Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak na štědrovečerní menu? Inspirujte se šéfkuchařem!

Už víte, co bude na vaší štedrovečerní tabuli? Pokud ne, poradí vám šéfkuchař!
19. prosince 2012 | 11:20

Šéfkuchař restaurace Lihovar v resortu Čapí hnízdo Pavel Vokoun prozradí, jak si doma připravit to nejlepší štědrovečerní menu. Nesmí v něm chybět poctivá rybí polévka, smažená ryba a klasický bramborový salát.

Pokud dáváte o svátcích přednost klasice, určitě na vaší rodinné štědrovečerní tabuli nebude chybět rybí polévka, houbový kuba a smažený nebo pečený kapr s tradičním bramborových salátem. Nabízíme vám dva osvědčené recepty, které zaručeně nadchnou celou rodinu.

 Rybí polévka

Doba přípravy: 45 minut

Budete potřebovat

(pro 4 až 6 osob):

1,5 l rybího vývaru

110 g másla

50 až 60 g hladké mouky

300 g jiker a mlíčí

200 g mrkve

200 g celeru

špetku muškátového oříšku

sůl

zelenou petrželku na ozdobu

Postup:

Polovinu másla rozpusťte na mírném ohni v kastrolu, přisypejte k němu mouku a usmažte světlou jíšku. Zalejte vývarem, osolte, přidejte muškátový oříšek, promíchejte a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 15 až 20 minut. Kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kostičky nebo nastrouhejte nahrubo a osmahněte na pánvi na zbylém másle, dokud nezezlátne. Jikry a mlíčí očistěte a omyjte, mlíčí pokrájejte a vše přidejte do vývaru. Vařte 10 minut a nakonec přisypejte osmahnutou zeleninu. Společně ještě asi 5 minut povařte. Na talířích ozdobte petrželkou.

Krkonošský kuba

Doba přípravy: 60 minut

Budete potřebovat

(pro 4 až 6 osob):

350 až 400 g krupek

4 hrsti sušených hub

2 velké cibule

4 lžíce sádla

5 až 6 stroužků česneku

2 lžíce sučené majoránky

1 až 2 lžičky celého kmínu

sůl a mletý pepř

Postup:

Houby namočte na chvíli do vody a pak pár minut povařte. Slejte a vyždímejte. V hrnci rozpalte dvě lžíce sádla a orestujte na něm kroupy. Pak přilejte vodu, osolte a uvařte je doměkka. Cibuli nasekejte nadrobno a osmahněte na zbytku sádla. Přidejte k ní houby a kmín a asi 7 minut poduste pod pokličkou. Pak houby přimíchejte k uvařeným kroupám, přidejte prolisovaný česnek, majoránku a podle chuti dosolte a opepřete. Pekáček vymažte sádlem, směs do něj přesypejte a zapečte v dobře vyhřáté troubě 20 až 25 minut.

Autor: Simona Procházková