Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

K porodu s úsměvem? Jde to!

Nebojte se porodu
21. června 2013 | 10:45

Bolest je asi pro většinu nastávajících maminek tou největší noční můrou, která je před porodem provází. Přitom stačí tak málo – využít některou metodu, díky které bude bolest snesitelnější. A někdy zmizí bolest úplně!

Necítíte se na to, abyste „zbytečně“ u porodu trpěla? Na nic nečekejte a požádejte o pomoc. Stydět se za to nemusíte! Pohoršuje to snad vašeho partnera? Ať si to jde zkusit, když je tak „chytrý“. Co tedy můžete využít a o co můžete požádat, abyste rodila v pohodě a s úsměvem na rtech? O všech následujících metodách se informujte v porodnici, kde chcete rodit.

• Inhalační analgezie - neboli „rajský plyn“. Anestetikum se podává inhalačně. Výhodou je snadná aplikace, nevýhodou je nižší účinnost a také možnost komplikací u miminka.

• Epidurální analgezie - mezi rodičkami známá jako „epidurál“. Principem je aplikace lokálních anestetik v kombinaci s opiáty do prostoru mezi míšními obaly a stěnou páteřního kanálu. Dojde k „zablokování“ nervového přenosu, takže necítíte žádné kontrakce. Účinnost je velmi vysoká – kolem 90%. Nemusíte se bát, že byste ochrnula – aplikaci provádí zkušený anesteziolog!

• Akupunktura či akupresura – funguje na principu „zabodávání“ jehliček do tzv. akupunkturních bodů, kterými protéká energie. Výsledkem je uvolňování endorfinů v těle a snížením bolestivosti. Analgetická účinnost je u žen bílé rasy kolem 5%.

• Hypnóza – hodlá ji využít při porodu i princezna Kate, manželka následníka britského trůnu prince Williama. Metoda je založená na silné sugesci, kdy se rodička izoluje od nepříjemného zážitku a soustředí se jen na to příjemné. Tuhle metodu u nás moc porodnic „nenabízí“, protože ji většina českých porodníků považuje za téměř neúčinnou. Oproti akupunktuře je však vyšší – kolem 25%.

• Hydroanalgezie – porod do vody či relaxační koupel. S porody do vody se kdysi i u nás „roztrhl“ pytel, dnes už přímo do vody rodí jen málokterá žena – jde totiž o velmi kontroverzní metodu. Hojně se však využívá voda jako relaxační prostředek, a to jako koupele ve speciálních vanách, bazénku či vířivce apod. Předností je jednoduchost a je v podstatě „zadarmo“. Účinná moc není, ale určitě je to ideální způsob tišení bolesti v první době porodní.

• Aromaterapie – neboli „voňavý“ porod zažívá v posledních letech velký boom. Nejvhodnějším způsobem je aplikace vonných olejíčků v průběhu porodu ve formě masáže nebo vdechování přímo z lahvičky, z aromalampy či koupele v koupelovém oleji. Skvěle poslouží i nakapání éterických olejů na kapesník, kterým si můžete potírat čelo. V některých porodnicích používají porodní asistentky osvědčené oleje, ale raději si přineste vlastní (musíte se předem dohodnout). Vůně by měla být příjemná všem, nejen rodičce! K porodu se hodí: levandule, růže, neroli, ylang-ylang a další.

Autor: iva