5 nejlepších receptů na těstoviny z celého světa

Báječné těstoviny: chutné a rychlé na přípravu
Diskuze (0)

Je to jen mouka, vajíčko a voda. Přesto si "obyčejné" nudle našli cestu do kuchyně téměř všech zemí světa. Přeneste chuť dálek na svůj stůl a vyzkoušejte některý ze skvělých receptů.

Pappardelle s mletým hovězím masem a tyrolským špekem

Těstoviny
 • Shutterstock.com
Voňavý a vynikající tyrolský špek dodá masovému ragú výraznou chuť.

Budete potřebovat (na 4 porce):

  • 1/2 mrkve
  • 1/2 řapíkatého celeru
  • 1/2 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 1 hřebíček
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 100 g tyrolského špeku nebo Schwarzwaldské šunky
  • 200 g mletého hovězího masa
  • 100 ml červeného vína
  • 400 ml rajčatového pyré
  • 320 g širokých nudlí (pappardelle)
  • sůl
  • pepř
  • zelená petrželka na ozdobu

Postup:
Mrkev, řapíkatý celera a cibuli nakrájejte nadrobno. Na rozehřátém oleji s máslem opečte bobkové listy a hřebíček. Přidejte tyrolský špek nakrájený na kostičky, mleté hovězí maso a a dobře promíchejte. Po 5 minutách zalijte červeným vínem a nechte ho odpařit. Přidejte rajčatové pyré, sůl, pepř a společně vařte asi 20 minut. Ragů pak promíchejte s nudlemi (pappardelle) a ozdobte zelenou petrželkou.

Farfalle s mozzarellou a olivami

Jde o velmi chutné jídlo, které je opravdu časově nenáročné a jednoduché na přípravu.

Budete potřebovat:

  • 200 g těstovin (farfalle)
  • svazek čerstvé bazalky
  • 2 lžíce nasekaných černých oliv
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g mozzarelly
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pepř černý mletý
  • sůl

Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu ve slané vodě a se lžící oleje. Nasekejte si bazalku a pokrájejte olivy. Česnek očištěte a prolisujte. Zbylý olivový olej rozehřejte na pánvi, přidejte česnek, olivy, bazalku a krátce orestujte. Mozzarellu nakrájejte na kostičky. Na pánev přidejte farfalle, nakrájenou mozzarellu, osolte, opepřete a jemně promíchejte, dokud se sýr nerozpustí. Podávejte ozdobené lístky čerstvé bazalky.

Zapečené těstoviny se špenátem a houbami

Těstoviny se špenátem a houbami
 • profimedia.cz
S těstovinami se dají dělat zázraky. Stačí pár oblíbených ingrediencí a máte skvělou a levnou večeří.

Budete potřebovat:

  • 400 g těstovin
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 1 cibule
  • 150 g čerstvých žampiónů
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce másla
  • 150 ml bílého vína
  • 200 ml šlehačky
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 150 g strouhaného sýra
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř černý mletý

Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu. Špenát opláchněte, odstraňte stopky a krátce spařte. Poté ihned prolijte studenou vodou a po okapání nasekejte najemno. Cibuli nakrájejte na proužky, houby očistěte a přepulte, česnek prolisujte. Cibuli, česnek i houby orestujte na másle. Přidejte špenát a víno. Nechte odpařit a poté přilijte smetanu a vývar. Pánev sejměte z ohně, přimíchejte těstoviny, nastrouhaný sýr, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Vše dejte do vymazané zapékací mísy a pečte v troubě předehřáté na 200 °C.

Široké nudle s mořským ragú

Těstoviny
 • Shutterstock.com
Budete potřebovat:

  • 250 g mořského koktejlu (krevety, mušle, kalamáry, chobotnice ...)
  • 2 řapíky celeru
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 g zeleného hrášku
  • špetka kurkumy nebo šafránu
  • 1 polévková lžíce sekaného kopru
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • 2 čajové lžičky škrobu
  • sůl
  • širší nudle (tagliatelle)

Postup:
Na rozehřátem oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibulku, přidejte nakrájený řapíkatý celer a vše zasmahněte. Zalijte vínem a nechte ho odpařit. Rozmíchejte vývar se škrobem a kurkumou nebo šafránem a přilijte k zelenině. Nechte pozvolna zhoustnout a vložíte mořské plody, hrášek a posekaný česnek. Vařte asi 5 minut, pak přidejte smetanu a dochuťte solí. Přisypejte najemno posekaný kopr, prohřejte a můžete podávat. Servírujte nejlépe se širokými nudlemi.

Kolínka (cavatappi) s máslovou dýní a slaninou

Těstoviny
 • Shutterstock.com
Tyhle domácí těstoviny nabité chutí jsou stejně delikátní s pancettou, jako se slaninou. Nemáte cavatappi ve vaší spíži? Stejně dobře vám poslouří rigatoni, penne nebo třeba obyčejná česká kolínka.

Budete potřebovat (na 6 porcí):

  • 600 g oloupané máslové dýně
  • 200 g nakrájené pancetty (slaniny)
  • 3 stroužky česneku
  • drcení chilli
  • 160 ml smetany
  • 6 velkých lístků čerstvé šalvěje
  • 450 gramů těstovin cavatappi
  • 120 g hrubě strouhaného sýra pecorino

Postup:
Těstoviny uvařte dle návodu. Na rozehřáté pánvi orestujte slaninu dokřupava. Děrovanou naběračkou ji vyndejte a přebytečný tuk slijte. Nechte asi jen dvě lžíce. Znovu tuk rozehřejte, přidejte česnek, chilli a za stálého míchání asi 30 sekund restujte. Přidejte pokrájenou oloupanou dýni a osolte. Za občasného míchání smažte asi 10 minut. Přilijte smetanu a nasekanou šalvěj. Vařte ještě asi 2 minuty a pak odstavte. Směs vmíchejte do horkých slitých těstovin, přidejte vyškvařenou slaninku a přisypejte nahrubo nastrouhaný sýr. Dobře promíchejte a podávejte.

Diskuze (0)

Doporučujeme

Články odjinud