Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

Víte, že tradiční českou vánoční specialitou jsou šneci?

  • Vánoční šneci jsou znovuobjevenou staročeskou tradicí.
    20. prosince 2014 | 06:00

    Součástí štědrovečerního menu bývali šneci již za první republiky a v posledních letech opět přicházejí do módy. Tradice se zkrátka mění, takže pokud chcete zaexperimentovat, máme pro vás skvělé vánoční recepty, kterými uctíte i vegetariány, dietáře či strávníky alergické na lepek.

  • Znovu objevená tradice: Šneci po česku

    Vánoční šneci jsou znovuobjevenou staročeskou tradicí.
    Autor: Shutterstock

    Potřebujete:

    •     6 ks uvařených, očištěných šneků (můžete koupit již předvařené)
    •     6 ulit


    na nádivku:

    •     vrchovatá lžíce nastrouhaného bílého pečiva
    •     2 ks sardelek
    •     čajová lžička citronové kůry
    •     1 rozetřený stroužek česneku
    •     1 nastrouhaná šalotka
    •     majoránka
    •     muškátový květ
    •     sůl, pepř
    •     popř. čerstvý tymián


    Postup:

    Důkladně promíchejte všechny připravené ingredience na nádivku. Nemáte-li vyvařené šnečí ulity, postačí i šnečí zapékací miska s důlky. Vložíme nejdřív šneka a z máslové nádivky vytvoříme pokličku, která se zapeče. Postačí 5 až 6 minut na 200 °C. Naopak nemáte-li zapékací misku na šneky, postačí klasická keramická vysypaná solí, do které naplněné ulity posadíte. Vždy otvorem vzhůru. Opět nejdřív naplněné trochou másla až za záhyb: šnek a pak vrchovatě másla. Upěchovat a zarovnat s hranicí ulity. Takto stačí na 180 °C zapéct asi 7 minut.

  • Kapr bez smažení: Kapr s perníkovou krustou podle Karolíny

    Kapr s perníkovou krustou
    Autor: Prima STV

    Potřebujete:

    • kapr s kůží, 4 porce
    • sůl
    • čerstvě namletý pepř
    • máslo 4 lžíce
    • strouhaný perník 5 lžic
    • brambory 400 g
    • sůl
    • mrkev 300 g
    • máslo 2 lžíce
    • cukr nebo med 1 lžička
    • čerstvě namletý pepř


    Postup:

    Porce kapra osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla (můžete použít i olej), pak na ni položte porce kapra kůží dolů. Restujte je několik minut – až do chvíle, kdy maso zbělá do 2/3 výšky. Mezitím zpracujte prsty v misce perník se zbylými dvěma lžícemi másla na drobenku.

    Přendejte porce ryby z pánve do pekáčku. Položte je neopečenou stranou dolů, polijte šťávou z pánve a posypte drobenkou. Pečte 8 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Působením soli a oleje nejmenší kostičky změknou. Při jídle dávejte pozor, kapr má záludné ypsilonové kůstky.

    Brambory překrájejte a dejte vařit do osolené vody. Mělo by jí být jen tolik, aby byly sotva ponořené. Kdyby se vařily ve větším množství vody, jen by to zbytečně ředilo jejich chuť. Očištěnou mrkev pokrájejte na větší kousky a přidejte ji k polovařeným bramborám, asi po 10 minutách od počátku varu. Dolijte vroucí vodou tak, aby byla ponořená i mrkev, a vařte dalších 10 minut doměkka.

    Vodu slijte a do hrnce k bramborám a mrkvi přidejte máslo a cukr nebo med. Osolte a promíchejte. Pak obsah hrnce rozšťouchejte na vláčnou, ale hrubší kaši, s patrnými kousky mrkve a brambor. Nezapomeňte ji ochutnat a přirozenou nasládlost kaše vyladit solí a pepřem.

  • Místo rybí polévky: Krém z lososa s kroketou z ricotty a bylinek, bylinkové pesto s vlašskými ořechy

    lososový krém
    Autor: Norge

    Potřebujete:

    8 porcí

    • 1,5 litru vývaru z lososa
    • 150 g cibule
    • 150 g mrkve
    • 200 g masa z norského lososa
    • 150 g řapíkatého celeru
    • 4 stroužky česneku
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 80 g másla
    • muškátový květ
    • pepř
    • sůl
    • 200 g ricotty
    • svazek tymiánu
    • svazek petrželky plocholisté
    • strouhanka na obalení
    • 2 ks rozmíchaných vajec
    • olej na usmažení
    • sůl
    • 60 ml panenského olivového oleje
    • 1 svazek bazalky
    • 1 svazek petrželky
    • 30 g vlašských ořechů
    • 1 stroužek česneku
    • 10 g parmezánu
    • pepř
    • sůl

    Postup:

    Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na kostičky. Lehce orestujeme na másle, přisypeme mouku a zrestujeme, zalijeme studeným vývarem. Dobře rozmícháme a přivedeme k varu. Vložíme kousky norského lososa a vaříme asi 20 minut. Rozmixujeme, zjemníme smetanou, dochutíme pepřem, muškátovým květem a česnekem utřeným se solí.
    Ricottu rozmícháme se sekanými bylinkami a solí. Vyválíme kroketky, které necháme v lednici ztuhnout. Poté obalíme ve strouhance, ve vajíčku a opět ve strouhance. Osmažíme dozlatova. V mixéru rozmixujeme bylinky, olej, ořechy, česnek, sůl, pepř a parmezán do konzistence emulze.

  • Bezlepkové: Krůtí prsa v quinoovém trojobalu

    Krůtí řízek v quinoovém obalu
    Autor: Náš Grunt

    Potřebujete:

    • krůtí nebo kuřecí prsa
    • Přepuštěné máslo nebo rostlinný olej
    • 250 g kukuřičné mouky
    • 250 g quinoových vloček
    • 100 g sýru parmezánového typu
    • 10 ml mléka
    • 25 g dlouholisté petržele
    • 25 g tymiánu či jiné bylinky
    • 20 g citronové kůry
    • sůl, pepř

    Postup:

    Kukuřičnou mouku samostatně vysypte do první misky a lehce osolte. Vejce rozklepněte do druhé misky, lehce osolte, opepřete a zřeďte malým množstvím mléka. Směs rozmíchejte. Quinoové vločky smíchejte s nasekanými bylinkami, sýrem a citronovou kůrou, osolte a opepřete. Maso nebo tempeh obalte nejprve v kukuřičné mouce, následně ve směsi vajec a mléka a nakonec v quinoové směsi. Následně smažte v přepuštěném másle. To dodá jídlu krásnou specifickou chuť. Je možné použít i kvalitní fritovací olej.

  • Pro vegetariány: Smažený tempeh

    Smažený tempeh
    Autor: Shutterstock

    Potřebujete:

    • uzený tempeh 190 g
    • červená paprika 50 g
    • červená cibule 50 g
    • čedar 50 g
    • čerstvá majoránka 20 g
    • sůl, pepř
    • kukuřičná mouka a strouhanka
    • vejce
    • přepuštěné máslo nebo rostlinný olej


    Postup:

    Tempeh spolu s čedarem nastrouhejte na hrubším struhadle. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, papriku a majoránku. Směs osolte a opepřete. Obalte v trojobalu z kukuřičné mouky, vejce a strouhanky. Kukuřičnou strouhanku můžete ozvláštnit čerstvou dlouholistou petrželí. Dostane tak hezčí a voňavější chuť. Po obalení smažte v rozpáleném přepuštěném másle nebo rostlinném oleji.

Diskuse ke článku
.