Pokud dáváte o svátcích přednost klasice, určitě na vaší rodinné štědrovečerní tabuli nebude chybět rybí polévka, houbový kuba a smažený nebo pečený kapr s tradičním bramborových salátem. Nabízíme vám dva osvědčené recepty, které zaručeně nadchnou celou rodinu.
Rybí polévka
Doba přípravy: 45 minut
Budete potřebovat
(pro 4 až 6 osob):
1,5 l rybího vývaru
110 g másla
50 až 60 g hladké mouky
300 g jiker a mlíčí
200 g mrkve
200 g celeru
špetku muškátového oříšku
sůl
zelenou petrželku na ozdobu
Postup:
Polovinu másla rozpusťte na mírném ohni v kastrolu, přisypejte k němu mouku a usmažte světlou jíšku. Zalejte vývarem, osolte, přidejte muškátový oříšek, promíchejte a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 15 až 20 minut. Kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kostičky nebo nastrouhejte nahrubo a osmahněte na pánvi na zbylém másle, dokud nezezlátne. Jikry a mlíčí očistěte a omyjte, mlíčí pokrájejte a vše přidejte do vývaru. Vařte 10 minut a nakonec přisypejte osmahnutou zeleninu. Společně ještě asi 5 minut povařte. Na talířích ozdobte petrželkou.
Krkonošský kuba
Doba přípravy: 60 minut
Budete potřebovat
(pro 4 až 6 osob):
350 až 400 g krupek
4 hrsti sušených hub
2 velké cibule
4 lžíce sádla
5 až 6 stroužků česneku
2 lžíce sučené majoránky
1 až 2 lžičky celého kmínu
sůl a mletý pepř
Postup:
Houby namočte na chvíli do vody a pak pár minut povařte. Slejte a vyždímejte. V hrnci rozpalte dvě lžíce sádla a orestujte na něm kroupy. Pak přilejte vodu, osolte a uvařte je doměkka. Cibuli nasekejte nadrobno a osmahněte na zbytku sádla. Přidejte k ní houby a kmín a asi 7 minut poduste pod pokličkou. Pak houby přimíchejte k uvařeným kroupám, přidejte prolisovaný česnek, majoránku a podle chuti dosolte a opepřete. Pekáček vymažte sádlem, směs do něj přesypejte a zapečte v dobře vyhřáté troubě 20 až 25 minut.