Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jaké je být matkou olympionika

„Pořádně se najez a vyspi, pak zvládneš úplně všechno,” říká maminka úspěšného pětibojaře Davida Svobody.
2. července 2012 | 00:00
Prezentace klienta |

Každá žena určitě uzná, že role matky je to nejkrásnější, ale současně nejtěžší, co ji v životě potkalo. Být maminkou vrcholového sportovce, je občas dřina ještě větší. Své o tom ví i Dagmar Svobodová, maminka českého moderního pětibojaře Davida Svobody, který naši zemi pojede reprezentovat na letošní Olympijské hry v Londýně. Rozhovor s paní Svobodovou je věnován právě maminkám, bez kterých by ani olympijské hry neměly své vítěze.

Máte tři děti, všechno kluky, dva jsou dokonce dvojčata. Jak jste zvládala výchovu tří uličníků?

Pravdou je, že se třemi kluky se rozhodně nenudíte a do určité doby potřebují hodně pozornosti. Místo mého zaměstnání na cestě mezi bytem, školou a školkou bylo až do 8 let věku dvojčat zcela podřízeno dětem, jinak jsem si ani nedovedla představit, že bych pětičlennou domácnost byla schopna zvládnout podle svých představ. Celá rodina jsme byli vždy sportovně založení, čehož jsou i kluci důkazem. S manželem jsme se snažili dětem zajistit ideální podmínky k tomu dělat to, co je baví, k čemuž pomohla i naše chalupa, kterou jsme si pořídili mimo Prahu, a kde jsme trávili až čtvrtinu roku. Přirozeně jsme tak synům vytvořili podmínky pro pohyb v přírodě a i pro aktivní sporty jako je cyklistika, plavání, běžky. Když sportovali, nezlobili.

Nejmladší David se letos chystá bojovat v moderním pětiboji o medaili na Letní olympiádě v Londýně. Jak vzpomínáte na Davidovi sportovní začátky?

Díky tomu, že jsem byla s dětmi poměrně dlouho doma, měla jsem čas s nimi jezdit na tréninky a ve sportu je podporovat. Moc mě těšilo vidět, jak se zlepšovali. David byl od začátku velmi talentovaný.  Už v šesti letech uměl velmi dobře bruslit. Dalším sportem bylo plavání, nejstarší bratr ho přivedl asi na 3 roky ke karate. V páté třídě se David sám rozhodl dělat přijímačky do plavecké třídy. David se naučil velmi rychle, vlastně jako začátečník, plavat čtyři styly, už za půl roku měl podle trenéra nejčistší styl v kraulu, nejrychleji však plaval prsa a dobrý byl i v polohovce, což potvrzovalo všestrannost. S Davidem jsme si nejvíce užili jeden druhého asi právě díky plavání, byla jsem na všech závodech, dokonce i na jedněch v Německu. Z Kielu přivezl první mezinárodní medaili, poprvé mu zahráli hymnu.

Jak se David nakonec dostal zrovna k modernímu pětiboji?

Během studií na sportovním gymnáziu musel David přestat s plaváním, objevily se mu zdravotní problémy spojené s anemií, kterou trpěl od malička. Davida jsem tedy vzala na popud svého spolužáka z gymnázia a tehdejšího předsedy Českého svazu moderního pětiboje na Julisku, stadion Dukly Praha. Chtěli jsme najít sport, který by Davida zaujal, využily by se naplavané kilometry a fyzička. Shodou náhod nám tehdy cestu do šaten ukázal Tomáš Dvořák. Davidovi pětiboj učaroval a bylo rozhodnuto.

Jak budete podporovat Davida na olympiádě? Máte nějakou radu, kterou synovi před závodem dáte?

Do Londýna se sama pojedu podívat, velmi se na Davidovy závody těším a určitě je budu velmi prožívat. Moji radu David dobře zná, je stále stejná a typicky maminkovská: aby se pořádně najedl a vyspal, pak že vydrží a zvládne úplně všechno.

Jedním z hlavních sponzorů letošních Olympijských her v  Londýně 2012 je společnost Procter&Gamble, která si dala za cíl poděkovat maminkám na celém světě za jejich péči a oddanost, díky které má svět i své olympioniky. Poděkujte i vy své mamince pomocí online aplikace „Děkuji, maminko“, kterou naleznete na Facebooku nebo na Youtube kliknutím na tyto odkazy: http://www.facebook.com/PGCeskarepublika/app_315073048563931 nebo http://www.youtube.com/watch?v=3uBkEVm5R3Y.