Jablečné řezy, záviny a koláče! To nejlepší k odpolední kávě | Pro ženy | Blesk.cz

Jablečné řezy, záviny a koláče! To nejlepší k odpolední kávě

  • Napečte skvělé jablečné koláče, které budou hitem každého svátečního odpoledne.
    27. října 2014 | 08:00

    Jsou šťavnatá, chutná a voňavá. A teď v sezóně navíc i levná a snadno dostupná. Jablíček je teď zkrátka všude plno, tak toho využijte a upečte z nich vynikající moučníky, po kterém se jen zapráší.

  • Medový dort s jablky a tvarohem


    Medový dort s jablky a tvarohem
    Budete potřebovat:


    na těsto:

    250 g polohrubé mouky
    125 g másla
    4 lžíce cukru krystal
    špetku soli
    špetku mleté skořice
    1 vejce

    na náplň:

    750 g tvarohu
    175 g cukru krystal
    100 g másla
    50 g škrobové moučky
    4 vejce
    půl lžičky nastrouhané citronové kůry
    2 lžíce citronové šťávy
    4 jablka
    2 lžíce medu
    1 lžíci másla

    Postup:
    Mouku vysypejte na pracovní desku, smíchejte se solí, skořicí a cukrem. Přidejte ztuhlé máslo nakrájené na kousky, vejce a dvě lžíce vlažné vody. Vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do ledničky. Těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na okrouhlý plát a vyložte jím dno a strany formy s průměrem 26 centimetrů, vystlané pečicím papírem. Jablka umyjte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozpusťte máslo s medem, přidejte jablka a dvě minuty opékejte. Tvaroh smíchejte s cukrem, žloutky, škrobovou moučkou, rozpuštěným máslem, citronovou kůrou a šťávou. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a vmíchejte do tvarohové směsi. Náplň rozetřete na těsto a na povrch poklaďte jablka. Upečte v troubě vyhřáté na 180 °C do zlatohněda. Nechte vychladnout a podávejte.
  • Tvarohovo-makový koláč s jablky

    Tvarohovo-makový koláč s jablky
    Budete potřebovat (na formu s průměrem 28 cm):

    Na těsto:
    1 a tři čtvrtě hrnku hladké mouky
    půl droždí
    čtvrt hrnku vlažného mléka
    čtvrt hrnku cukru krystal
    150 g másla
    špetku soli

    Na makovou směs:
    1 a čtvrt hrnku mléka
    30 g másla
    třetinu hrnku pšeničné krupice
    dvě třetiny hrnku cukru krystal
    1 lžíci rumu

    Na tvarohovou směs:
    2 žloutky
    2 lžíce másla
    čtvrtinu hrnku cukru krystal
    1 balíček vanilkového cukru
    2 lžíce mléka
    300 g tvarohu
    2 lžičky maizeny
    šťávu a nastrouhanou kůru z 1 citronu

    Kromě toho:
    6 malých jablek
    2 lžíce rozpuštěného másla
    cukr moučku na posypání

    Postup:
    Na těsto rozmíchejte droždí v mléce. Do velké mísy dejte mouku, máslo, cukr, sůl, rozmíchané droždí a s pomocí elektrického šlehače vypracujte hladké těsto. Poté ho nechte na teplém místě 45 minut kynout. Makovou směs připravte převařením mléka s máslem, za stálého míchání přidávejte krupici a na mírném ohni vařte pět minut. Dále přidejte mák, cukr a rum. Na tvarohovou směs vyšlehejte žloutky s máslem, cukrem krystal a vanilkovým cukrem. Přidejte mléko, tvaroh, maizenu, polovinu citronové šťávy a citronovou kůru. Vykynuté těsto ještě jednou promíchejte na pomoučeném válu, rozválejte do kruhu a přendejte do vymaštěné formy. Nechte ještě krátce kynout. Oloupejte jablka, na povrchu je několikrát nařízněte a pokapejte zbylou citronovou šťávou. Makovou a tvarohovou směs střídavě vrstvěte na těsto (pomocí vidličky můžete vytvořit mramorový efekt). Nahoru rozdělte jablka, mírně je zamáčkněte do těsta, potřete rozehřátým máslem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Upečený vychladlý koláč posypejte cukrem moučkou.

