Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

Nejlepší recepty z kapusty. Je plná vitaminů, levná a vynikající!

  • Vitaminová bomba: kapusta a borůvky!
    8. února 2015 | 06:00

    Je nadupaná vitaminem C, k dostání skoro celou zimu, a přesto je tak trochu opomíjená. Ostatně já sama ji používám jen do kapustových karbanátků. Vybrala a vyzkoušela jsem proto pár receptů, které dávají kapustě úplně nový rozměr.

  • Gratinovaná kapusta

    Gratinovaná kapusta
    Autor: chefjeff.areavoices.com

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba přípravy: 40 minut

    Potřebujete (4 porce):

    • 250 g kapusty
    • 150 g slaniny
    • 1 cibuli
    • 2 stroužky česneku
    • 1 lžíci olivového oleje
    • 1 lžíci másla
    • 125 ml smetany
    • 125 ml mléka
    • špetku muškátového oříšku
    • 600 g brambor
    • 100 g nastrouhaného sýra typu eidam nebo gouda
    • sůl, pepř


    Postup:

    Na pánvi zahřejte olej a osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu. Přidejte propláchnutou a pokrájenou kapustu, na kolečka nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Prohřívejte, dokud kapusta nezavadne. Mezitím vymažte máslem ohnivzdornou mísu. V rendlíku přiveďte k varu smetanu s mlékem a dochuťte muškátovým oříškem. Do zapékací nádoby navrstvěte polovinu brambor, poté kapustovou směs a polovinu sýra. Přidejte zbývající brambory a sýr. Vše přelijte smetanou a pečte přibližně 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

  • Kapustové curry se sýrem tofu

    Kapustové curry se sýrem tofu
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 20 minut

    Potřebujete (4 porce):

    • 1 konzerva kokosového mléka
    • 1 čajová lžička zelené curry pasty
    • 200 g tofu, pokrájeného na kostičky
    • 1 čajová lžička hnědého cukru
    • 1 čajová lžička sójové omáčky
    • 1 stroužek česneku, najemno nasekaný
    • 1 čajová lžička čerstvého zázvoru, najemno nasekaného
    • 1 hrnek kapustových listů, nahrubo nasekaných
    • 1/2 hrnku kapustových stonků, pokrájených na kousky
    • 2 středně velké mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
    • 1 plechovka vodních kaštanů v nálevu
    • 1/2 hrnku řapíkatého celeru, pokrájeného na kousky
    • 2 jarní cibulky
    • 1 sójový výhonek
    • 1/2 čerstvé limetky


    Postup:

    Rozpalte hlubokou pánev nebo wok pánev na střední teplotu a vlijte do ní kokosové mléko. Přidejte zelenou curry pastu a míchejte, dokud se s mlékem nespojí, a přiveďte k varu. Vypláchněte plechovku od kokosového mléka trochou vody a přilijte ji do pánve. Přiveďte opět k varu. Přidejte vývar, cukr, sójovou omáčku, česnek, zázvor a vodní kaštany i s nálevem. Nechte vařit 3 až 5 minut. Přidejte stonky kapusty a mrkev a poduste 3 minuty. Přidejte jarní cibulku a řapíkatý celer a vařte další dvě minuty. Snižte teplotu na minimum a přidejte kapustové lístky a sojové výhonky a vařte ještě další 3 minuty.
    Odstavte z ohně, přidejte pokrájené tofu a dobře promíchejte. Servírujte s rýží.

     

  • Kapustový salát se sušenými brusinkami

    kapustový salát s brusinkami
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 20 minut

    Potřebujete (4 porce):

    • 4 hrnky čerstvých kapustových listů
    • 1 hrst sušených brusinek
    • 2 polévkové lžíce piniových oříšků

     Zálivka:

    • 1 polévková lžíce olivového oleje
    • 1 čajová lžička dijonské hořčice
    • 1 čajová lžička medu
    • šťáva z jedné limetky
    • sůl
    • pepř

    Postup:

    Kapustu rozeberte na listy a důkladně vyperte ve vodě. Nechte pořádně okapat nebo usušte v odstředivce na salát. Kapustu natrhejte na menší kousky a vložte do velké mísy. Smíchejte v hrnečku všechny ingredience na zálivku, osolte a opepřete podle chuti. Vlijte do mísy a rukama důkladně promíchejte s kapustovými listy. Vsypte sušené brusinky a piniové oříšky. Servírujte nejlépe s čerstvým pečivem.

  • Kapustovo-brokolicový salát s borůvkami a kokosem

    Vitaminová bomba: kapusta a borůvky!
    Autor: endlessmeal.com

    Doba přípravy: 10 minut

    Potřebujete (4 porce):

    • 2 brokolice
    • 1 hlávku kapusty, dobře umyté
    • ½ hrnku nahrubo strouhaného kokosu
    • ½ hrnku plátků mandlí, orestovaných
    • 1 hrnek čerstvých borůvek


    Dresink:

    • ¼ hrnku kokosového oleje
    • ¼ hrnku medu
    • ¼ hrnku jablečného octa
    • 1 stroužek česneku, utřený
    • špetku soli


    Postup:

    Brokolici a kapustu nakrájejte na menší kusy a nasekejte v mixéru. Dresink vyšlehejte ze všech ingrediencí v misce a smíchejte s nasekanou zeleninou. Rozdělte na talíře, posypejte borůvkami, kokosem a mandlemi. Osolte podle chuti.
       

  • Teplý salát z kapusty s balsamikem

    teplý kapustový salát
    Autor: pinchofyum.com

    Doba přípravy: 10 minut

    Doba vaření: 10 minut

     

    Potřebujete (4 porce):

    • 2 polévkové lžíce másla
    • ¼ hrnku najemno nakrájené cibule
    • 1 hrnek červené papriky, pokrájené na kostičky
    • 1 hrnek žluté papriky pokrájené na kostičky
    • 2 hrnky žampionů, pokrájených na plátky
    • 4 hrnky kapusty
    • 1 čajová lžička třeného česneku
    • 1 polévková lžíce octa balsamico
    • ¼ hrnku hoblinek z parmezánu nebo jiného chuťově výrazného sýra
    • sůl a pepř


    Postup:

    Ve velké hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a papriky a orestujte, až změknou. Přidejte houby a další máslo a orestujte dozlatova. Přidejte kapustu, česnek a balsamico, prohřejte, až bude kapusta tmavě zelená. Osolte a opepřete a servírujte posypané hoblinami parmezánu.

     

     

     

Klíčová slova:  kapusta, recepty
Diskuse ke článku
.