Nejlepší recepty z kapusty. Je plná vitaminů, levná a vynikající!
Je nadupaná vitaminem C, k dostání skoro celou zimu, a přesto je tak trochu opomíjená. Ostatně já sama ji používám jen do kapustových karbanátků. Vybrala a vyzkoušela jsem proto pár receptů, které dávají kapustě úplně nový rozměr.
Gratinovaná kapusta
Gratinovaná kapustaAutor: chefjeff.areavoices.comDoba přípravy: 30 minut
Doba přípravy: 40 minut
Potřebujete (4 porce):
- 250 g kapusty
- 150 g slaniny
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci másla
- 125 ml smetany
- 125 ml mléka
- špetku muškátového oříšku
- 600 g brambor
- 100 g nastrouhaného sýra typu eidam nebo gouda
- sůl, pepř
Postup:Na pánvi zahřejte olej a osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu. Přidejte propláchnutou a pokrájenou kapustu, na kolečka nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Prohřívejte, dokud kapusta nezavadne. Mezitím vymažte máslem ohnivzdornou mísu. V rendlíku přiveďte k varu smetanu s mlékem a dochuťte muškátovým oříškem. Do zapékací nádoby navrstvěte polovinu brambor, poté kapustovou směs a polovinu sýra. Přidejte zbývající brambory a sýr. Vše přelijte smetanou a pečte přibližně 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Kapustové curry se sýrem tofu
Kapustové curry se sýrem tofuAutor: ShutterstockDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Potřebujete (4 porce):
- 1 konzerva kokosového mléka
- 1 čajová lžička zelené curry pasty
- 200 g tofu, pokrájeného na kostičky
- 1 čajová lžička hnědého cukru
- 1 čajová lžička sójové omáčky
- 1 stroužek česneku, najemno nasekaný
- 1 čajová lžička čerstvého zázvoru, najemno nasekaného
- 1 hrnek kapustových listů, nahrubo nasekaných
- 1/2 hrnku kapustových stonků, pokrájených na kousky
- 2 středně velké mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
- 1 plechovka vodních kaštanů v nálevu
- 1/2 hrnku řapíkatého celeru, pokrájeného na kousky
- 2 jarní cibulky
- 1 sójový výhonek
- 1/2 čerstvé limetky
Postup:Rozpalte hlubokou pánev nebo wok pánev na střední teplotu a vlijte do ní kokosové mléko. Přidejte zelenou curry pastu a míchejte, dokud se s mlékem nespojí, a přiveďte k varu. Vypláchněte plechovku od kokosového mléka trochou vody a přilijte ji do pánve. Přiveďte opět k varu. Přidejte vývar, cukr, sójovou omáčku, česnek, zázvor a vodní kaštany i s nálevem. Nechte vařit 3 až 5 minut. Přidejte stonky kapusty a mrkev a poduste 3 minuty. Přidejte jarní cibulku a řapíkatý celer a vařte další dvě minuty. Snižte teplotu na minimum a přidejte kapustové lístky a sojové výhonky a vařte ještě další 3 minuty.
Odstavte z ohně, přidejte pokrájené tofu a dobře promíchejte. Servírujte s rýží.Kapustový salát se sušenými brusinkami
kapustový salát s brusinkamiAutor: ShutterstockDoba přípravy: 20 minut
Potřebujete (4 porce):
- 4 hrnky čerstvých kapustových listů
- 1 hrst sušených brusinek
- 2 polévkové lžíce piniových oříšků
Zálivka:
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- 1 čajová lžička medu
- šťáva z jedné limetky
- sůl
- pepř
Postup:
Kapustu rozeberte na listy a důkladně vyperte ve vodě. Nechte pořádně okapat nebo usušte v odstředivce na salát. Kapustu natrhejte na menší kousky a vložte do velké mísy. Smíchejte v hrnečku všechny ingredience na zálivku, osolte a opepřete podle chuti. Vlijte do mísy a rukama důkladně promíchejte s kapustovými listy. Vsypte sušené brusinky a piniové oříšky. Servírujte nejlépe s čerstvým pečivem.
Kapustovo-brokolicový salát s borůvkami a kokosem
Vitaminová bomba: kapusta a borůvky!Autor: endlessmeal.comDoba přípravy: 10 minut
Potřebujete (4 porce):
- 2 brokolice
- 1 hlávku kapusty, dobře umyté
- ½ hrnku nahrubo strouhaného kokosu
- ½ hrnku plátků mandlí, orestovaných
- 1 hrnek čerstvých borůvek
Dresink:- ¼ hrnku kokosového oleje
- ¼ hrnku medu
- ¼ hrnku jablečného octa
- 1 stroužek česneku, utřený
- špetku soli
Postup:Brokolici a kapustu nakrájejte na menší kusy a nasekejte v mixéru. Dresink vyšlehejte ze všech ingrediencí v misce a smíchejte s nasekanou zeleninou. Rozdělte na talíře, posypejte borůvkami, kokosem a mandlemi. Osolte podle chuti.
Teplý salát z kapusty s balsamikem
teplý kapustový salátAutor: pinchofyum.comDoba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 10 minut
Potřebujete (4 porce):
- 2 polévkové lžíce másla
- ¼ hrnku najemno nakrájené cibule
- 1 hrnek červené papriky, pokrájené na kostičky
- 1 hrnek žluté papriky pokrájené na kostičky
- 2 hrnky žampionů, pokrájených na plátky
- 4 hrnky kapusty
- 1 čajová lžička třeného česneku
- 1 polévková lžíce octa balsamico
- ¼ hrnku hoblinek z parmezánu nebo jiného chuťově výrazného sýra
- sůl a pepř
Postup:
Ve velké hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a papriky a orestujte, až změknou. Přidejte houby a další máslo a orestujte dozlatova. Přidejte kapustu, česnek a balsamico, prohřejte, až bude kapusta tmavě zelená. Osolte a opepřete a servírujte posypané hoblinami parmezánu.