Pokud si chcete vyzkoušet hmyzí kuchyni, máme pro vás recepty šéfkuchaře Milana Václavíka. Dáte si smaženého cvrčka, nebo raději sušené červy?
Indické zeleninové pakory se sušenými cvrčky
Smažené zeleninové karbanátky se směsí voňavého exotického koření můžete v Indii koupit na každém rohu nebo nádraží. Jsou dobré a přitom jednoduché na přípravu.
Cibuli, cuketu a tříbarevnou čerstvou papriku nakrájejte na tenké proužky, čím tenčí, tím lépe. Nakrájenou zeleninu dejte do mísy, přisypte cizrnovou a hladkou světlou mouku v poměru zhruba půl na půl.
Vypracujte těsto stejné konzistence jako na bramboráčky a dochuťte podle potřeby kořením a solí. Do hotového těsta přidejte sušené cvrčky a promíchejte. Pakory smažte ve fritovacím hrnci nebo v hlubší pánvi ve větším množství oleje. Karbanátky by měly být kulaté, střapaté a dozlatova usmažené.
Jehněčí kefta se sušenými červy
Mleté jehněčí maso je oblíbené hlavně v Arábii. Připravují se z něj kuličky nebo šišky, které se grilují na otevřeném ohni. Pokud vám vadí jeho charakteristická chuť, můžete ho nahradit hovězím nebo kuřecím masem.
Maso pomelte, přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekanou čerstvou petrželovou nať, sůl, špetku mleté skořice, mletý římský kmín, pepř, špetku mletého muškátového oříšku a vše dobře promíchejte. Nakonec do směsi zapracujte sušené moučné červy. Ze směsi vytvarujte šišky, které napíchejte na rožeň. Nejlepší chuť mají kousky upečené na otevřeném ohni. Podávejte s grilovanou zeleninou, rajčatovou omáčkou nebo datlovým chutney.
Náš tip:
Hmyzí pochoutky můžete ochutnat tento víkend 7. a 8. září v Trojském zámku v Praze 7 v rámci festivalu jídla a pití Foodparade. Těšit se můžete i na skvělé koktejly barmana Achima Šipla nebo kuchařskou show molekulární kuchyně Petra Koukolíčka.