Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak dobře vyjít se šéfem? Hlavně v klidu...

Řve na vás nadřízený? Zkuste si zachovat chladnou hlavu a v žádném případě na něj nezačněte křičet taky.
28. června 2010 | 06:52

Šéfové jsou různí. Skvělí týpci, ustrašenci, podrazáci nebo diktátoři. Stejně ale tak, je se liší typy šéfů, jsou různí i podřízení. Co jednomu nevadí, druhý vysloveně nesnáší. Přitom by ale mělo všem jít o stejnou věc – odvést co nejlepší pracovní výkon.

Často stačí málo. Jste zavalení pracovními úkoly a na záda vám dýchá cholerický šéf. Pak stačí jen jediné špatné slůvko nebo křivý pohled a pracovní vztahy se začnou napínat k prasknutí.

Nadřízený má vždycky pravdu (a to i když ji nemá)

„Každý šéf je jiný a má jiné nároky,“ vysvětluje psycholožka Hana Kyrianová. Co fungovalo u jednoho, u druhého nemusí. „Proto je potřeba se snažit dobře poslouchat, co nadřízený chce a podle toho se zařídit. I kdyby neměl pravdu, stejně ji má,“ říká psycholožka.

„Určitě si pamatujete na nějakou situaci, kdy jste si jako děti říkali, že to nikdy svým dětem nebudete dělat. A dodržujete to? Asi to bude jak kdo,“ přibližuje situaci. A stejné je to i se šéfy. Někteří si ve své pozici už jen matně pamatují, jaké to bylo v podřízené roli a jak nesnášeli právě to, co teď sami dělají.

„Je možné, že váš nadřízený přesně ví, proč to dělá. A pro vaši duševní pohodu bude lepší věřit, že to dělá v zájmu nějaké dobré věci, například pracovního výsledku, nebo vašeho tréninku,“ míní optimisticky psycholožka Kyrianová.

A jak dodává, i váš nadřízený je také jen člověk se svými starostmi a radostmi. „A až na velké výjimky většinu věcí v podstatě myslí dobře, jen občas chybuje jako my všichni. Proto buďte tolerantní a odpouštějte,“ uzavírá psycholožka.

5 typů šéfů. Který je ten váš?

Ideál

Přirozený vůdce, který zvládá všechny manažerské dovednosti, ale má i něco navíc. Co řekne, to splní. Umí vás pochválit nebo se za vás postavit, pokud je to třeba. Všechno, co říká, má hlavu a patu, takže i když je třeba v kritice nepříjemně pravdivý, měli byste si to vzít k srdci. A příjemné jsou s ním i chvíle, kdy se bavíte o něčem jiném, než o práci. Sečteno a podtrženo, ostatní vám mohou závidět.

Chytrák

Často si říkáte, proč musíte tak dřít za pár korun, když šéf za podstatně vyšší plat odevzdá mnohem méně práce. I když mu nelze upřít manažerské schopnosti, hlavně v tom umí chodit. Rozdělí úkoly, usměje se a pak o něm nevíte. Vrchnost je přesvědčena, jak najala geniálního manažera. Pokud se stanete jeho oblíbencem, máte šanci vedle něj růst. Dojde-li k názoru, že vás potřebuje, vytvoří vám výjimečné podmínky.

Diktátor

Tak pozor. Tady si nikdo, ale opravdu nikdo nebude dělat legraci. Nebo bude exemplárně potrestán. Humor do práce nepatří. To jsou nepsaná pravidla vašeho pracoviště. Šéf si myslí, že jste od toho, abyste dělali to, co vám řekne a na myšlení je tam on. Zaměstnanci jsou od toho, aby poslouchali a slepě vykonávali zadané úkoly. A když se něco nepovede, pak rovnou přichází vyhazov. Každý člověk je nahraditelný, stejně jako stroj.

Podrazák

Já za to nemůžu. To víš, rozhodnutí nejvyššího vedení. Tohle asi od svého šéfa slýcháte nejčastěji. Ale na otázky, kdo, proč, odpovědět neumí. A možná ani nechce. Půl roku jste dřeli na úkolu, a pochvalu dostane jen váš šéf. On si nejen přisvojuje výsledky práce druhých, ale kdykoli od něj můžete čekat podraz. Pokud jste v nemilosti, máte ze života peklo, čekejte všemožné úklady. Naopak, ve vztahu k nadřízeným je vyloženě vlezlý.

Srábek

Pokud je vaší ambicí jen přežívat, pak máte vyhráno. Když se ale chcete něco naučit, pak si hledejte nové místo. Pro vašeho šéfa je typické, že se bojí cokoli rozhodnout. Má strach z vedení, nedůvěřuje ani zaměstnancům. Je zalezlý ve své kanceláři a dozvíte se o něm pouze ve chvíli, kdy musíte vyplnit nějaký dotazník, který přistál odněkud shůry. V podstatě je to profesionální šéf, jinak žádnou kvalifikaci nemá.
Zdroj: Accor services

Nadřízený má vždycky pravdu (a to i když ji nemá)
Autor: scom

Věty, které radši neříkejte

Ať už vám v práci šéfuje kliďas nebo cholerik, jsou věty, které by od vás slyšet nikdy neměli.

* Tak jsem přišel pozdě. To je toho. Stejně tu není co dělat.

* Dneska ode mě žádné velké výkony nečekejte. Včera jsem to trochu přehnal s pitím. To mistrovství ve fotbale mě zničí.

* Nejvíc na své práci miluju, že je tu takový klid a já si stihnu vyřídit spoustu soukromých věcí.

* No, ale já tu dovolenou od zítřka nutně potřebuju. Teď jsem si byl zaplatit zájezd!

* Jdu ke kadeřníkovi. Jo, vím že ještě nemám po pracovní době, ale snad musím firmu taky nějak reprezentovat.

* Jak to myslíte, že nemůžu dostat dovolenou? Tak počítejte s tím, že se prostě hodím marod!

* Snad nehoří! Byl jsem jen venku na cigaretě.

* Ale my přece v práci nepijeme. To je jen výjimečně, protože slavíme Jiřčiny narozeniny.

* Sorry, nestihl jsem to dodělat. Teď ale musím padat, mám po pracovní době.

Ladislav Špaček doporučuje: Hulváte zničte zdvořilostí

Tipy na správné chování k šéfovi najdete v Nové velké knize etikety.
Autor: scom

Jak otupit hroty konfliktu zdvořilostí radí odborník na etiketu Ladislav Špaček. „Především nepomlouváme, neříkáme o šéfovi věci, které by nerad slyšel, raději je neříkáme ani kamarádce,“ říká Špaček. Nakonec se to vždycky šéf dozví. „Se šéfem se nepřeme. Můžeme mu navrhnout lepší řešení, než požaduje on, ale jestli bude trvat na svém, nedá se nic dělat, je to šéf,“ radí.

Někdy šéfům tečou nervy a křičí. „Neoplácíme stejným stylem, protože to nepomáhá. Když hulvát zvýší hlas a my taky, dostal nás tam, kam chtěl. Jak je překvapený, když na hulákání reagujte: »Jejda, já jsem vám zapomněla udělat kafe,« a odejdete.

Hulvát nebude křičet v prázdné místnosti, uklidní se a vtom se vracíte. Nesmíte říct: »Už jste se vyřval?«, ale s úsměvem mu podáte kávu. Hulvát je zmaten, takhle si konflikt nepředstavoval. Něco zamumlá a vrátí se k věcnému rozhovoru,“ popisuje Špaček.

Autor: Radka Růžičková