Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Výměna manželek: Když žena bije muže, je to podpantoflák?

26. března 2012 | 21:27

Tohle ve Výměně manželek v dosavadních sériích nebylo: Manželka zfackovala před kamerou a celým národem svého muže, nadávala mu, hrozila, že ho opustí. Pořádné drama přinesl první díl nové série populární reality show. Co o aktérech kontroverzní výměny vypověděl?  

Reality show Výměna manželek přináší nahlédnutí do chodu některých českých domácností, ale také zajímavý experiment - desetidenní výměnu drahých poloviček.

Do pořadu se pravidelně hlásí desítky rodin, pro které znamená zábavu, prolomení životního stereotypu, ale také mnohdy naději na rozuzlení pořádně vypjaté rodinné atmosféry.

Jenže někdy naopak situace během natáčení pořádně zhoustne. Viděli jsme to ostatně i v pátek, kdy dokonce lítaly facky.

"Spousta lidí právě tím, že se musí snažit a přemáhat se, tak na to nemá sílu a po čase začne být unavená. A s tou únavou přichází také ztráta ovládání," sdělil serveru tn.cz psycholog a rodinný poradce Jeroným Klimeš.

V zatím posledním odvysílaném díle se diváci mohli setkat s poměry v rodinách Sirotkových a Klubalových. A byla to místy šokující podívaná.

U Sirotkových to neklapalo hned od začátku, co se s nimi diváci seznámili - manžel Tomáš totiž šest let nezavadil o práci, působil dost flegmatickým dojmem a jeho rázná žena to nesla opravdu těžce. Dávala mu dokonce i ultimátum: Jestli se neprobereš, opustím tě.

V druhém manželství, u Klubalových, šlo spíš o špatnou rodinnou komunikaci, na které se podepisovala i dospívající a prostořeká dcera Vendula. Ale především pak manžel, který občas rád "vypadnul" s kamarády na pivko a nohejbal. 

Manželé pivař a podpantoflák

U pivaře Milana Klubala šlo o to, že jeho výlety mezi kamarády manželka tolerovala jen s obtížemi a chtěla víc pozornosti pro sebe a rodinu, což ale nebyla neřešitelná situace. 

U nezaměstnaného Tomáše Sirotka a jeho partnerky Michaely však byla situace vážnější. Potvrdilo to i natáčení. Zatímco Klubalovi se po něm usmířili a oba slíbili větší toleranci a ústupky, Tomáš dostal obrazně řečeno nůž na krk s tím, že bude muset sekat latinu.

Rázná manželka Míša mu to však vysvětlila dost svérázně - otevřeným násilím. Svého muže zbila při natáčení!

"Tuto skutečnost chápu jako silné nezvládání emocí dané ženy nebo touhu být zajímavá před kamerou a vzbudit větší pozornost," soudí k celé situaci psycholožka Nikola Šmorancová pro tn.cz. Upozorňuje však, že se může násilí opakovat - v případě, že je druhý partner více submisivní, nechá si teror líbit a žena toho časem začne zneužívat, protože cítí snadnou kořist pro vybití svého emocionálního přepětí...

"Když je schopná uvalit svému muži takovou facku, tak to o něčem vypovídá," přitakává druhá z vyměněných manželek Vendula Klubalová. "V momentě, kdy mu dala facku, tak jsme všichni seděli s otevřenou pusou a čekali jsme, co se stane. A jediné, co její manžel udělal? Odešel!" V jejích očích to byl typický podpantoflák, který si neumí bouchnout do stolu...