Obědy do krabičky? Připravte si vlastní, zhubnete a ušetříte!
Většina z nás během zimy přibrala, a tak je čas začít shazovat kila. Obědem, který si sama připravíte, nejen zhubnete, ale navíc ušetříte za předražené restaurace. A nemyslete si, i jídlo do krabičky se dá připravit kultivovaně a s fantazií. Přesvědčíme vás o tom.
Celozrnné špagety s olivami
celozrnné špagetyAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
- 350 g celozrnných špaget
- 200 g zelených fazolek
- hrst oliv
- 1 stroužek česneku
- 200 g polníčku
- 100 g ricotty
- sůl
Postup:
Špagety uvařte podle návodu. Fazolky nakrájejte na kousky a uvařte je v osolené vodě doměkka. Na pánvi orestujte prolisovaný stroužek česneku, přidejte fazolky, olivy a promíchejte. Do pánve přidejte špagety a ještě jednou promíchejte. Podávejte je posypané ricottou a polníčkem.
Salát s avokádem a grepem
salát s avokádem a grepemAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
- 400 g kuřecích prsních řízků
- 1 avokádo
- 1 růžový grep
- 250 g polníčku
- olivový olej
- pečivo
- sůl, pepř
- citronovou šťávu
Postup:
Maso nakrájejte na menší kousky, osolte a opečte na oleji. Salát propláchněte, avokádo zbavte pecky a slupky a nakrájejte ho. Grep oloupejte a použijte z něho jen čistou dužinu. Dejte vše do mísy spolu s masem. Zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou, osolte, opepřete a podávejte s celozrnným pečivem.
Miniburgery s lilkem
miniburgeryAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 350 g mletého hovězího masa
- 12 plátků lilku
- 2 jarní cibulky
- hrst rukoly
- 2 lžíce kečupu
- sůl, pepř, oregano
- celozrnné pečivo
Postup:
Maso osolte, opepřete, přidejte nasekané jarní cibulky, kečup a směs dobře promíchejte. Vytvarujte malé burgery a opečte je na oleji. Plátky lilku osolte a nechte chvíli stát. Pak je otřete ubrouskem a opečte na suché pánvi. Pečivo nakrájejte na čtverce, na každý položte plátek lilku, lístky rukoly a opečený burger. Navrch můžete dát ještě rozpůlené cherry rajčátko. Nakonec vše napíchněte na špejli.
Losos s rizotem
Losos s rizotemAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 25 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
- 4 filety z lososa
- 320 g vařené rýže
- 3 lžíce sterilované kukuřice
- hrst černých oliv
- 3 jarní cibulky
- sůl, pepř
- citronovou šťávu
- zelenou cibulku
- olivový olej
Postup:
Jarní cibulky nakrájejte a krátce je orestujte na oleji. Pak je smíchejte s rýží, přidejte olivy, kukuřici a nasekanou petrželku. Lososa osolte, opepřete, zakapejte citronovou šťávou a opečte z obou stran. Přidejte k němu rizoto a podávejte.
Kuřecí prsa s tortillou
tortilla s kuřetemAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 15 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 400 g prsních kuřecích řízků
- 1 avokádo
- cherry rajčátka
- 2 hrsti rukoly
- 4 tortilly
- 1 chilli papričku
- sůl, pepř
- citronovou šťávu
- citronovou kůru
Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na proužky, smíchejte s 1 lžící oleje, nasekanou chilli papričkou, citronovou šťávou i kůrou, solí a pepřem. Nechte chvíli marinovat, pak maso opečte. Tortilly opečte na suché pánvi. Poklaďte rukolou nebo jiným salátem, rajčaty, avokádem, přidejte maso a zatočte.
Sendvič s tempehem
sendvič s tempehemAutor: David HávaDoba přípravy: 20 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
- 4 kusy pečiva
- 200 g marinovaného tempehu
- hrst cherry rajčátek
- 2 lžičky hořčice
- hrst rukoly
Postup:
Tempeh opečte na grilovací pánvi z obou stran. Rajčata opláchněte a nakrájejte. Pečivo podélně seřízněte a spodní díl potřete hořčicí. Poklaďte plátky tempehu, rajčaty a rukolou. Přiklopte a podávejte.
Foto: David Háva