Jablečné řezy, záviny a koláče! To nejlepší k odpolední kávě
Jsou šťavnatá, chutná a voňavá. A teď v sezóně navíc i levná a snadno dostupná. Jablíček je teď zkrátka všude plno, tak toho využijte a upečte z nich vynikající moučníky, po kterém se jen zapráší.
Medový dort s jablky a tvarohem
Medový dort s jablky a tvarohemAutor: Isifa.com
na těsto:
250 g polohrubé mouky
125 g másla
4 lžíce cukru krystal
špetku soli
špetku mleté skořice
1 vejce
na náplň:
750 g tvarohu
175 g cukru krystal
100 g másla
50 g škrobové moučky
4 vejce
půl lžičky nastrouhané citronové kůry
2 lžíce citronové šťávy
4 jablka
2 lžíce medu
1 lžíci másla
Postup:
Mouku vysypejte na pracovní desku, smíchejte se solí, skořicí a cukrem. Přidejte ztuhlé máslo nakrájené na kousky, vejce a dvě lžíce vlažné vody. Vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do ledničky. Těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na okrouhlý plát a vyložte jím dno a strany formy s průměrem 26 centimetrů, vystlané pečicím papírem. Jablka umyjte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozpusťte máslo s medem, přidejte jablka a dvě minuty opékejte. Tvaroh smíchejte s cukrem, žloutky, škrobovou moučkou, rozpuštěným máslem, citronovou kůrou a šťávou. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a vmíchejte do tvarohové směsi. Náplň rozetřete na těsto a na povrch poklaďte jablka. Upečte v troubě vyhřáté na 180 °C do zlatohněda. Nechte vychladnout a podávejte.Tvarohovo-makový koláč s jablky
Tvarohovo-makový koláč s jablkyAutor: Isifa.comNa těsto:
1 a tři čtvrtě hrnku hladké mouky
půl droždí
čtvrt hrnku vlažného mléka
čtvrt hrnku cukru krystal
150 g másla
špetku soli
Na makovou směs:
1 a čtvrt hrnku mléka
30 g másla
třetinu hrnku pšeničné krupice
dvě třetiny hrnku cukru krystal
1 lžíci rumu
Na tvarohovou směs:
2 žloutky
2 lžíce másla
čtvrtinu hrnku cukru krystal
1 balíček vanilkového cukru
2 lžíce mléka
300 g tvarohu
2 lžičky maizeny
šťávu a nastrouhanou kůru z 1 citronu
Kromě toho:
6 malých jablek
2 lžíce rozpuštěného másla
cukr moučku na posypání
Postup:
Na těsto rozmíchejte droždí v mléce. Do velké mísy dejte mouku, máslo, cukr, sůl, rozmíchané droždí a s pomocí elektrického šlehače vypracujte hladké těsto. Poté ho nechte na teplém místě 45 minut kynout. Makovou směs připravte převařením mléka s máslem, za stálého míchání přidávejte krupici a na mírném ohni vařte pět minut. Dále přidejte mák, cukr a rum. Na tvarohovou směs vyšlehejte žloutky s máslem, cukrem krystal a vanilkovým cukrem. Přidejte mléko, tvaroh, maizenu, polovinu citronové šťávy a citronovou kůru. Vykynuté těsto ještě jednou promíchejte na pomoučeném válu, rozválejte do kruhu a přendejte do vymaštěné formy. Nechte ještě krátce kynout. Oloupejte jablka, na povrchu je několikrát nařízněte a pokapejte zbylou citronovou šťávou. Makovou a tvarohovou směs střídavě vrstvěte na těsto (pomocí vidličky můžete vytvořit mramorový efekt). Nahoru rozdělte jablka, mírně je zamáčkněte do těsta, potřete rozehřátým máslem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Upečený vychladlý koláč posypejte cukrem moučkou.Křehké jablečné řezy
