Upečte si skvělou a nevšední bábovku, které nikdo neodolá
Dali byste si k odpolednímu šálku kávy kousek jemné bábovky? Máme pro vás dva tipy, které stojí za vyzkoušení.
Maková bábovka s čokoládou
BábovkaAutor: Profimedia.czNa těsto -
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mletého máku
2 hrnky moučkového cukru
1 hrnek mléka
1 hrnek oleje
3 vejce
1 prášek do pečiva
3 lžičky práškového kakaaNa ozdobení –
200 g čokolády na vaření
2 lžíce másla
1 lžička škrobu
trošku vody
stříbrné cukrové perličkyPostup:
Všechny suroviny kromě mletého máku a kakaa smícháme ve velké míse, z těsta oddělíme zhruba jednu třetinu, půlku odděleného těsta obarvíme kakaem, do větší části těsta vmícháme mletý mák. Do vymazané a vysypané formy nalijeme nejdřív makové těsto, urovnáme ho, pak přidáme kakaové a nakonec bílé těsto. Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Upečenou bábovku vyklopíme z formy a necháme na mřížce vychladnout. Do rendlíku nasypeme kousky čokolády, přidáme máslo a trošku vody a za stálého míchání rozpustíme na mírném ohni do hladké směsi. Nakonec do polevy vmícháme škrob se lžící vody a krátce povaříme, až poleva zhoustne. Bábovku polijeme čokoládou, ozdobíme perličkami a necháme vychladnout.
Marcipánová bábovka
BábovkaAutor: Profimedia.cz250 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
250 g másla
5 vajec
100 g mletých ořechů
100 g marcipánu
prášek do pečiva
80 g hořké čokolády
špetka soli
tuk a mletý kokos na formuPostup:
Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, prosetou mouku smícháme s kypřicím práškem a postupně zamícháme do máslové směsi. Přidáme nastrouhaný marcipán, nasekanou čokoládu a oříšky a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků a soli. Do vymazané a kokosem vysypané formy nalijeme těsto a pečeme v troubě vyhřáté na 180 ºC dozlatova.
Bábovkové tipy
Vláčná bábovka s kefírem nebo podmáslím je skvělá k nedělní kávě.Autor: Profimedia.cz• Klasické kovové nebo kameninové formy vymažte důkladně kouskem ztuhlého másla a pak vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo mletým kokosem.
• Během pečení zkuste špejlí, zda je bábovka propečená: špejli zapíchněte do těsta a pak opatrně vytáhněte, pokud bude dřívko suché, máte hotovo.
• Aby se vám bábovka nevysušila, můžete do trouby přidat plechový hrnek s troškou vody.
• Už vám povrch bábovky zezlátl a těsto ještě není propečené? Vršek zakryjte alobalem a dopečte.
• Pokud bábovka nejde vyklopit, zabalte formu na chvilku do namočené utěrky pak to zkuste znovu.
• Pokud se vám i přes naše rady bábovka potrhá, máte ještě možnost „vyspravit“ ji čokoládovou nebo citronovou polevou, případně ji potáhnout tenkým plátem marcipánu.