Jídlem proti podzimní depresi: Zakousněte se do steaku i čokolády
Špatná nálada, splín, únava a často i poruchy spánku, to všechno jsou příznaky podzimních depresí, které trápí mnohé z nás. Jak se jich ale zbavit? Zkuste to dobrým jídlem, které připravte nejen pro sebe, ale i pro své přátele.
Omega 3 mastné kyseliny
Lososový burgerAutor: Shutterstock.comLososový burger pro 4 osoby
Ingredience
900 g lososových filet bez kůže
2 bílky
2 lžíce dijonské hořčice
½ šálku strouhanky (nejlépe čerstvě nastrouhaná ze dvou rohlíků)
2 lžíce nasekaného kopru
2 lžíce olivového oleje
4 celozrnné bulky
1 šalotka
SůlJak na to
Maso nakrájejte na opravdu malé kousky a v míse smíchejte s bílky, hořčicí, strouhankou, solí a koprem. Vypracujte 4 karbanátky vysoké asi 1,2-2 centimetry. Rozpalte na pánvi olivový olej a z každé strany karbanátky opečte asi 2 minutky. Mezitím podélně rozkrojte celozrnné bulky a vložte je na chvilku do trouby, aby se mírně zapekly. Po vyndání můžete obě vnitřní strany potřít tenkou vrstvou dijonské hořčice, položte lososový karbanátek a přidejte na tenká kolečka pokrájenou šalotku.Nutriční hodnota jedné porce: 670 kalorií, 44 mg vápníku, 24 g sacharidů, 13 g tuku, 1 g vlákniny.
Vysoký obsah vitamínu B
Steak se špenátemAutor: Shutterstock.comSteak s kuskusem a špenátem pro 4 osoby
Ingredience
1 kg masa na steaky
3 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř
2 stroužky česneku
¼ šálku piniových oříšků
2 šálky čerstvého baby špenátu
¼ šálku strouhaného sýra
2 lžíce citronové šťávyJak na to
Maso osolte, opepřete a vložte na 6 minut na pánev s jednou lžící olivového oleje. Opékejte jej z každé strany a pak nechte na vypnuté pánvi několik minut odpočinout. Nakrájejte z něj tenké plátky a dejte na ohřátý talíř.
Mezitím si uvařte kuskus podle návodu na obalu a dejte jej do velké mísy. Rozehřejte na pánvi zbytek olivového oleje a vložte do ní piniové oříšky a na plátky pokrájený česnek. Nechte zezlátnout a sejměte z ohnět. Baby špenát spařte horkou vodou a společně s oříšky a česnekem vmíchejte do kuskusu, zalijte citronovou šťávou a osolte.Nutriční hodnota jedné porce: 643 kalorií, 57 g sacharidů, 27 g tuku, 2 g tuku.
Strava bohatá na Tryptofan
Banánovo-čokoládové vafleAutor: Shutterstock.comČokoládovo-banánová vafle pro 4 osoby
Ingredience
8 vaflí
4 lžíce másla
4 lžíce nasekané čokolády s vysokým obsahem kakaa
2 zralé banányJak na to
Každou vafli potřete z jedné strany máslem, poklaďte plátky banánu a zasypte lžící čokolády a přiklopte druhou vaflí. Rozpalte na pánvi zbytek másla a z každé strany opečte vafle dozlatova, dokud se čokoláda uvnitř nerozpustí. Vznikne vám výtečný křupavý dezert, který zažene všechny chmury.
Nutriční hodnota jedné porce: 494 kalorií, 26 g tuku, 8 g bílkovin, 59 g sacharidů, 106 mg vápníku.
Komplexní sacharidy
Rýžový nákym s ovocem a skořicíAutor: Shutterstock.comRýžový nákyp s ovocem pro 4 osoby
Ingredience
4 šálky rýže (ideální rýže na rizoto)
2 šálky vanilkové zmrzliny
2 lžičky skořice
Čerstvé ovoce podle chutiJak na to
Připravte rýži tak, aby byla měkká ale ne rozvařená. Přebytečnou vodu slijte a do horké rýže vmíchejte vanilkovou zmrzlinu, skořici a na malé kousky pokrájené ovoce. Podávejte ještě teplé.
Nutriční hodnota jedné porce: 77 kalorií, 1 g tuku, 14 g sacharidů, 2 g bílkovin.