Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Maminkou v babičkovském věku

Maminek v babičkovském věku je čím dál tím víc
26. května 2011 | 09:07

VÝZVA: Honíme se za kariérou a penězmi. Chceme si užívat svobodného života. Mateřství tak odsouváme na později. Některé ženy zatouží po potomkovi i v padesáti letech. Možná mezi takové ženy patříte i vy.

V polovině devadesátých let ženy rodily první dítě v průměru kolem třiadvacátého roku. Loni to už bylo v sedmadvaceti letech. Stoupá i počet žen, které mají první díte po třicátém roce. V loňském roce mělo matku starší 35 let 14 % novorozenců, v devadesátých letech to bylo asi 5 %.

S přibývajícími roky však schopnost ženy otěhotnět klesá. Nejplodnější jsou ženy kolem 25 let. Pro čtyřicetiletou ženu je otěhotnění většinou už velmi problematické, nad 43 let je ve většině případů pro ženy jedinou možností darované vajíčko.

Možná i právě proto se v poslední době i v parlamentu diskutuje o věkové hranici umělého oplodnění matek. Nedělní Blesk proto připravuje reportáž, která přiblíží zkušenosti a příběhy starších maminek. Jak snášely těhotenství, proč si přály či nepřály mít dítě ve věku, kdy už jsou jejich vrstevnice babičkami? Jak si to prožily a co na to jejich okolí?

V této souvislosti prosíme maminky, které rodily v pozdním věku, to znamená od 48 let výše, aby se nám ozvaly do redakce. Mohou se tak s námi za honorář 1 000 Kč podělit o svůj příběh, ať už otěhotněly přirozenou cestou nebo po umělém oplodnění. Pište na email tip@blesk.cz, případně dodejte na sebe telefonické spojení.