Upečte si skvělou a nevšední bábovku, které nikdo neodolá | Pro ženy | Blesk.cz

Upečte si skvělou a nevšední bábovku, které nikdo neodolá

  • Bábovka je skvělá k sobotní kávě i ve všední den.
    8. února 2014 | 06:31

    Dali byste si k odpolednímu šálku kávy kousek jemné bábovky? Máme pro vás dva tipy, které stojí za vyzkoušení.

  • Maková bábovka s čokoládou


    Bábovka
    Suroviny (na 14 kousků):

    Na těsto -
    3 hrnky polohrubé mouky
    1 hrnek mletého máku
    2 hrnky moučkového cukru
    1 hrnek mléka
    1 hrnek oleje
    3 vejce
    1 prášek do pečiva
    3 lžičky práškového kakaa

    Na ozdobení –
    200 g čokolády na vaření
    2 lžíce másla
    1 lžička škrobu
    trošku vody
    stříbrné cukrové perličky

    Postup:

    Všechny suroviny kromě mletého máku a kakaa smícháme ve velké míse, z těsta oddělíme zhruba jednu třetinu, půlku odděleného těsta obarvíme kakaem, do větší části těsta vmícháme mletý mák. Do vymazané a vysypané formy nalijeme nejdřív makové těsto, urovnáme ho, pak přidáme kakaové a nakonec bílé těsto. Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Upečenou bábovku vyklopíme z formy a necháme na mřížce vychladnout. Do rendlíku nasypeme kousky čokolády, přidáme máslo a trošku vody a za stálého míchání rozpustíme na mírném ohni do hladké směsi. Nakonec do polevy vmícháme škrob se lžící vody a krátce povaříme, až poleva zhoustne. Bábovku polijeme čokoládou, ozdobíme perličkami a necháme vychladnout.

  • Marcipánová bábovka


    Bábovka
    Suroviny (na 16 kousků):

    250 g polohrubé mouky
    200 g moučkového cukru
    250 g másla
    5 vajec
    100 g mletých ořechů
    100 g marcipánu
    prášek do pečiva
    80 g hořké čokolády
    špetka soli
    tuk a mletý kokos na formu

    Postup:

    Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, prosetou mouku smícháme s kypřicím práškem a postupně zamícháme do máslové směsi. Přidáme nastrouhaný marcipán, nasekanou čokoládu a oříšky a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků a soli. Do vymazané a kokosem vysypané formy nalijeme těsto a pečeme v troubě vyhřáté na 180 ºC dozlatova.

  • Bábovkové tipy


    Vláčná bábovka s kefírem nebo podmáslím je skvělá k nedělní kávě.
    •  Pokud máte doma silikonovou formu, upečte si bábovku v ní, nemusíte ji vymazávat a hotovou buchtu z ní snadno vyklopíte.

    •  Klasické kovové nebo kameninové formy vymažte důkladně kouskem ztuhlého másla a pak vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo mletým kokosem.

    •  Během pečení zkuste špejlí, zda je bábovka propečená: špejli zapíchněte do těsta a pak opatrně vytáhněte, pokud bude dřívko suché, máte hotovo.

    •  Aby se vám bábovka nevysušila, můžete do trouby přidat plechový hrnek s troškou vody.

    •  Už vám povrch bábovky zezlátl a těsto ještě není propečené? Vršek zakryjte alobalem a dopečte.

    •  Pokud bábovka nejde vyklopit, zabalte formu na chvilku do namočené utěrky  pak to zkuste znovu.

    •  Pokud se vám i přes naše rady bábovka potrhá, máte ještě možnost „vyspravit“ ji čokoládovou nebo citronovou polevou, případně ji potáhnout tenkým plátem marcipánu.

Autor: ot
Diskuse ke článku
.