Citrónový vepřový karbanátek a další úžasné recepty na gril
Počasí ke grilování úplně vybízí. Zkuste poobědvat s rodinou netradičně na zahradě nebo terase a vyzkoušejte některý z našich receptů. Zkuste rybu, hovězí nebo špízy, výběr je opravdu pestrý! Dokonce i kamarádi budou valit oči, jaké neotřelé novinky jste si pro ně připravili. Nezapomeňte ani na dipy a omáčky, které skvěle doplní chuť masa.
Kuřecí špízy po indicku
500 g kuřecích kousků, např. z prsních nebo stehenních řízků (Farma Loužná)
Marináda:
1 malý jogurt (Farma Cibochovi)
1 lžíce kurkumy
1 lžička drceného římského kmínu
1 ½ lžičky drceného chilli (Davídkovo koření)
½ lžičky drceného koriandru
½ lžičky uzené papriky
½ lžičky sladké papriky (Davídkovo koření)
¼ lžičky zázvoru
3 stroužky česneku, prolisované (pan Janda – Česnek od pěstitele)
2 lžičky soli
Všechny suroviny na marinádu promíchejte a ve směsi obalte kuřecí maso. Nechte nejméně hodinu, lépe však přes noc marinovat v chladu, poté rozdělte na jehly (kovové nebo dřevěné, předem ve vodě namočené) a zprudka ogrilujte. Podávejte s chlebovými plackami, měsíčky citronu k dokyselení, jogurtovou omáčkou s okurkami a zeleninou.Autor: Náš gruntPikantní kuřecí křidélka
1 kg kuřecích křidélek
Marináda:
1-2 lžíce medu
1 lžička oregana
1 lžička chilli vloček
1 lžička kajenského pepře
1 lžíce koření na pečené kuře (Davídkovo koření)
3 lžičky soli
½ lžičky citronové kůry
5 lžic slunečnicového oleje
Kuřecí křidélka promíchejte s marinádou a nechte přes noc v lednici odležet, vstřebají chuť koření a lehce zkřehnou. Poté z nich marinádu lehce otřete a pomalu dozlatova grilujte (díky sladké marinádě se křídla snadno mohou připálit). Podávejte s dostatkem čerstvého chleba.Autor: Náš gruntPivní kuřecí paličky
10 kuřecích paliček nebo na menší díly rozporcované kuře (Farma Loužná)
Marináda:
100 ml slunečnicového oleje
250 ml piva
1 střední žlutá cibule (pan Janda – Česnek od pěstitele)
3 stroužky prolisovaného česneku (pan Janda – Česnek od pěstitele)
1 lžička čerstvě mletého pepře (Davídkovo koření)
1 lžička sladké papriky (Davídkovo koření)
1 lžíce kremžské hořčice
svazek petrželové natě, nadrobno posekané (pan Svačina)
3 lžičky soli
Metličkou promíchejte všechny suroviny, nalijte do většího vodotěsného sáčku nebo uzavíratelné nádoby a vložte do ní kuřecí díly. Nechte marinovat 5-12 hodin, průběžně maso poobracejte.
Grilujte zvolna, aby se maso dobře propeklo i u kosti. Podávejte s chlebem a salátem.Autor: Náš gruntVepřová panenka se zázvorem
1-2 vepřové panenky (cca 500 g)
Marináda
40 ml sojové omáčky
1 lžíce rýžového octa
2 lžíce sezamového oleje
2-3 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru
½ lžičky drceného chilli (Davídkovo koření)
1 lžíce cukru
jarní cibulka k podávání (pan Svačina, Ovčáry)
Smíchejte všechny přísady na marinádu – další sůl již nepřidávejte, sojová omáčka je výrazně slaná. Celou panenku nechte ve směsi nechte marinovat nejméně dvě hodiny nebo přes noc. Nejméně půl hodiny před upravením z lednic vyndejte, aby maso přišlo k pokojové teplotě, rozpálený rošt grilu potřete chuťově neutrálním olejem a grilujte ze všech stran přibližně 5 minut (bezpečná vnitřní teplota je nad 70 °C, nutno dosáhnout alespoň 65°C, maso setrvačností ještě „dojde“). Po dosažení bezpečné teploty sejměte z grilu, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočívat mimo zdroj tepla. Nakrájejte na plátky a podávejte se salátem posypaným sezamem nebo rýží a čerstvou lahůdkovou cibulkou.Autor: Náš gruntCitronové vepřové karbanátky
500 g mletého vepřového masa (pan Matek, Řeznictví a uzenářství)
Citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
60 g čerstvě namleté strouhanky
50 g tvrdého sýra, např. Mauritius (Horský statek Abertamy)