  • Křehké jablečné řezy

    Jablkové řezy
    Budete potřebovat:


    4 vejce
    400 g polohrubé mouky
    200 g másla
    200 g moučkového cukru
    250 ml kysané smetany
    1 balíček prášku do pečiva
    500 g strouhaných jablek
    1 balíček skořicového cukru
    mleté vlašské ořechy na posypání

    Postup:
    Cukr se změklým máslem ušlehejte do pěny. Přidejte mouku, vejce a prášek do pečiva. Nakonec do těsta vmíchejte kysanou smetanu a vypracujte hladké těsto. Dvě třetiny těsta vyválejte a dejte na plech. Naneste hrubší vrstvu nastrouhaných jablek, posypte skořicovým cukrem, navrch dejte plát ze zbytku těsta a posypte mletými ořechy. Pečte v troubě vyhřáté na 180° C asi půl hodiny.

  • Piškotový jablečný koláč


    Piškotový jablečný koláč
    Budete potřebovat:


    na těsto:

    90 g mouky
    90 g cukru
    3 vejce
    špetku soli

    na vrch:

    750 g křehkých jablek
    1 balíček vanilkového pudinku
    450 ml jablečné šťávy
    250 ml smetany
    100 g nízkotučného tvarohu
    2 polévkové lžíce vaječného likéru
    2 lžíce cukru
    2 lžíce mandlových lupínků
    1 lžíci cukru moučky

    Postup:
    Předehřejte troubu a formu vyložte pečicím papírem. Z bílků ušlehejte se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem do pěny, lehce smíchejte se sněhem a pomalu zlehka přidejte i mouku. Těstem naplňte formu a pečte 15 minut při 175 °C. Ještě vlažný koláč vyjměte z formy a z piškotu sejměte pečicí papír. Jablka omyjte, oloupejte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců. Čtvrtky jablek nakrájejte na tenké plátky. Pudinkový prášek rozmíchejte s trochou jablečné šťávy. Zbylou šťávu s cukrem přiveďte do varu a za stálého míchání přidávejte rozmíchaný pudinkový prášek. Nakonec přidejte i plátky jablek a hotový krém dejte vychladnout. Kolem dortového korpusu dejte kovový kroužek, který zabrání tomu, aby krém stékal. Po rozetření krému na korpus dejte koláč na 2 hodiny do chladu. Ušlehejte šlehačku. Tvaroh smíchejte s cukrem moučkou a po lžících ho zapouštějte do šlehačky. Z tvarohové šlehačky pak udělejte na dort jakési "obláčky".
  • Pravy americký Apple pie

    Skvělý koláč
    Budete potřebovat:

     

    350 g polohrubé mouky
    80 g cukru krupice
    50 g hnědého cukru
    250 g másla
    1 kg jablek
    1 lžíci citronové šťávy
    1 lžičku mleté skořice
    1/4 lžičky muškátového oříšku
    1 lžíci kukuřičného škrobu

    Postup

    TĚSTO:
    Smíchejte mouku a 30 g cukru krupice. Přidejte 220 g másla a promíchejte, až vznikne jemné těsto. Pokud bude stále moc suché, přilejte trochu vody. Rozdělte ho na dvě stejné části a z každé vyválejte placku. Obě uložte na hodinu do ledničky, aby ztuhly.

    NÁPLŇ:
    Do velké misky nakrájejte na plátky jablka, přisypte 50 g cukru krupice a 50 g hnědého cukru. Přidejte citronovou šťávu, skořici a muškátový oříšek. Promíchejte a nechte 3 hodiny odstát. Pak směs přeceďte přes cedník a do nádoby zachyťte jablečnou šťávu (mělo by jí být asi půl hrníčku). Do jablek vmíchejte kukuřičný škrob. Ke šťávě přidejte 30 g másla. Vložte do mikrovlnky a pusťte na plný výkon, dokud z hrníčku nezmizí asi 1/3 objemu a vzniklá směs nebude mít hustotu jako sirup.

    PŘÍPRAVA KOLÁČE:
    Po 1 hodině vezměte jednu část těsta a vyválejte z ní kruh o průměru 30 cm. Vložte do pečicí nádoby a ořízněte zbytky. (Nechte asi 1 cm přes okraje jako rezervu.) Takto připravený korpus vyložte jablečnou směsí a zalejte rovnoměrně sirupem z jablečné šťávy. Z druhé části těsta vyválejte také placku o průměru 30 cm a překryjte jí jablečnou náplň. Prsty spojte obě části těsta tak, aby nikde nebyla mezera. Vrch koláče trochu propíchejte nožem nebo vidličkou, aby měla kudy unikat pára. Troubu předehřejte na 220 °C a pečte asi 30 minut. Poté zakryjte koláč alobalem nebo pečicím papírem, aby se zabránilo zhnědnutí povrchu, a pečte dalších 20 minut. Než koláč naříznete, nechte ho trochu zchladnout.