Jablkové řezyAutor: Shutterstock.com
4 vejce
400 g polohrubé mouky
200 g másla
200 g moučkového cukru
250 ml kysané smetany
1 balíček prášku do pečiva
500 g strouhaných jablek
1 balíček skořicového cukru
mleté vlašské ořechy na posypáníPostup:
Cukr se změklým máslem ušlehejte do pěny. Přidejte mouku, vejce a prášek do pečiva. Nakonec do těsta vmíchejte kysanou smetanu a vypracujte hladké těsto. Dvě třetiny těsta vyválejte a dejte na plech. Naneste hrubší vrstvu nastrouhaných jablek, posypte skořicovým cukrem, navrch dejte plát ze zbytku těsta a posypte mletými ořechy. Pečte v troubě vyhřáté na 180° C asi půl hodiny.Piškotový jablečný koláč
Piškotový jablečný koláčAutor: Shutterstock.com
na těsto:
90 g mouky
90 g cukru
3 vejce
špetku soli
na vrch:
750 g křehkých jablek
1 balíček vanilkového pudinku
450 ml jablečné šťávy
250 ml smetany
100 g nízkotučného tvarohu
2 polévkové lžíce vaječného likéru
2 lžíce cukru
2 lžíce mandlových lupínků
1 lžíci cukru moučky
Postup:
Předehřejte troubu a formu vyložte pečicím papírem. Z bílků ušlehejte se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem do pěny, lehce smíchejte se sněhem a pomalu zlehka přidejte i mouku. Těstem naplňte formu a pečte 15 minut při 175 °C. Ještě vlažný koláč vyjměte z formy a z piškotu sejměte pečicí papír. Jablka omyjte, oloupejte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců. Čtvrtky jablek nakrájejte na tenké plátky. Pudinkový prášek rozmíchejte s trochou jablečné šťávy. Zbylou šťávu s cukrem přiveďte do varu a za stálého míchání přidávejte rozmíchaný pudinkový prášek. Nakonec přidejte i plátky jablek a hotový krém dejte vychladnout. Kolem dortového korpusu dejte kovový kroužek, který zabrání tomu, aby krém stékal. Po rozetření krému na korpus dejte koláč na 2 hodiny do chladu. Ušlehejte šlehačku. Tvaroh smíchejte s cukrem moučkou a po lžících ho zapouštějte do šlehačky. Z tvarohové šlehačky pak udělejte na dort jakési "obláčky".Pravy americký Apple pie
Skvělý koláčAutor: Shutterstock.com350 g polohrubé mouky
80 g cukru krupice
50 g hnědého cukru
250 g másla
1 kg jablek
1 lžíci citronové šťávy
1 lžičku mleté skořice
1/4 lžičky muškátového oříšku
1 lžíci kukuřičného škrobu
Postup
TĚSTO:
Smíchejte mouku a 30 g cukru krupice. Přidejte 220 g másla a promíchejte, až vznikne jemné těsto. Pokud bude stále moc suché, přilejte trochu vody. Rozdělte ho na dvě stejné části a z každé vyválejte placku. Obě uložte na hodinu do ledničky, aby ztuhly.
NÁPLŇ:
Do velké misky nakrájejte na plátky jablka, přisypte 50 g cukru krupice a 50 g hnědého cukru. Přidejte citronovou šťávu, skořici a muškátový oříšek. Promíchejte a nechte 3 hodiny odstát. Pak směs přeceďte přes cedník a do nádoby zachyťte jablečnou šťávu (mělo by jí být asi půl hrníčku). Do jablek vmíchejte kukuřičný škrob. Ke šťávě přidejte 30 g másla. Vložte do mikrovlnky a pusťte na plný výkon, dokud z hrníčku nezmizí asi 1/3 objemu a vzniklá směs nebude mít hustotu jako sirup.
