoupíte novou pračku, kdy budete mít dítě nebo proč jedete na dovolenou do Řecka a ne do Itálie? Na dnešek si připravte jasné a nekompromisní odpovědi, ze kterých vás nebude moci zviklat. Jakmile totiž odpovíte jasně a rozhodně, vaše tchýně nazná, že jste dostatečně inteligentní žena s vlastním názorem, který je sice špatný, ale alespoň ho máte.

I když si skvěle rozumíte, vždy bude víc jeho matka než vaše kamarádky.
Autor: shutterstock.com
2. Nezapomeňte na dary
Ne, nemyslíme, že máte připravit pro tchýni při každé návštěvě balíček, i když by jí to jistě potěšilo, ale máme na mysli dary, které jste od ní dostala vy. Než přijde, vytáhněte servis, co vám dala ke svatbě, na krk si pověste náhrdelník, co vám dala k narozeninám a pokud jste dostali ještě něco, vytáhněte to ze skříně, ať je to vidět. Proč je to tak důležité? Vaše tchýně, i kdyby měla ten nejpříšernější vkus na světě, to s dárky myslela dobře, a bude nesmírně potěšena, když to oceníte. A věřte, šťastná tchýně je to nejlepší, co vás může potkat.

Studie mluví jasně - po třicítce se začínáte podobat své matce čím dál tím víc.
Autor: shutterstock.com
3. Čas od času jí dejte za pravdu
Pamatujte na to, že v každém vztahu je zapotřebí mírného kompromisu a ve vztahu tchýně-snacha, to platí dvojnásob. A tak je někdy zapotřebí udělat malý ústupek, ze kterého se může stát velké gesto. Zkrátka, pokud přijde vaše tchýně s radou, která má jen trochu smysl a nepříčí se vašemu přesvědčení, poděkujte a udělejte to přesně podle ní. Dobrá rada je přeci nad zlato.

...
Autor: shutterstock.com
4. Udělejte si na ni čas
Říkáte si, že nemáte čas jít ani na kafe s kamarádkou a měla byste trávit čas s matkou svého muže? Věřte, že lepší investici svého času udělat nemůžete…..Pokud máte to štěstí, že vás tchýně přijme a nesnaží se vás všemožně znemožnit, můžete děkovat nebesům a dobrý vztah jen utužovat. Udělejte si zkrátka čas na společné nákupy, kávu nebo třeba návštěvu módní přehlídky a chovejte se k ní tak, jako by to byla vaše kamarádka. Možná zjistíte, že by se jí opravdu mohla stát.

Půjčte tchýni dítě alespoň na chvilku a užijte si času, ketrý získáte pro sebe.
Autor: shutterstock.com
5. Nastavte pravidla
I té nejlepší tchýně na světě je někdy dost a vy potřebujete čas na regeneraci. A právě k tomu jsou určena pravidla návštěv. Stanovte si, že se uvidíte jen jednou, maximálně dvakrát měsíčně a mezitím si třeba napíšete mail nebo textovku, aby měla pocit, že je stále v dění vaší rodiny. Razantně zamezte nečekaným návštěvám, kdy tchýně jede jen tak okolo staví se na kávu. Pokud máte děti, je jasné, že je bude chtít jejich babička vidět víc než jednou do měsíce, kvůli tomu ale nemusí chodit k vám, že. Prostě ji nechte některý den děti vyzvedávat ze školy nebo kroužků nebo jí nechte vozit kočárek a pak si je jen od ní večer přeberte. Uvidíte, že taková pravidla vašemu vztahu jen a jen pomohou.