Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nemůžete otěhotnět? Zkuste léty ověřené cviky

27. března 2013 | 07:00

Snažíte se o dítě, a ono to nejde? Máte za sebou měsíce, či dokonce roky, marných pokusů a bolestivých zklamání? Dejte šanci přírodě a vyzkoušejte tisícemi žen ověřenou metodu.

Metoda Ludmily Mojžíšové je dnes spojovaná hlavně se cviky, které pomáhají ženám s problémem neplodnosti. Původně ale byla sestava cviků sestavena pro pacienty s bolestí zad a hlavy. Pro správné fungování páteře je potřeba danou sestavu cviků cvičit skutečně celý život. A to nejméně třikrát týdně.

"Je to originální léčebný systém založený na reflexním ovlivnění nervosvalového aparátu, cíleně pánevního dna. Jde o pohybovou léčbu, která působí na bederní páteř, křížové kosti, kostrč, celou pánev a svaly. Tím právě působí na funkčnost pohlavních orgánů, ať už zlepšením cévního zásobení nebo zkvalitněním svalové a pojivové tkáně. Dává organismu šanci přirozeně se ozdravit a zvyšuje schopnost orgánů k plodnosti," říká specializovaná fyzioterapeutka Marie Babičková, která se této metodě věnuje už řadu let.

Jak správně cviky provádět, vás naučí zkušený fyzioterapeut, který také pravidelně provádí takzvané mobilizace. Jde v podstatě o napravování, odblokování celé páteře včetně kostrče a odstranění svalových křečí.

Přinášíme vám podrobný popis prvních tří z celé série deseti cviků. Dalších sedm cviků sestavy i rozhovor s fyzioterapeutkou Marií Babičkovou naleznete ve speciálu týdeníku Blesk pro ženy s názvem „Cesta k mateřství - Pro ženy, které chtějí otěhotnět“.

Jak na to

První cvik cvičte v prvním týdnu denně 5x, každý další týden přidejte denně pět cviků, šestý týden cvičíte 40x denně. Během menstruace snižte počet na 20 cviků.
Autor: Michaela Feuereislová
První cvik
Ležíte na zádech, dolní končetiny jsou pokrčeny v kolenou, plosky nohou jsou zhruba 20 cm od sebe opřené o podložku, paže leží volně podél těla. Bedra přitisknete k podložce, zapnete svěrač močové trubice, vtáhnete dovnitř pochvu a pupek, podsadíte pánev, stáhnete hýžďové svaly a zadržíte postupně na 2, 6 a 8 vteřin a následně volně dýcháte. Hluboce se nadechnete, přitom dopnete svaly ještě víc a pupek pomyslně vtáhnete pod žebra. Pomalu vydýchnete a všechny svaly uvolníte.

Doporučení: První týden cvičte denně 5x, každý další týden přidejte denně pět cviků, šestý týden cvičíte 40x denně. Během menstruace snižte počet na 20 cviků.

Druhý cvik cvičte stejně jako ten první.
Autor: Michaela Feuereislová
Druhý cvik
Ležíte na zádech, dolní končetiny jsou pokrčeny v kolenou, plosky nohou jsou zhruba 20 cm od sebe opřené o podložku, paže leží volně podél těla. Bedra přitisknete k podložce, zapnete svěrač močové trubice, vtáhnete pochvu, pupek, podsadíte pánev a postupně zvedáte hýždě, pánev a páteř k hornímu úhlu lopatek (nesmíte se prohýbat). Dýcháte volně a postupně vracíte tělo do původní polohy. U podbřišku se zastavíte 5 cm nad podložkou, nadechnete se nosem, stáhnete vše ještě víc, pupek pod žebra, a pak vše s výdechem uvolníte.

Doporučení: Počet cviků je stejný jako u prvního cviku.

Třetí cvik cvičte 10 až 20x denně.
Autor: Michaela Feuereislová
Třetí cvik
Ležíte na zádech, nohy máte volně natažené, ruce jsou volně vzpažené. Bedra přitisknete k podložce, zapnete svěrač močové trubice, vtáhnete pochvu, pupek, stáhnete hýžďové svaly a zadržíte na 2, 6, 8 vteřin. Pořádně donavdechnete a vytahujete se z pasu za vzpaženýma rukama, současně propínáte nohy v kolenou a přitahujete špičky chodidel směrem k břichu a tlačíte do pat. Vydechnete a vše uvolníte.

Doporučení: Cvičte 10 až 20x denně.

POZOR: Důležité je cvičit sestavu každý den, jako doplněk k hodinám vedeným odborným fyzioterapeutem.

Nepřehlédněte!

Cesta k mateřství - speciál pro ženy, které chtějí otěhotnět
Autor: archiv

Dalších sedm cviků sestavy i rozhovor s fyzioterapeutkou Marií Babičkovou naleznete ve speciálu týdeníku Blesk pro ženy s názvem „Cesta k mateřství - Pro ženy, které chtějí otěhotnět“.

Najdete v něm přehled všech možných i nemožných metod, díky kterým se z mnoha žen staly mámy. Inspirujte se zkušenostmi i příběhy jiných, vyzkoušejte to, co vás zaujme.

Rozsáhlý osmašedesáti stránkový speciál zaměřený na problémy s neplodností seženete na stáncích a pultech trafik od středy 27. března jen za 17 Kč.

Autor: připravila: Olga Trešlová, sim