PŘÍPRAVA KOLÁČE:
Po 1 hodině vezměte jednu část těsta a vyválejte z ní kruh o průměru 30 cm. Vložte do pečicí nádoby a ořízněte zbytky. (Nechte asi 1 cm přes okraje jako rezervu.) Takto připravený korpus vyložte jablečnou směsí a zalejte rovnoměrně sirupem z jablečné šťávy. Z druhé části těsta vyválejte také placku o průměru 30 cm a překryjte jí jablečnou náplň. Prsty spojte obě části těsta tak, aby nikde nebyla mezera. Vrch koláče trochu propíchejte nožem nebo vidličkou, aby měla kudy unikat pára. Troubu předehřejte na 220 °C a pečte asi 30 minut. Poté zakryjte koláč alobalem nebo pečicím papírem, aby se zabránilo zhnědnutí povrchu, a pečte dalších 20 minut. Než koláč naříznete, nechte ho trochu zchladnout.Ořechový dort s jablečnou náplní a tvarohovým krémem
Ořechový dort s jablečnou náplní a tvarohovým krémemAutor: Isifa.comna korpus:
3 vejce
100 g cukru krystal
75 g polohrubé mouky
75 g nasekaných lískových oříšků
2 lžičky prášku do pečiva
na jablečnou náplň:
750 g kyselých jablek
250 g jablečné šťávy
50 g cukru krystal
půl lžičky mleté skořice
nastrouhanou kůru z 1 citronu
1 balíček dortového želé
na krém:
5 plátků želatiny
500 g měkkého tvarohu
250 g pomazánkového másla nebo mascarpone
75 g cukru krystal
3 lžíce rumu a rum na pokapání
100 g rozinek
300 g smetany ke šlehání
na ozdobu:
1 kyselejší jablko
50 ml jablečné šťávy
30 g lískových oříšků
meduňku lékařskou
Postup:
Vejce s cukrem a třemi lžícemi vody šlehejte asi osm minut. Opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nasekané ořechy. Těsto vylijte do dortové formy s průměrem 26 centimetrů, vystlané pečicím papírem. V troubě vyhřáté na 175 °C pečte dozlatova. Korpus nechte vychladnout a vraťte zpět ho do dortové obruče. Jablka oloupejte, vyřízněte jádřince a nakrájejte na plátky. Spolu s jablečnou šťávou, cukrem, se skořicí a s citronovou kůrou dejte do hrnce a pět minut vařte. Mezitím smíchejte dortové želé s pěti lžícemi studené vody. Za stálého míchání ho přidejte k jablkům, směs vylijte na korpus a nechte vychladnout. Rozinky pokapejte rumem. Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Tvaroh vymíchejte s pomazánkovým máslem, cukrem a rumem. Želatinu vyždímejte a rozpusťte v horké vodní lázni. Přidejte do ní tři lžíce tvarohového krému a poté směs vmíchejte do krému. Přisypejte rozinky. Vyšlehejte smetanu, přidejte do krému a rozetřete na jablečnou vrstvu. Dejte na dvě hodiny do ledničky. Mezitím umyjte jablko, odstraňte jádřinec, dužinu nakrájejte na plátky a dvě minuty duste na jablečné šťávě. Dort ozdobte plátky jablek, oříšky a lístky meduňky.Božský jablkový koláč s vanilkou a skořicí
Jablečný koláč se skořicí a vanilkouAutor: archiv firemNa těsto
250 g měkkého másla
200 g moučkového cukru
špetka soli
2 balíčky Vanilkového cukru
3 vejce
350 g polohrubé mouky
2 kávové lžičky Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
2 polévkové lžíce strouhanky
125 ml mléka
Na náplň
8 malých oloupaných jablek
100 g strouhaných mandlí
100 g rozinek
1 polévková lžíce rumu
3 polévkové lžíce vody
1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker
Postup:
Máslo s moučkovým cukrem, solí a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme vejce, prosetou mouku s kypřicím práškem, strouhanku a mléko. Všechno dobře promícháme. Jednou třetinou těsta vyplníme dno vymazané a strouhankou vysypané dortové formy (průměr 26 cm). Oloupaná jablka rozkrájíme na poloviny a vykrojíme jádřince. Na přípravu mandlové náplně smícháme všechny suroviny ručně v misce. Náplní naplníme otvory vzniklé v jablkách a naplněná jablka položíme na těsto ve formě. Zbytek náplně vmícháme do zbylého těsta, které poté nalijeme na jablka. Povrch uhladíme stěrkou a koláč vložíme do předehřáté trouby péct.Koláč necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.