Úterý 5. listopadu 2024
Svátek slaví Miriam, zítra Liběna
Oblačno 9°C

Recept dne: Letní zeleninový salát s tuňákem a pestem

Letní salát s tuňákem
20. července 2013 | 10:00

Osvěžující letní salát se středomořskými přísadami je skvělým lehkým obědem. Ale vhodný je i na letní party.

Letní salát s tuňákem

Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 5 minut
Energetická hodnota: 1 888 kJ/porce

Budete potřebovat:

na salát:
1 cuketa
1 okurka salátová
300 g cherry rajčat
200 g řapíkatého celeru
1 cibule kuchyňská
150 g tuňáka z konzervy
40 g kapar

Letní salát s tuňákem
Autor: Dušan Křístek
na zálivku:
50 ml olivového oleje
2 polévkové lžíce vinného octa
špetka krystalového cukru

na pesto:
20 g piniových oříšků
30 g parmezánu
1 stroužek česneku
50 ml olivového oleje
100 ml řepkového oleje
40 g čerstvé bazalky
1 špetka soli
1 polévková lžíce citronové šťávy

podle potřeby:
sůl
pepř černý mletý

na vytření mísy:
1 stroužek česneku

příloha:
bílá bageta

Postup:

1. Cuketu (pokud je malá, použijte 2) očistěte, podélně rozkrájejte na 3 až 4mm plátky a 30 sekund povařte ve vroucí vodě, slijte a nechte okapat.

2. Okurku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Celer očistěte, oloupejte a pokrájejte na menší kousky. Rajčata rozpulte a cibuli nakrájejte na tenká kolečka.

3. Celerovou nať otrhejte a dejte do lednice. Ocet smíchejte s olejem, solí, kořením a špetkou cukru.

4. Velkou salátovou mísu vytřete česnekem, naplňte zeleninou ochucenou nálevem z octa a oleje a přidejte kapary. Promíchejte, nechte 20 minut odležet.

5. Z tuňáka slijte olej nebo šťávu a nechte okapat. Parmazán nastrouhejte, česnek nasekejte.

6. Pesto: Do misky dejte opražené piniové oříšky, parmazán, česnek, olivový a řepkový olej a lístky bazalky. Všechno promíchejte a ponorným mixérem rozmixujte na pastu. Podle chuti přidejte sůl a citronovou šťávu.

7. Do salátu přidejte tuňáka, 2 lžíce pesta a zelenou celerovou nať. Osolte a opepřete. Dejte vychladit.

8. Krajíčky bagety dejte pod gril a z obou stran opečte dozlatova.

9. Salát podávejte se zbylým pestem a opečenou bagetou.

Autor: archiv