Základem jsou kvalitní suroviny
Hovězí vývar se obvykle připravuje z kostí, ale můžete přidat i maso. Nejčastěji se používá maso z krku, plece, hrudi, oháňky nebo žebra i s masem. Do vývaru patří i zelenina. Mrkev dodá jemně nasládlou chuť a barvu a celer pak znamenité aroma.
Budete potřebovat:
- 500 g předního hovězího masa s kostí
- 2 l vody
- 5 zrnek pepře
- 1 bobkový list
- 3 zrnka nového koření
- 1 cibuli
- 200 g kořenové zeleniny
- 1 lžičku soli
Pusťte se do práce
Maso a kosti před přípravou dejte asi na 20 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Pak vše přemístěte do velkého hrnce a zalejte studenou vodou. Vývar přiveďte pomalu k varu a přidejte očištěnou zeleninu a koření. Pak stáhněte plamen na minimum a vývar táhněte několik hodin. Vzniklou pěnu v průběhu vaření odebírejte děrovačkou. Pokud vám při vaření ubylo hodně vody, dolejte ji studenou na původní obsah. Hotový vývar pak sceďte. Můžete ho použít do omáček, připravit polévku nebo ho uskladnit. V takovém případě vývar prudce ochlaďte, vydrží vám v lednici několik dní. Můžete ho dát i do mrazničky, zpracujte ho ale nejpozději do tří měsíců.
Náš tip:
Pokud vývar přecedíte a přesto není úplně čistý, vyzkoušejte trik s bílky. Použijte tři, ze kterých ušlehejte tuhý sníh. Dejte ho do studeného vývaru, přiveďte k varu a opět sceďte. Bílek na sebe naváže nečistoty z masa a kostí a zbyde pouze čirý vývar.