Thajská kokosová polévka "Tom Kha"
Suroviny (pro 4 osoby):
• 1 l kokosového mléka Aroy´d (s vysokým obsahem kokosového krému)
• 250 g kuřecích prsíček
• 150 g krevet dle chuti
• 5 stonků Citrónové trávy
• 1 velký kořen Galangal
• 10 ks kafrového listu tzv. lemon leaf
• 25 g čerstvého koriandru
• 2-5 ks Chilli
• 2 limety
• 250 g hub - hlíva ústřičná, žampion, shitake
• sůl nebo rybí omáčka dle chuti
• cukr dle chuti
• 250 ml Zeleninového / kuřecího vývaru
• 3 - 5 Stonku thajského koriandru "Pak Chee Farrang"
Postup:
Vezmeme si větší nádobu na vaření, do které vlijeme kokosové mléko, které pomalu přivedeme k varu. Čekáme do doby, kdy nám lehce zpění – zhoustne. Poté ztlumíme plamen a přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso. Po pěti minutách přidáme na jemno či hrubo nakrájené asijské bylinky - citrónovou trávu, galangal, citrónový list, koriandr a chilli. Polévku necháváme pomalu probublávat. Pokud se vám zdá příliš hustá, přidáme zeleninový vývar. Posléze polévku ochutíme cukrem, rybí omáčkou (sůl), přidáme šťávu z vymačkaných limet a postupně ochucujeme dle naší představy. Nakonec lehce spaříme houby a můžeme servírovat.
Náš tip:
Pokud chcete mile překvapit své známé či rodinu, spolu s houbami přidejte tygří krevety, které v polévce vařte maximálně 3 minuty.
Tento recept pro vás připravila thajská kuchařka "pí Juj" z restaurace Café Buddha Balbínova.
Indonéská tradiční polévka Soto Ayam
Suroviny (pro 4 osoby):
• 3 rajčata
• 250g brambor
• 1 kuře
• 150g skleněných nudlí
• 100g řapíkatého celeru
• 4 vařená vejce
• 10 g koriandru
• chilli
• 250 ml kokosového mléka
• zázvor
• bílá cibule
• česnek
• citronová tráva
• limetové listy
• sůl
• pepř
• kurkuma (kari)
• celer
Postup:
Omáčka soto ayam (přidává se do polévky):
V hmoždíři smícháme zázvor, bílou cibuli, česnek, rajčata, chilli, citronovou trávu, limetové listy, sůl a pepř.
Soto ayam vývar:
Připravíme si tradiční vývar, do kterého přidáme kurkumu (kari), obrané kuřecí maso, kokosové mléko, celer, brambory a domácí omáčku soto ayam. Až bude vše uvařeno, vyndáme trochu rajčat a kousky masa, brambor a celeru na pozdější servírování. Poté vše rozmixujeme a vaříme po dobu 30 minut.
Servírování:
Do polévkové misky si nakrájíme rajčata s brambory, masem a celerem, přidáme skleněné nudle. Zalijeme vše polévkou a na ozdobu umístíme rozpůlené vejce.
Tento recept pro vás připravil indonéský kuchař Ketut z restaurace Café Buddha Balbínova.
Prague 2 Roll
Suroviny na 24 ks:
• 3 poloviny řasy Nori
• 100g čerstvého lososa
• 50 g čerstvého tuňáka
• 3 lžičky pálivé omáčky Sriracha
• lžíce Togarashi (korejské pikantní koření – směs bylinek, chilli a sezamu)
• 35g Tobiko kaviáru z létajících ryb (lze nahradit sezamem)
• zralé avokádo
• blanšírované sushi krevety
• křepelčí majonéza
• wasabi
• zázvor
• sojová omáčka Kikkoman
na sushi rýži (dochucujeme rýži v poměru 1:4):
• 350g sushi rýže
• rýžový ocet
• cukr
• sůl
• voda
Příprava sushi rýže:
Sushi rýži poznáme podle toho, že je kulatá a krátkozrnná (žádném případě nemůžeme použít rýži předvařenou či dlouhozrnnou). V průběhu její přípravy nikdy neodklápíme poklici z hrnce.
Před vařením rýži několikrát propláchneme vodou a necháme okapat v cedníku cca 10 minut. Poté ji vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množství vody v poměru 1:1.
Rýži prudce zahřejeme, přikryjeme poklicí a na nízkém stupni teploty necháme 12 - 15 minut vařit, až v hrnci nebude žádná voda. Potom ji necháme ještě cca 10 minut odstát bez odklopení pokličky.
Uvařenou rýži vyjmeme z hrnce a vložíme do velké mísy. Ještě teplou ji ochutíme nálevem Sushi Su z octu, cukru a soli a opatrně promícháme krájivými pohyby (nehněteme). Důležité je nálev přimíchávat postupně, nikoliv najednou, a zároveň vějířem rýži chladit. Rýže nesmí být ani rozvařená ani tvrdá a musí mít lepivou konzistenci.
Náplň Spice Salmon Mix (pikantní lososový mix):
Lososa nakrájíme na malé kousky, promícháme s chilli omáčkou Sriracha, přidáme trochu japonské majonézy, kaviár tobiko a malou lžičku koření Togarashi. Poté necháme 15 minut odležet.
Příprava rolky:
Sushi rohož, na které budeme rolku připravovat, zabalíme do fólie a potřeme křepelčí majonézou. Na řasu nori rozprostřeme rýži, vrstva má být tak 3-4 mm silná a s 3 mm přesahem nad řasu. Poté řasu obrátíme rýží dolů a do jejího středu vkládáme jako náplň Salmon spice a plátky avokáda. Vše zabalíme pomocí rohože do úhledné rolky, kterou dobře utáhneme. Navrch rolky dáme na tenké plátky nakrájené avokádo, Krevety ebi, plátky lososa a tuňáka. Nakonec rolku nakrájíme na 8 ks a servírujeme s wasabi a zázvorem.
Tyto recepty pro vás připravil indonéský kuchař Ketut z restaurace Café Buddha Balbínova, které tímto děkujeme za spolupráci.