Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Letní brigády: Poradíme jak na ně!

24. června 2010 | 05:00

Nastal čas sezónních prací. Pomohou ve finanční nouzi, vylepší rozpočet. Jsou příležitostí zaměstnat se, byť na dobu určitou. Zkrátka nyní jsou brigádníci žádaní víc než kdykoli jindy.

Spousta firem totiž hledá na léto posily, záskok za  zaměstnance na dovolené. Zejména se jedná o místa zemědělství, pohostinství, turistickém ruchu. Na zajímavou nabídku, ať už z doslechu či na inzerát je nutno reagovat ihned. Poptávka po zajímavých, dobře placených místech je stále větší než nabídka.

Co všechno je brigáda?

Příležitostná práce, krátkodobý pracovní vztah, dlouhodobější zaměstnání na dobu určitou a tzv. na zkrácený úvazek. Nejčastěji mají brigády sezónní podobu, probíhají u nás i v zahraničí. Brigádníkem se může stát v podstatě každý. Studenty staršími patnácti let počínaje, důchodci konče.

Brigáda může být vhodným odrazovým můstkem pro získání nového místa. Firma si vás otestuje, a pokud uspějete, může s vámi po čase uzavřít regulérní pracovní smlouvu. Jen pozor na dodržení pravidel, jste-li evidovaní na úřadu práce. V tomto případě nesmí brigádní poměr překročit dvacet hodin týdně a výše výdělku je také omezena.

Brigádní činnost může mít formu dohody o provedení práce, která je většinou ideální v případě, že se jedná o krátkodobou aktivitu. Dohoda o pracovní činnosti je naopak lepší, když jde o záležitost dlouhodobější.

Pamatujte, že…

•Brigádník většinou nemá nárok na dovolenou. Může si ji ale dopředu dohodnout se zaměstnavatelem i jinak.

• Výpověď lze dostat kdykoli bez udání důvodu. I najatý pracovník může skončit prakticky ihned, jakmile se rozhodne odejít.

• Rodiče, které chtějí poslat dítě starší patnácti let na prázdninovou brigádu a být si jistí solidností zaměstnavatele, se mohou obrátit na osvědčené pracovní agentury.

• Nejčastěji se nabízí práce, jakými jsou pouliční ankety, roznášení letáků, práce ve skladu a ve výrobě, záskoky na recepci, úklidové práce, telemarketing, sezónní práce v zemědělství, pohostinství, turismu.

Podmínky v zahraničí

Lépe je volit brigády v zemích, kde není vyžadované pracovní povolení: ve Francii, Belgii, Španělsku, v Norsku, Dánsku, na Slovensku. Pracovní povolení se naopak žádá v Německu a v Rakousku, kde je shánění legální brigády brigády náročnější i z hlediska administrativního. Někde chtějí podepsanou smlouvu už před příjezdem, jinde je možné ji uzavřít i ústně.

 

Autor: frč, kač