Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vynikající a zdravé: Upečte si vlastní ovocné müsli tyčinky

Domácí müsli tyčinky - bezvadný recept pro všechny, kdo milují zdravé mlsání.
22. února 2014 | 10:00

Chcete ideální svačinu, kdyby vás přepadl náhlý hlad? Což takhle vlastní müsli tyčinku? Ty kupované, to jsou spíš sladkosti než zdravá svačina. Upečte si proto vlastní!

Kupované müsli tyčinky se často svým složením a schopností rychle zasytit podobají spíš kalorickým sušenkám a nejsou na zahnání hladu právě ideální. Jestli ale máte podobné křupavé tyčinky rádi, pak si je raději upečte sami doma. Vyzkoušejte náš recept, tyhle domácí tyčinky jsou úžasné a nadlouho ukonejší váš žaludek.

Co budete potřebovat?

Na 12 kousků budete potřebovat 75 g sušených plodů (meruněk, jablek, fíků), 50 g mandlí (celých, neloupaných), 40 g restovaných sójových semínek, 30 g lněných semínek, 50 g ovesných vloček, 50 g jáhlových vloček, 125 g tekutého medu, 1 balíček vanilkového cukru (nebo vanilková tresť) a 1 bílek.

Nemáte rádi müsli tyčinky? Věřte, že když vás chytne mlsná a nebudete chtít přibírat, budou se místo dortíků hodit!
Autor: profimedia.cz
Jak si ovesnou dobrotu připravíte?

Sušené plody nakrájejte na malé kostičky, mandle nasekejte nadrobno. Případně oboje rozsekejte v mixéru. Přidejte sójová jádra, lněná semínka a ovesné vločky a všechno dobře promíchejte.

K suché směsi přidejte med, vanilkový cukr a bílek a ještě jednou dobře promíchejte. Takhle připravenou směs rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení. Vlhkýma rukama vytvořte na plechu asi 1 cm silnou vrstvu ovesné směsi a přitom ji dobře upěchujte.

I zdravé tyčinky mívají dost cukru
Autor: profimedia.cz
Plech dejte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte asi 30-35 minut. Pak vyndejte a hned rozkrájejte na dvanáct pravidelných dílků, které nechte vychladnout na mřížce. Vychladlé tyčinky můžete skladovat například v plastové nádobě, jednotlivé vrstvy oddělte papírem na pečení. Jak dlouho vydrží? Asi deset dní.

Náš tip
Müsli tyčinku je dobré zapíjet vodou, protože jednotlivé suroviny lépe nabobtnají a zaplní žaludek, který pak dřív vyšle signál, že je sytý.

Autor: mac