  • Ořechový dort s jablečnou náplní a tvarohovým krémem

    Ořechový dort s jablečnou náplní a tvarohovým krémem
    Budete potřebovat:

    na korpus:

    3 vejce
    100 g cukru krystal
    75 g polohrubé mouky
    75 g nasekaných lískových oříšků
    2 lžičky prášku do pečiva

    na jablečnou náplň:

    750 g kyselých jablek
    250 g jablečné šťávy
    50 g cukru krystal
    půl lžičky mleté skořice
    nastrouhanou kůru z 1 citronu
    1 balíček dortového želé

    na krém:

    5 plátků želatiny
    500 g měkkého tvarohu
    250 g pomazánkového másla nebo mascarpone
    75 g cukru krystal
    3 lžíce rumu a rum na pokapání
    100 g rozinek
    300 g smetany ke šlehání

    na ozdobu:

    1 kyselejší jablko
    50 ml jablečné šťávy
    30 g lískových oříšků
    meduňku lékařskou

    Postup:
    Vejce s cukrem a třemi lžícemi vody šlehejte asi osm minut. Opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nasekané ořechy. Těsto vylijte do dortové formy s průměrem 26 centimetrů, vystlané pečicím papírem. V troubě vyhřáté na 175 °C pečte dozlatova. Korpus nechte vychladnout a vraťte zpět ho do dortové obruče. Jablka oloupejte, vyřízněte jádřince a nakrájejte na plátky. Spolu s jablečnou šťávou, cukrem, se skořicí a s citronovou kůrou dejte do hrnce a pět minut vařte. Mezitím smíchejte dortové želé s pěti lžícemi studené vody. Za stálého míchání ho přidejte k jablkům, směs vylijte na korpus a nechte vychladnout. Rozinky pokapejte rumem. Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Tvaroh vymíchejte s pomazánkovým máslem, cukrem a rumem. Želatinu vyždímejte a rozpusťte v horké vodní lázni. Přidejte do ní tři lžíce tvarohového krému a poté směs vmíchejte do krému. Přisypejte rozinky. Vyšlehejte smetanu, přidejte do krému a rozetřete na jablečnou vrstvu. Dejte na dvě hodiny do ledničky. Mezitím umyjte jablko, odstraňte jádřinec, dužinu nakrájejte na plátky a dvě minuty duste na jablečné šťávě. Dort ozdobte plátky jablek, oříšky a lístky meduňky.

  • Božský jablkový koláč s vanilkou a skořicí

    Jablečný koláč se skořicí a vanilkou
    Budete potřebovat:

     

    Na těsto

    250 g měkkého másla
    200 g moučkového cukru
    špetka soli
    2 balíčky Vanilkového cukru
    3 vejce
    350 g polohrubé mouky
    2 kávové lžičky Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
    2 polévkové lžíce strouhanky
    125 ml mléka
    Na náplň

    8 malých oloupaných jablek
    100 g strouhaných mandlí
    100 g rozinek
    1 polévková lžíce rumu
    3 polévkové lžíce vody
    1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker

    Postup:
    Máslo s moučkovým cukrem, solí a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme vejce, prosetou mouku s kypřicím práškem, strouhanku a mléko. Všechno dobře promícháme. Jednou třetinou těsta vyplníme dno vymazané a strouhankou vysypané dortové formy (průměr 26 cm). Oloupaná jablka rozkrájíme na poloviny a vykrojíme jádřince. Na přípravu mandlové náplně smícháme všechny suroviny ručně v misce. Náplní naplníme otvory vzniklé v jablkách a naplněná jablka položíme na těsto ve formě. Zbytek náplně vmícháme do zbylého těsta, které poté nalijeme na jablka. Povrch uhladíme stěrkou a koláč vložíme do předehřáté trouby péct.Koláč necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.

Klíčová slova: recept, dezert, koláč, závin, pečení, moučník
Diskuse ke článku
.