Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejčastější otázky k "ošetřovačce"

11. března 2020 | 06:05

Potřebujete si vzít na dítě, které kvůli koronaviru nemůže do školy, takzvanou ošetřovačku? Tady jsou odpovědi na nejčastější otázky, které v tuto chvíli s největší pravděpodobností řešíte.

1. Kdo má nárok na ošetřovné

Rodiče dětí do deseti let, kteří splnili zákonné podmínky a platí nemocenské pojištění. To se ale týká jen lidí, kteří jsou zaměstnaní. OSVČ na ošetřovné nárok nemají, ani když si nemocenskou platí.

2. Kdo dávku vyplácí a jak dlouho?

Okresní správa sociálního zabezpečení, a to do výše šedesáti procent denního vyměřovacího základu. Nárok na dávku máte po dobu devíti dní, v případě samoživitelů je to 16 dnů.

3. Kde vzít formulář a kdo ho potvrdí?

Najdete ho na webu České správy sociálního zabezpečení a vzhledem k tomu, že jde o uzavření školy z důvodu epidemie, potvrdit vám ho musí právě příslušná škola. Nenoste tedy žádost k dětskému lékaři – ten vám ji případě razítko nedá.

4. Jaké jsou další možnosti kromě ošetřovačky?

Pokud to vaše práce umožňuje, můžete se se zaměstnavatelem domluvit na práci z domova – mnoho firem o to své lidi v současnosti beztak žádá. Méně populární možností je vzít si dovolenou, ta vám ale pak bude chybět o letních prázdninách, kdy bude problém, kam s dětmi, znovu aktuální. Přeci jen se mluví o tom, že školy mohou být zavřené celý měsíc.

5. Proč nedávat děti k prarodičům?

Senioři, stejně jako chronicky nemocní lidé, patří mezi nejvíce ohrožené skupiny. Děti oproti tomu mohou být nositeli nákazy, u většiny z nich  se o tom ale nikdo nedozví, protože zpravidla nemají žádné příznaky. Babičku s dědou by tedy mohly nechtěně nakazit a ohrozit je tak.

Autor: taj