Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nepostradatelný hovězí vývar: Naučte se ho připravit jako profesionál

Bez poctivého vývaru se v kuchyni neobejdete. Je základem pro dobrou polévku i omáčku.
9. listopadu 2014 | 06:00

Základ pro dobrou polévku i omáčku. Bez poctivého vývaru se prostě v kuchyni neobejdete. Poradíme vám proto, jak ho připravit, aby byl plný chuti.

Základem jsou kvalitní suroviny

Hovězí vývar se obvykle připravuje z kostí, ale můžete přidat i maso. Nejčastěji se používá maso z krku, plece, hrudi, oháňky nebo žebra i s masem. Do vývaru patří i zelenina. Mrkev dodá jemně nasládlou chuť a barvu a celer pak znamenité aroma.

Budete potřebovat:

  • 500 g předního hovězího masa s kostí
  • 2 l vody
  • 5 zrnek pepře
  • 1 bobkový list
  • 3 zrnka nového koření
  • 1 cibuli
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 1 lžičku soli

Pusťte se do práce

Maso a kosti před přípravou dejte asi na 20 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Pak vše přemístěte do velkého hrnce a zalejte studenou vodou. Vývar přiveďte pomalu k varu a přidejte očištěnou zeleninu a koření. Pak stáhněte plamen na minimum a vývar táhněte několik hodin. Vzniklou pěnu v průběhu vaření odebírejte děrovačkou. Pokud vám při vaření ubylo hodně vody, dolejte ji studenou na původní obsah. Hotový vývar pak sceďte. Můžete ho použít do omáček, připravit polévku nebo ho uskladnit. V takovém případě vývar prudce ochlaďte, vydrží vám v lednici několik dní. Můžete ho dát i do mrazničky, zpracujte ho ale nejpozději do tří měsíců.

Náš tip:
Pokud vývar přecedíte a přesto není úplně čistý, vyzkoušejte trik s bílky. Použijte tři, ze kterých ušlehejte tuhý sníh. Dejte ho do studeného vývaru, přiveďte k varu a opět sceďte. Bílek na sebe naváže nečistoty z masa a kostí a zbyde pouze čirý vývar.

Autor: pil