Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kojenecké lahve: Ohrožují život našich dětí

Fotografie
1. dubna 2010 | 04:33

Jsou na trhu kojenecké lahve, které ohrožují život našich dětí? Vědci tvrdí, že ano. Riziko představuje především bisfenol A (BPA), který se vyskytuje v lahvích z polykarbonátu. Podle vědeckých studií může způsobit rakovinu prsu, srdeční choroby hyperaktivitu, v pozdějším věku i obezitu nebo cukrovku.

Normy Evropské unie určité množství BPA v kojeneckých lahví stále povolují. Proč jsou ale evropské děti odolnější vůči účinkům toxické látky než děti v USA nebo v Kanadě, kde je BPA zcela zakázané? Už v roce 2008 přinesli vědci z britské University of Exeter zprávu, že bisfenol A uvolňovaný z plastových lahví může nenávratně poškodit zdraví.

„Výrazné signály, že by docházelo k překračování hodnoty bisfenolu A určené normou Evropské unie zatím nejsou známy,“ řekl pro Blesk.cz Pavel Zikl z Higenické stanice hlavního města Prahy.  Podle ředitelky Státního zdravotního ústavu Jitky Sosnovcové byl výskyt jedovaté látky pod hranicí detekce. „Spolu s hlavním hygienikem České republiky  připravujeme další testy, při kterých vystavíme kojenecké láhve extrémním teplotám. Takové testy u nás provedeny zatím nebyly,“ přiznala Sosnovcová.

Láhev se známým medvídkem může poškodit zdraví

Britský tisk The Independent upozornil na výskyt BPA v jednom druhu lahví firmy Tommee Tippee s logem Disney. Prodej takového zboží kontrastuje s příslibem největšího prodejce dětského zboží v Británii, že v jeho láhvích se už žádný bisfenol A (BPA) nevyskytuje "s cílem zahnat obavy rodičů".

I u nás se tyto dětské lahve prodávají. „Výskyt bisfenolu A v těchto konkrétních lahvích není nadlimitní, přesto se jedná pouze o doprodej. Všechny zodpovědné firmy přešly na výrobu kojeneckých lahví z polykarbonátu na polypropylen, který PBA neobsahuje. A my jsme rádi, že 99 % našich výrobků je bez BPA,“ řekla Blesk.cz majitelka firmy For Baby Zora Machová.

Otázka škodlivosti bisfenolu A se řeší hlavně poslední rok. Podle některých odborníků jsou sice negativní účinky prokázány, ale pouze v nadlimitním množství a údajně se jedná o lobby výrobců lahví z bezpečnějších materiálů, pro které zatím žádné testy, které by prokazovali jejich škodlivost zatím neexistují.

Autor: oj