Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dal synovi (2) facku, ten málem zemřel

ilustrační foto
24. listopadu 2009 | 13:00

Jedenatřicetiletý muž z Plzeňska dal svému postiženému dvouletému synovi silnou ránu do hlavy, ten pak deset dnů bojoval o život v nemocnici.

Chlapec, který bohužel trpí vrozenou vodnatelností mozku (hromadění mozkomíšního moku v mozkových komorách), musel být okamžitě převezen do nemocnice, kde se lékaři celých deset dnů snažili dítě stabilizovat a odvrátit hrozící trvalé následky. O události informoval v úterý server novinky.cz.

Otci, který měl dítě hlídat, "lezlo na nervy", že chlapce nemůže utišit, silně ho proto rukou udeřil do hlavy. Rána však byla vedena s takovou razancí, že dítěti poškodila mozkové centrum.

Policii, kterou o případu informovali ošetřující lékaři, muž zpočátku tvrdil, že neví, jak mohlo ke zhoršení zdravotního stavu syna dojít. Pod tíhou důkazů se však nakonec vyšetřovatelům sám přiznal.

Chlapec je v současné době u svých prarodičů, kterým byl do péče přidělen předběžným opatřením soudu.

Muž byl obviněn z úmyslného ublížení na zdraví.


NEBUĎTE LHOSTEJNÍ!
ZASTAVTE NÁSILÍ, PÁCHANÉ NA DĚTECH!

Domácí násilí, počty týraných a zneužívaných dětí mají v České republice rostoucí trend. Sociální pracovníci každoročně zaznamenávají přes dva tisíce případů, kdy bylo dítě sexuálně zneužito nebo tělesně a psychicky týráno.

Problém je však často v naprosté nevšímavosti okolí.

Podle zveřejněných údajů oddělení sociálně právní ochrany dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí v  roce 2006 evidovalo 1008 týraných a 585 sexuálně zneužitých dětí.

Policie ČR v roce 2005 řešila 875 případů pohlavního zneužívání dětí a dalších 9 případů, kdy šlo o komerční formu sexuálního zneužívání nezletilých.

Výběr případů, kdy některý z rodičů zavraždil své dítě

Únor 1998 - K trestu odnětí svobody na 15 let do věznice se zvýšenou ostrahou odsoudil Krajský soud v Ostravě pětašedesátiletého Ukrajince, který zabil v dubnu 1996 ocelovou tyčí svého šestatřicetiletého syna. Tělo rozřezal motorovou pilou, sekerou a nožem na devět částí a vhodil do potoka. Hlavním motivem vraždy bylo zřejmě to, že zadlužený syn připravoval zastavení rodinného domku, který otec celý život budoval.

Říjen 1999 - Za vraždu pětiletého syna poslal Vrchní soud v Olomouci na 14,5 roku do věznice se zvýšenou ostrahou čtyřiatřicetiletou ženu, která se podle soudu rozhodla zabít svého syna, protože, jak sama tvrdila, nechtěla, aby byl mrzákem. Chlapci přitom chyběly jen dva neprořezané přední zuby. Žena psychiatrům rovněž řekla, že plánovala sebevraždu a nechtěla, aby po její smrti dostal syna manžel. V říjnu 1998 proto chlapci přetáhla přes hlavu dvě igelitové tašky a dlaněmi tiskla krk, až hocha udusila.

Květen 2006 - Vrchní soud v Praze definitivně potrestal šestapadesátiletého muže za vraždu jeho devětadvacetiletého syna deseti lety vězení s ostrahou. Otec zabil syna v opilosti v dubnu 2005 ve svém bytě ranou kuchyňským nožem do krku. Tragédii předcházela rvačka mezi manželkami obou mužů a rodinná hádka.

Duben 2007 - Pražský vrchní soud potvrdil předchozí soudní verdikt a poslal na deset let do vězení šestadvacetiletou ženu, která ubila k smrti dvouletou dceru. Holčička zemřela na následky těžkých zranění mozku. Žena dítě brutálně zbila v červnu 2006. Podle obžaloby dala děvčátku nejdřív facku, pak s ním smýkla na zem a tam ho bila pěstmi do hlavy a do břicha až do bezvědomí.

Březen 2008 - Vrchní soud v Olomouci potvrdil třiadvacetileté ženě ze severu Moravy jedenáctiletý trest za utýrání ročního syna. Chlapec zemřel v červenci 2007 poté, co jej matka kopla do břicha a způsobila mu závažná vnitřní poranění. Dítě mělo i řadu starších zranění.

Listopad 2009 - Krajský soud v Liberci dnes uložil 14 let vězení osmatřicetiletému muži, který loni v prosinci zavraždil svého devítiletého osvojeného syna. Po hádce s manželkou ho udusil a uškrtil polštářem. Pachatel byl ve stavu těžké opilosti, ke zločinu se přiznal.
Autor: INT, lena, ČTK