Pondělí 14. října 2024
Svátek slaví Agáta, zítra Tereza
Oblačno, déšť 13°C

Nejlepší velikonoční nádivky: Tradiční kopřivová i luxusní francouzská

  • Bez nádivky si snad ani Velikonoce nedokážeme představit.
    20. dubna 2014 | 06:00

    Je jen málo příloh, které se ke zlatavé pečínce hodí víc, než křupavá, voňavá a vláčná nádivka. Proto jsme pro vás našli ty nejlepší recepty z celého světa. Někdo nedá dopustit na tradice a půjde shánět kopřivy, jiný by rád vyzkoušel recept francouzských kuchařů, kteří jsou skutečnými nádivkovými mistry. Která si získala vás?

  • Velikonoční kopřivová nádivka

    Nádivka s kopřivami
    Autor: Shutterstock.com
    Na 4 porce budete potřebovat:

    • 700g uzeného masa
    • 400ml mléka
    • 4 vejce
    • 4 den staré housky
    • 2 hrsti kopřiv
    • máslo
    • sůl, pepř

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180°C.

    Nejprve uvařte uzené maso a poté ho nasekejte na kousky. Mezi tím nakrájejte housky na kostičky a přelijte je mlékem. Do namočených housek přidejte žloutky z vajec, uzené maso, najemno nasekané kopřivy sůl a pepř. Nakonec opatrně vmíchejte sníh, ušlehaný z vaječných bílků. Nemíchejte příliš intenzivně, aby byla nádivka dokonale nadýchaná.

    Pečte v pekáčku vymaštěném máslem asi třičtvrtě hodiny, dokud nebude nádivka na povrchu zlatavá.

  • Prvorepubliková nádivka

    Prvorepubliková nádivka
    Autor: Profimedia.cz
    Do 1 pečínky budete potřebovat:

    • 4 lžíce másla
    • 3 vejce
    • 4 den staré housky
    • 250ml smetany na vaření
    • muškátový oříšek
    • sůl, pepř

    Postup:

    Rozpuštěné máslo rozmíchejte se třemi celými vejci a poté do nich vmíchejte na malé kostičky nařezané housky. Přilijte smetanu, okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem a důkladně promíchejte.

    Nádivkou naplňte dobře očištěné maso, zašpejlujte a pečte v troubě předehřáté na 200°C. Podle potřeby podlévejte vodou a výpekem.

  • Francouzská kaštanová nádivka

    Francouzská kaštanová nádivka
    Autor: Shutterstock.com
    Na 4 porce budete potřebovat:

    • 500g uvařených a oloupaných jedlých kaštanů
    • 150g drůbežích jater
    • 50ml brandy
    • 150g šunky
    • 2 cibule
    • 50g uvařené rýže
    • lžíce olivového oleje
    • hrst nasekané petrželkové nati
    • muškátový oříšek
    • sůl, pepř

    Postup:

    Kaštany rozmělněte na kaši, přidejte nadrobno nakrájená játra, která jste před tím asi 6 hodin máčeli v brandy, nakrájenou šunku, najemno nakrájenou cibuli, rýži, sůl, koření, petrželku a lžíci oleje.

    Nádivkou naplňte dobře očištěné břicho drůbeže, zašpejlujte a pečte v troubě předehřáté na 200°C. Podle potřeby podlévejte vodou a výpekem.

  • Nádivka k telecímu a vepřovému masu

    Nádivka k telecímu a vepřovému masu
    Autor: Náš grunt
    Na 1 pečeni budete potřebovat:

    • 4 velké cibule
    • 6 plátků bílého toastového chleba
    • 200ml mléka
    • 300g libové slaniny
    • sušená šalvěj
    • hrst nasekané petrželky
    • máslo
    • sůl

    Postup:

    Cibule i se slupkami upečte v troubě, poté je oloupejte, jemně nasekejte a osmahněte na másle se špetkou šalvěje.

    Toastový chleba nakrájejte na kostičky a přelijte mlékem. Přebytečné mléko vymačkejte a k houskám přidejte cibuli, slaninu nakrájenou na kostičky a nasekanou petrželovou nať.  Ochuťte solí a pepřem a pečte v pekáčku vymazaném máslem v troubě předehřáté na 200°C.

  • Yorkshirský puding k hovězí pečení

    Yorkshirský puding
    Autor: Shutterstock.com
    Na 4 porce budete potřebovat:

    • 500g mouky
    • 1l mléka
    • 4 vejce
    • muškátový oříšek
    • sůl,pepř

    Postup:

    Mouku rozmíchejte s mlékem a vejci a ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Hmotu nalijte do horké pečící mísy a pečte v troubě předehřáté na 200°C. Až je yorkshirský puding zlatavý, nakrájejte ho na kostičky a ještě horký podávejte s hovězí pečení, přelitý masovou šťávou.

  • Bramborová nádivka s česnekem

    Bramborová nádivka s česnekem
    Autor: profimedia.cz
    Na 4 porce budete potřebovat:

    • 300g brambor
    • 2 vejce
    • 2 stroužky česneku
    • hrst pampelišek
    • 2 jarní cibule
    • hrst nadrobno nasekané pažitky
    • majoránka
    • sůl, pepř
    • mléko
    • máslo
    • strouhanku

    Postup:

    Brambory nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte se strouhankou, vejci a mlékem tak, až vznikne hustší těsto. Do směsi zamíchejte nasekané lístky pampelišky, jarní cibulku, pažitku a česnek a dochuťte solí a pepřem.

    Kulatou formu s vyšším okrajem důkladně vymažte a vysypte strouhankou. Pak do formy rozložte těsto a pečte v troubě předehřáté na 180°C dozlatova. Servírujte přelité rozehřátým máslem.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.