2 lžičky tymiánu (pouze lístky)
1 lžička soli
Čerstvě mletý pepř
Mleté maso důkladně promíchejte se všemi surovinami a vyformujte lehce zploštělé karbanátky. Grilujte asi 6 minut z každé strany na středně rozpáleném grilu, rošt pečlivě pomažte chuťově neutrálním olejem, aby se karbanátky nepřilepily. Podávejte s omáčkou dle vlastního výběru, zeleninou a domácí houskou nebo pečenými bramborami.Grilování vás vytáhne do přírody a užijete si s kamarády nebo rodinou příjemné odpoledneAutor: Náš gruntČesnekové kotlety
5 vepřových kotlet (Antonín Matek, Řeznictví a uzenářství)
Marináda:
3 stroužky česneku (pan Janda – Česnek od pěstitele)
5 lžic olivového oleje
2 lžíce nasekané saturejky
Hrubá sůl, pepř
Vepřové kotlety pouze rukou lehce naklepejte a potřete marinádou. Lze je grilovat hned, ale můžete je nechat v lednici odležet i přes noc. Osolit a opepřit stačí až těsně před grilováním. Podávejte s pečenými bramborami, na ještě teplých kotletách můžete nechat rozpustit kousek bylinkového másla.Autor: Náš gruntHovězí hamburger
500 g mletého hovězího masa, lépe tučnějšího (Farma a jatky Rudolec)
1 lžíce worchesterské omáčky
Sůl, pepř
120 g karamelizované cibulky
120 g kozího sýra (paní Eva Sedláková)
100 g nakládaných brusinek/rybízu (společnost Rakytník Cvrček)
4 listy salátu (pan Svačina, Ovčáry)
Hovězí maso důkladně propracuje s omáčkou, vytvarujte 4 karbanátky a každý osolte a opepřete. Následně zprudka ogrilujte tak, aby zůstalo vevnitř lehce šťavnaté, na každém nechte roztavit kousek sýra a kompletujte do housek s brusinkami, karamelizovanou cibulkou a salátem.Autor: Náš gruntHovězí steak s bylinkovým máslem
600 g hovězí roštěné
Bylinkové máslo:
100 g čerstvého másla
lžíce nasekané petrželové natě (pan Svačina)
lžíce nasekané pažitky (pan Svačina)
lžíce nasekané bazalky (pan Svačina)
stroužek česneku
hrubá sůl, pepř
Máslo nechte změknout a utřete jej s bylinkami, česnekem a špetkou soli. Maso před grilováním vyndejte alespoň hodinu před tepelnou úpravou, krájejte je na alespoň palec široké plátky, osušte a zprudka grilujte do požadovaného stupně propečení. Pokud si nevěříte, před samotným grilováním můžete do jednoho kusu masa zapíchnout teploměr a teplotu tak snadno zkontrolujete – 50 °C „rare“, 55-60 °C středně propečený, 68 °C pro důkladně propečený biftek. Po sejmutí z grilu nechte maso ještě alespoň 10 stupňů odpočinout na teplém místě (ne však přímo na grilu), aby se šťáva v něm rovnoměrně rozložila, podávejte s kouskem bylinkového másla a kukuřičnou kaší, nebo polentu vylijte na vymazaný plech, nechte ztuhnout a před podáváním rozkrájejte a opečte na grilu.Autor: Náš gruntMarocký hovězí kebab
500 g mletého hovězího masa
2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
1/3 lžičky pálivé papriky (Davídkovo koření)
1/3 lžičky skořice
½ drceného koriandru
1 prolisovaný stroužek česneku (pan Janda – Česnek od pěstitele)
několik stroužků muškátového oříšku
1/3 lžičky mletého černého pepře
šťáva z půlky citronu
20 špejlí (alespoň půlhodinu předem namočených ve vodě)
Hovězí maso důkladně propracujte se směsí koření, poté rozdělte na 20 stejných porcí, které rozložte na špejle – každou obalte a vytvořte menší šišky. Grilujte na přímém ohni a postupně otáčejte, následně ze špejlí stáhněte a podávejte s chlebovými plackami, okurkovým jogurtem a nakrájeným ledovým salátem.Autor: Náš gruntGrilovaný pstruh na rozmarýnu
4 pstruzi (společnost Naše Ryba)
3 snítky rozmarýnu
80 g másla
Hrubá sůl
Máslo utřete se špetkou soli, nasekaným rozmarýnem a pstruhy zevnitř i zvenčí máslovou směsí potřete, kůži můžete lehce naříznout a máslo do zářezů zapracovat, rybu následně ještě zvenčí osolte hrubou solí. Pstruhy poté rozložte do grilovacích kleští a grilujte přibližně pět minut z každé strany. Jakkoli oblíbené pstruhy nadívat citronem, chuť kvalitní ryby není nutné jím přebíjet, každý si může citron přidat i později přímo na talíři. Nejlépe chutná se salátem nebo s novými brambory na loupačku.Autor: Náš gruntFilet z pstruha s grilovaným rajčetem
