Jak griluje Roman Paulus: Vyzkoušejte vychytávky „michelinského“ šéfkuchaře | Pro ženy | Blesk.cz

Jak griluje Roman Paulus: Vyzkoušejte vychytávky „michelinského“ šéfkuchaře

1. července 2013 | 13:00

Slavný šéfkuchař, který už podruhé za sebou získal pro Českou republiku Michelinskou hvězdu, se s vámi podělí o skvělé a jednoduché recepty, na kterých si sám rád pochutnává.

Kuřecí prsa plněná sušenou šunkou

Doba přípravy: 30 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
 
4 kusy kuřecích prsních řízků
4 plátky Eidamu 30 %
4 plátky sušené Schwarzwaldské šunky
50 g sušených rajčat v oleji
čerstvé bylinky (ideálně bazalka)
sůl a černý pepř
mletou červenou papriku

Postup:
Kuřecí řízky rozřízněte „na motýlka“, lehce naklepejte a okořeňte. Na takto připravená kuřecí prsa klaďte nejprve šunku, bylinky, potom sýr a nakonec sušená rajčata. Maso důkladně zarolujte a svažte kuchyňským provázkem jako klasickou roládu. Prsa můžete grilovat přímo, nebo nejprve zabalit do alobalu. Po upečení nechte jen ošlehnout nad rozpáleným dřevěným uhlím.Servírujte se zeleninovým salátem a grilovanými brambory. Pokud grilujete brambory vcelku, je dobré je předem uvařit do poloměkka. Není potom potřeba grilovat dlouho, ale jen nechat dojít a vstřebat kouřové aroma. Skvělý doplněk ke grilovaným bramborům je zakysaná smetana s pažitkou, slaninou a cibulkou.

Grilovaná vepřová krkovice

Doba přípravy: 40 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
 
750 g vepřové krkovice
2 lžíce medu
2 lžíce dijónské nebo hrubozrnné hořčice
čerstvý nebo sušený rozmarýn
sůl a mletý černý pepř
drcená semínka koriandru
2 mrkve
1 cuketu
1O žampionů
20 hráškových lusků
2 jarní cibulky
papriku
houby shiitake
sójové výhonky
sójová omáčka
bílé víno

Postup:
Plátky vepřové krkovice osolte, opepřete a grilujte zprudka u obou stran.
Z hořčice, medu a rozmarýnu připravte marinádu, kterou krkovice potřete.
Pak vložte do žhavých uhlíků namočené odštěpky z tvrdého dřeva a kotlety
douďte mimo žhavou zónu. Maso by mělo zůstat šťavnaté.
Zeleninu nakrájejte na plátky. Z alobalu si vytvořte kapsy, do kterých vložte zeleninu. Ochuťte sojovou omáčkou, bílým vínem a přidejte ostatní přísady. Důkladně uzavřete tak, aby pára a aroma neunikaly ven a grilujte z jedné
strany, dokud se balíček nenafoukne. Zelenina by měla zůstat křupavá.
Otevírejte opatrně kvůli horké páře.

Grilovaný kebab

Doba přípravy: 30 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

500 g směsi mletého hovězího a vepřového masa
30 g červené cibule
3 stroužky česneku
1 vejce
červenou mletou papriku
jarní cibulku
sůl a mletý černý pepř

Postup:
Směs mletého masa vložte do mísy, přidejte nastrouhaný česnek, najemno nakrájenou červenou cibuli, jarní cibulku a vejce. Vše důkladně promíchejte, ochuťte solí, pepřem a paprikou. Z připravené směsi tvořte šišky, které napichujte na kovový špíz. Jednotlivé kusy můžete prokládat červenou cibulí, cuketou nebo třešňovými rajčátky. Aby se vám maso nepřichytilo na rošt, je vhodné rošt pomastit, například špekem. Není také od věci kebab nechat nejprve zatáhnout na grilovací desce a před podáváním ošlehnout nad přímým žárem. Vyhnete se tak tomu, že by uhlí začalo hořet. Hotový kebab podávejte s okurkovým salátem se zakysanou smetanou a česnekem. Na přípravu tohoto salátu je potřeba okurku oloupat, nastrouhat, osolit a nechat vykapat.

Autor: připravila: sim
Klíčová slova: recept, roman paulus, grilování
Diskuse ke článku
.