Nejlepší velikonoční nádivky: Tradiční kopřivová i luxusní francouzská
Je jen málo příloh, které se ke zlatavé pečínce hodí víc, než křupavá, voňavá a vláčná nádivka. Proto jsme pro vás našli ty nejlepší recepty z celého světa. Někdo nedá dopustit na tradice a půjde shánět kopřivy, jiný by rád vyzkoušel recept francouzských kuchařů, kteří jsou skutečnými nádivkovými mistry. Která si získala vás?
Velikonoční kopřivová nádivka
Nádivka s kopřivamiAutor: Shutterstock.com- 700g uzeného masa
- 400ml mléka
- 4 vejce
- 4 den staré housky
- 2 hrsti kopřiv
- máslo
- sůl, pepř
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C.
Nejprve uvařte uzené maso a poté ho nasekejte na kousky. Mezi tím nakrájejte housky na kostičky a přelijte je mlékem. Do namočených housek přidejte žloutky z vajec, uzené maso, najemno nasekané kopřivy sůl a pepř. Nakonec opatrně vmíchejte sníh, ušlehaný z vaječných bílků. Nemíchejte příliš intenzivně, aby byla nádivka dokonale nadýchaná.
Pečte v pekáčku vymaštěném máslem asi třičtvrtě hodiny, dokud nebude nádivka na povrchu zlatavá.
Prvorepubliková nádivka
Prvorepubliková nádivkaAutor: Profimedia.cz- 4 lžíce másla
- 3 vejce
- 4 den staré housky
- 250ml smetany na vaření
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup:
Rozpuštěné máslo rozmíchejte se třemi celými vejci a poté do nich vmíchejte na malé kostičky nařezané housky. Přilijte smetanu, okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem a důkladně promíchejte.
Nádivkou naplňte dobře očištěné maso, zašpejlujte a pečte v troubě předehřáté na 200°C. Podle potřeby podlévejte vodou a výpekem.
Francouzská kaštanová nádivka
Francouzská kaštanová nádivkaAutor: Shutterstock.com- 500g uvařených a oloupaných jedlých kaštanů
- 150g drůbežích jater
- 50ml brandy
- 150g šunky
- 2 cibule
- 50g uvařené rýže
- lžíce olivového oleje
- hrst nasekané petrželkové nati
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup:
Kaštany rozmělněte na kaši, přidejte nadrobno nakrájená játra, která jste před tím asi 6 hodin máčeli v brandy, nakrájenou šunku, najemno nakrájenou cibuli, rýži, sůl, koření, petrželku a lžíci oleje.
Nádivkou naplňte dobře očištěné břicho drůbeže, zašpejlujte a pečte v troubě předehřáté na 200°C. Podle potřeby podlévejte vodou a výpekem.
Nádivka k telecímu a vepřovému masu
Nádivka k telecímu a vepřovému masuAutor: Náš grunt- 4 velké cibule
- 6 plátků bílého toastového chleba
- 200ml mléka
- 300g libové slaniny
- sušená šalvěj
- hrst nasekané petrželky
- máslo
- sůl
Postup:
Cibule i se slupkami upečte v troubě, poté je oloupejte, jemně nasekejte a osmahněte na másle se špetkou šalvěje.
Toastový chleba nakrájejte na kostičky a přelijte mlékem. Přebytečné mléko vymačkejte a k houskám přidejte cibuli, slaninu nakrájenou na kostičky a nasekanou petrželovou nať. Ochuťte solí a pepřem a pečte v pekáčku vymazaném máslem v troubě předehřáté na 200°C.
Yorkshirský puding k hovězí pečení
Yorkshirský pudingAutor: Shutterstock.com- 500g mouky
- 1l mléka
- 4 vejce
- muškátový oříšek
- sůl,pepř
Postup:
Mouku rozmíchejte s mlékem a vejci a ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Hmotu nalijte do horké pečící mísy a pečte v troubě předehřáté na 200°C. Až je yorkshirský puding zlatavý, nakrájejte ho na kostičky a ještě horký podávejte s hovězí pečení, přelitý masovou šťávou.
Bramborová nádivka s česnekem
Bramborová nádivka s česnekemAutor: profimedia.cz- 300g brambor
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- hrst pampelišek
- 2 jarní cibule
- hrst nadrobno nasekané pažitky
- majoránka
- sůl, pepř
- mléko
- máslo
- strouhanku
Postup:
Brambory nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte se strouhankou, vejci a mlékem tak, až vznikne hustší těsto. Do směsi zamíchejte nasekané lístky pampelišky, jarní cibulku, pažitku a česnek a dochuťte solí a pepřem.
Kulatou formu s vyšším okrajem důkladně vymažte a vysypte strouhankou. Pak do formy rozložte těsto a pečte v troubě předehřáté na 180°C dozlatova. Servírujte přelité rozehřátým máslem.