1-2 filety z pstruha lososovitého (společnost Naše ryba)
1 lžička sladké papriky (Davídkovo koření)
1 ½ lžičky oregana
8 masitých rajčat (pan Smotlacha)
svazek bazalky (pan Svačina)
olivový olej
pepř
sůl
Filety zkontrolujte dotekem, v případě, že najdete kosti, opatrně je pinzetou vytáhněte, jde to snadno. Lehce poprašte paprikou, oreganem, solí a pepřem. Rajčata rozdělte na poloviny a položte řeznou stranou dolů na rozpálený olejem potřený gril, nechte alespoň 3 minuty grilovat, poté opatrně obraťte, pokapejte olejem, každé rajče ochuťte natrhanou bazalkou a posolte. Odložte na teplé místo a mezitím grilujte pstruží filety – ideálně na hliníkových podložkách, jsou hotové za chvilku. Díky tomu, že je filet „bez kostí“, bude určitě chutnat i dětem a rajčata rybu vhodně doplní svojí lehke nakyslou chutí.Autor: Náš gruntVoňavé špízy
1 cuketa (pan Smotlacha)
2-3 lahůdkové cibule (pan Janda – Česnek od pěstitele)
2 červené papriky (pan Smotlacha)
koření na rožeň (Davídkovo koření)
1 bylinková klobása (Uzenářství Novák)
1 Rudolecká klobása (Farma a jatky Rudolec)
100 g anglické slaniny vcelku (Uzenářství Novák)
200 g roštěné (Farma a jatky Rudolec)
Všechny suroviny nakrájejte – cibulku na čtvrtky, klobásy a cuketu na kolečka, papriku na větší čtverečky, slaninu na proužky a maso na kostičky (máte-li obavu, že se dobře mezi zeleninou neopeče, můžete plátky masa předem chvíli ogrilovat, až poté nakrájet). Maso osolte a zeleninu potřete trochou oleje, poté všechny suroviny postupně napíchejte na kovové jehly nebo předem namočené špejle, posypejte trochou koření na rožeň a pomalu opékejte. Podávejte s hořčicí nebo domácími omáčkami a čerstvým chlebem.Autor: Náš gruntJogurtový dip
200 g hustého jogurtu nebo zakysané smetany (společnost Bio Vavřinec)
1 malá salátová okurka
hrst lístků máty
Okurku nahrubo nastrouhejte a v utěrce vymačkejte. Promíchejte s jogurtem, přidejte nasekanou mátu a podávejte ke kořeněným masům. Není třeba solit – okurka by pustila více vody a maso je většinou kořeněné dost, jogurtová omáčka slouží ke zjemnění.Autor: Náš gruntCibuláda
1 kg cibule (pan Janda – Česnek od pěstitele)
6 lžic cukru
8 lžic balzamikového octu
3 lžíce slunečnicového oleje
Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na mírném plameni nechte asi deset minut osmahnout dozlatova. Poté přidejte cukr, ocet, promíchejte a restujte dalších přibližně 20-30 minut, dokud cibulka nezhnědne a nezíská hutnou konzistenci podobnou marmeládě. Ještě horké rozdělte do malých vyvařených skleniček a na 10 minut obraťte dnem vzhůru, v lednici vydrží i měsíc až dva.Autor: Náš gruntDip z grilované zeleniny
1 cibule
2 červené papriky
1 cuketa
½ lilku
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
špetka tymiánu
snítka rozmarýnu
sůl podle chuti
Všechnu zeleninu doměkka ugrilujte (česnek až na později, rychle se spálí), přidejte koření, olej a sůl a v mixéru krátce mixujte, podle potřeby přilijte kvalitní panenský olej. Dip chutná bezvadně s pečeným masem, ale poslouží také jako výborná pomazánka na topinky.Autor: Náš gruntOmáčka z modrého sýra
100 g modrého sýra
150 g zakysané smetany (společnost Bio Vavřinec)
2 lžíce majonézy
1 lžička hořčice (společnost Nový Dvůr)
1 stroužek česneku
špetka pepře
Sůl dle chuti
Ve větší misce prošlehejte smetanu, majonézu, hořčici, prolisovaný stroužek česneku a přidejte nahrubo nastrouhaný sýr. Dosolte a opepřete. Omáčka nejlépe chutná alespoň několik hodin odleželá v lednici.Autor: Náš grunt