Caprese
Suroviny (na 3 porce):
200 g mozarelly
3 rajčata
3 lžíce černých oliv
pár snítek čerstvé bazalky
olivový olej
čerstvě mletý pepř
sůl
Postup:
Mozarellu a omytá rajčata nakrájíme na tenké plátky, které rozložíme na plochý talíř, ozdobíme lístky čerstvé bazalky a olivami, posypeme troškou pepře, případně soli a zakápneme olivovým olejem. Salát podáváme vychlazený.
Doba přípravy: 5 minut
Waldorf
Suroviny (na 4 porce):
4 zelená jablka
200 g vařeného celeru
2 stonky řapíkatého celeru
ledový salát
4 lžíce vlašských ořechů
trošku citronové šťávy
4 lžíce čerstvé majonézy
4 lžíce husté kysané smetany
mletý bílý pepř
sůl
Postup:
Omytá jablka zbavíme jádřinců a spolu s celerem pokrájíme na kousky a promícháme. Z majonézy, smetany, citronové šťávy, soli a bílého pepře vyšleháme dresink a vmícháme ho do zeleninové směsi. Na talíře rozložíme omyté listy salátu, přidáme směs s dresinkem a ozdobíme vlašskými ořechy.
Doba přípravy: 10 minut
Caesar
Suroviny (na 4 porce):
římský salát
100 g křupavých krutonů
100 g parmazánu
2 žloutky
lžička cukru
lžíce vinného octa
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
sůl a mletý pepř
Postup:
V misce vyšleháme žloutky s octem, hořčicí a cukrem, podle chuti přidáme sůl a pepř a postupně zašleháme olivový olej. Salátové listy omyjeme, osušíme, rozdělíme na malé kousky a rozložíme na talíře, pokapeme dresinkem, ozdobíme krutony a hoblinami parmazánu a podáváme.
Doba přípravy: 15 minut