Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Oblačno, déšť se sněhem 2°C

Líné nedělní snídaně: Těmhle dobrotám neodolá! Láska totiž prochází žaludkem

Připravte mu fantastickou nedělní snídani, po které si společně ještě zalezete zpátky pod peřinu.
24. listopadu 2013 | 07:00

Milujete ho? Tak to prostě musíte udělat. Připravte mu fantastickou snídani, po které společně ještě zalezete zpátky pod peřinu. Nedělní pyžamové snídaně si ordinujte pravidelně, prospějí tělu i duši!

Muffiny s parmskou šunkou

Budete potřebovat (asi na 24 kusů):

130 g tvarohu
60 ml mléka
1 vejce
1 lžičku soli
50 ml oleje
320 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vejce na potření
hrubou sůl na posypání

Muffiny s parmskou šunkou
Autor: Shutterstock.com
Na nápň:
100 g parmské šunky
40 g parmazánu
100 g sušených rajčat

Postup:
V míse smíchejte tvaroh, vejce, mléko, sůl, olej a mouku s práškem do pečiva. Vypracujte hladké těsto a pak z něho vyválejte plát. Na náplň nakrájejte nadrobno šunku, sušená rajčata a nastrouhejte parmazán. Z těsta vykrojte kolečka, do každého dejte trochu náplně, vytvarujte kuličku a dejte ji do formy na muffiny. Pak je potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubou solí. Dejte je péct na 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Božská žemlovka
Autor: Shutterstock.com
Božská žemlovka

Budete potřebovat:

5 banánů
8 plátků vánočky
100 g rozinek naložených v rumu
450 ml smetany
80 g cukru
5 vajec
špetku soli
1 lžičku vanilkového extraktu
máslo na vymazání formy

Postup:
V míse prošlehejte 4 žloutky, přidejte 1 celé vejce, vanilkový extrakt, sů, 50 g cukru a nakonec zašlehejte smetanu. Plátky vánočky poskládejte do zapékací mísy, přidejte banány na kolečka a posypte rozinkami. Zalejte smetanovou směsí a dejte péct na 25 minut do trouby předehřáté na 170 °C. Mezitím ušlehejte bílky do polotuha a postupně zašlehávejte cukr. Pevný sníh pak navrstvěte na zapečenou žemlovku a dejte ještě na chvíli do trouby.

Sladká pizza
Autor: Shutterstock.com
Sladká pizza

Budete potřebovat:

20 g droždí
1 lžičku cukru
300 g polohrubé mouky
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky soli
150 ml vody
250 g jahod (čerstvé jsou nejlepší, ale lze použít i kompotované)
200 g lučiny
6 lžic třtinového cukru
1 svazek bazalky

Postup:
Z droždí, cukru, lžíce mouky a trochy vody nechte vzejít kvásek. Do velké mísy dejte mouku, přidejte kvásek, , olej, sůl, vodu a vypracujte hladké těsto. Z něho pak vytvořte 2 bochánky a nechte je přikryté 20 minut odpočinout. Pak vyválejte 2 pláty a ozdobte je jahodami a rozdrobenou lučinou. Pizzy nechte odpočinout na plechu ještě 10 minut. Paj ji zakapejte olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 15 minut. Po upečení posypte bazalkou utřenou s cukrem.

Autor: pil