Báječné thajské recepty: Vneste do kuchyně trochu exotiky! | Pro ženy | Blesk.cz

Báječné thajské recepty: Vneste do kuchyně trochu exotiky!

31. srpna 2013 | 07:00

Asie je místem, kde si gurmáni připadají jako v ráji. Příprava jídla v těchto končinách je vnímána jako opravdové umění a to zcela zaslouženě. Pokrmy jsou vždy důvtipně zpracovány a chutě neobvykle a zároveň harmonicky smíchány. Nechte se inspirovat recepty, které pro vás připravil thajský kuchař a indonéská kuchařka.

Thajská kokosová polévka "Tom Kha"

Suroviny (pro 4 osoby):

•    1 l kokosového mléka Aroy´d (s vysokým obsahem kokosového krému)
•    250 g kuřecích prsíček
•    150 g krevet dle chuti
•    5 stonků Citrónové trávy
•    1 velký kořen Galangal
•    10 ks kafrového listu tzv. lemon leaf
•    25 g čerstvého koriandru
•    2-5 ks Chilli
•    2 limety
•    250 g hub - hlíva ústřičná, žampion, shitake
•    sůl nebo rybí omáčka dle chuti
•    cukr dle chuti
•    250 ml Zeleninového / kuřecího vývaru
•    3 - 5 Stonku thajského koriandru "Pak Chee Farrang"

Postup:
Vezmeme si větší nádobu na vaření, do které vlijeme kokosové mléko, které pomalu přivedeme k varu. Čekáme do doby, kdy nám lehce zpění – zhoustne. Poté ztlumíme plamen a přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso. Po pěti minutách přidáme na jemno či hrubo nakrájené asijské bylinky - citrónovou trávu, galangal, citrónový list, koriandr a chilli. Polévku necháváme pomalu probublávat. Pokud se vám zdá příliš hustá, přidáme zeleninový vývar. Posléze polévku ochutíme cukrem, rybí omáčkou (sůl), přidáme šťávu z vymačkaných limet a postupně ochucujeme dle naší představy. Nakonec lehce spaříme houby a můžeme servírovat.

Náš tip:
Pokud chcete mile překvapit své známé či rodinu, spolu s houbami přidejte tygří krevety, které v polévce vařte maximálně 3 minuty.

Tento recept pro vás připravila thajská kuchařka "pí Juj" z restaurace Café Buddha Balbínova.

Indonéská tradiční polévka Soto Ayam

Suroviny (pro 4 osoby):

•    3 rajčata
•    250g brambor
•    1 kuře
•    150g skleněných nudlí
•    100g řapíkatého celeru
•    4 vařená vejce
•    10 g koriandru
•    chilli
•    250 ml kokosového mléka
•    zázvor
•    bílá cibule
•    česnek
•    citronová tráva
•    limetové listy
•    sůl
•    pepř
•    kurkuma (kari)
•    celer

Postup:

Omáčka soto ayam (přidává se do polévky):
V hmoždíři smícháme zázvor, bílou cibuli, česnek, rajčata, chilli, citronovou trávu, limetové listy, sůl a pepř.

Soto ayam vývar:
Připravíme si tradiční vývar, do kterého přidáme kurkumu (kari), obrané kuřecí maso, kokosové mléko, celer, brambory a domácí omáčku soto ayam. Až bude vše uvařeno, vyndáme trochu rajčat a kousky masa, brambor a celeru na pozdější servírování. Poté vše rozmixujeme a vaříme po dobu 30 minut.

Servírování:
Do polévkové misky si nakrájíme rajčata s brambory, masem a celerem, přidáme skleněné nudle. Zalijeme vše polévkou a na ozdobu umístíme rozpůlené vejce.

Tento recept pro vás připravil indonéský kuchař Ketut z restaurace Café Buddha Balbínova.

Prague 2 Roll

Suroviny na 24 ks:

•    3 poloviny řasy Nori
•    100g čerstvého lososa
•    50 g čerstvého tuňáka
•    3 lžičky pálivé omáčky Sriracha
•    lžíce Togarashi (korejské pikantní koření – směs bylinek, chilli a sezamu)
•    35g Tobiko kaviáru z létajících ryb (lze nahradit sezamem)
•    zralé avokádo
•    blanšírované sushi krevety
•    křepelčí majonéza
•    wasabi
•    zázvor
•    sojová omáčka Kikkoman

na sushi rýži (dochucujeme rýži v poměru 1:4):
•    350g sushi rýže
•    rýžový ocet
•    cukr
•    sůl
•    voda

Příprava sushi rýže:
Sushi rýži poznáme podle toho, že je kulatá a krátkozrnná (žádném případě nemůžeme použít rýži předvařenou či dlouhozrnnou). V průběhu její přípravy nikdy neodklápíme poklici z hrnce.

Před vařením rýži několikrát propláchneme vodou a necháme okapat v cedníku cca 10 minut. Poté ji vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množství vody v poměru 1:1.

Rýži prudce zahřejeme, přikryjeme poklicí a na nízkém stupni teploty necháme 12 - 15 minut vařit, až v hrnci nebude žádná voda. Potom ji necháme ještě cca 10 minut odstát bez odklopení pokličky.

Uvařenou rýži vyjmeme z hrnce a vložíme do velké mísy. Ještě teplou ji ochutíme nálevem Sushi Su z octu, cukru a soli a opatrně promícháme krájivými pohyby (nehněteme). Důležité je nálev přimíchávat postupně, nikoliv najednou, a zároveň vějířem rýži chladit. Rýže nesmí být ani rozvařená ani tvrdá a musí mít lepivou konzistenci.

Náplň Spice Salmon Mix (pikantní lososový mix):
Lososa nakrájíme na malé kousky, promícháme s chilli omáčkou Sriracha, přidáme trochu japonské majonézy, kaviár tobiko a malou lžičku koření Togarashi. Poté necháme 15 minut odležet.

Příprava rolky:
Sushi rohož, na které budeme rolku připravovat, zabalíme do fólie a potřeme křepelčí majonézou. Na řasu nori rozprostřeme rýži, vrstva má být tak 3-4 mm silná a s 3 mm přesahem nad řasu. Poté řasu obrátíme rýží dolů a do jejího středu vkládáme jako náplň Salmon spice a plátky avokáda. Vše zabalíme pomocí rohože do úhledné rolky, kterou dobře utáhneme. Navrch rolky dáme na tenké plátky nakrájené avokádo, Krevety ebi, plátky lososa a tuňáka. Nakonec rolku nakrájíme na 8 ks a servírujeme s wasabi a zázvorem.

Tyto recepty pro vás připravil indonéský kuchař Ketut z restaurace Café Buddha Balbínova, které tímto děkujeme za spolupráci.

Diskuse ke článku
.