Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Inspekce z pultů stáhla tisíce hraček

27. října 2009 | 14:07

Skoro pět tisíc hraček stažených z hračkářských pultů. Takové jsou výsledky kontrolní akce České obchodní inspekce zaměřené na výrobky pro děti.

Inspekce na svých stránkách uvádí, že se zaměřila především na hračky určené dětem mladším 36 měsíců, dále na hračky pro děti od 3 do 14 let věku a také na výrobky pro péči o dítě.

Z provedených kontrol vyplynulo, že podstatná část nedodtaků byla zjištěna u hraček pro děti do tří let.

chrastítko, hračky
Autor: ČOI

„Zjištěné nedostatky jsou zapříčiněny opakovaným nerespektováním příslušných právních předpisů ze strany výrobců, dovozců a distributorů,“ uvedla RNDr. Jana Příhodová, ústřední ředitelka České obchodní inspekce.

Inspektoři při kontrolách ověřovali, zda na trhu nejsou prodávány výrobky, které by mohly poškodit zdraví hrajících si dětí z důvodu nevhodných mechanických a fyzikálních vlastností hraček, špatné konstrukce výrobků či nedostatečných nebo nesprávných varování a dalších informací nezbytných pro splnění základních požadavků na bezpečnost.

A tady už jsou výsledky kontrol, provedených ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

U hraček určených dětem do 36 měsíců inspekce provedla kontroly u 110 distributorů, 2 dovozců a jednoho výrobce. Nejčastějšími zjištěnými nedostatky byl prodej výrobků s označením a informacemi pouze v cizým jazyce, prodej výrobku neopatřených značkou shody (CE) a prodej výrobků bez označení výrobce nebo dovozce, případně dodavatele.

Uděleno bylo několik desítek pokut a byl uložen zákaz prodeje na 807 kusů zboží. V 17 případech pak bylo zahájeno správní řízení.

medvídek, hračky
Autor: ČOI

U hraček určených dětem od 3 do 14 let byla zkontrolováno 260 distributorů a 2 dovozci. V této kategorii mezi nejčastější zjištěné nedostatky patřil především prodej výrobků s cizojazyčným označením a informacemi, prodej výrobku neopatřených značkou shody (CE), prodej výrobků bez označení výrobce nebo dovozce, případně dodavatele a prodej výrobků bez návodu k použití.

Ve 105 případech byl uložen zákaz prodeje na téměř čtyři tisíce výrobků a ve 36 případech bylo zahájeno správní řízení.

Zdroj: Česká obchodní inspekce