Středa 16. října 2024
Svátek slaví Havel, zítra Hedvika
Polojasno 13°C

Těžký život Janě Bouškové pomáhá zvládat její ochránce Václav Vydra. Čím vším si prošli?

16. října 2024 | 06:00

Jsou spolu přes 40 let a jejich život by vydal na román. Prošli si složitými peripetiemi svého osudového vztahu, který začal už na konzervatoři. Od setkání s Janou Bouškovou byl Václav Vydra jako vyměněný. Beznadějně se do ní zamiloval. I když se později oženil s jinou ženou, láska k Janě nakonec zvítězila. Ne vždycky bylo všechno zalité sluncem, ale Vydra & Boušková se stali slavnou a nerozlučnou dvojicí, která spolu nejen žila, ale také chovala koně, tvořila a pracovala. Jak vlastně začal jejich vztah, čím si spolu prošli a v jakých televizních projektech jsme je mohli vidět?

Jejich vztah začal smrtí a rozvodem

Herec, bavič, dabér a milovník koní Václav Vydra (68) pochází z významné herecké rodiny a je synem herečky Dany Medřické. Svou životní lásku, o dva roky starší herečku Janu Bouškovou (70), potkal na konzervatoři. V roce 1981 si vzal svou dlouholetou partnerku, o pět let starší herečku Danu Homolovou. Jenomže manželství jim vydrželo sotva dva roky. Co se vlastně stalo? Jana Boušková byla také vdaná a měla syna Jana. Jejím manželem byl herec Národního divadla Petr Svojtka, který který však den po Janiných 28. narozeninách tragicky zahynul. 

Autor: Profimedia

Václav Vydra se tehdy díky této nešťastné události s Janou sblížil a jeho manželství tak postupně spělo ke svému konci. Dana Homolová jim to oběma už dávno odpustila a v jednom rozhovoru pro deník Aha! sdělila: „On celoživotně miloval Bouškovou, pak se zamiloval do mě. Žili jsme spolu dohromady asi devět let včetně manželství. No a pak zemřel partner Jany Bouškové Petr Svojtka, kterého usmýkala tramvaj, a Vašík jí tak dlouho pomáhal, až tam zůstal. Odešel za ní na Štědrý den v roce 1983 a domů už se nevrátil. O Vánocích mi řekl, že mě má stále rád, ale Jana ho potřebuje.“ 

Autor: Profimedia

Žádost o ruku po pádu z koně

A tak začala velká osudová láska Jany Bouškové a Václava Vydry. Vzali se až po 23 letech vztahu, dnes jsou spolu 41 let. Po tom všem, čím si v životě prošli, byli vždy šťastní, že našli jeden druhého. Vašek pomohl Janě vychovat syna Jana a neteř Terezku, další děti spolu už neměli. Jana sice byla s Vaškem jednou těhotná, ale místo porodnice ji čekal boj o život, proto další snahy vzdali. 

Jana Boušková v životě rozhodně neměla na růžích ustláno. Po pádu z koně v roce 2006, kdy si naštěstí jen zlomila čtyři žebra, požádala v nemocnici Vaška o ruku, a tak se hned následující rok vzali. Kromě společného chovu koní a vystupování v televizi, kde jste je například mohli vidět v seriálu Život na zámku anebo slyšet jejich hlasy v oblíbeném pořadu Prostřeno!, se oba snaží žít tak, aby jejich vztah jen

Autor: Martin Hykl
vzkvétal. 

Napřed Vydru vůbec nechtěla

Jana ale Vaška nejprve od sebe odháněla. Když vzdala nápad stát se zubní laborantkou a nastoupila na konzervatoř, od začátku se kolem ní zamilovaně motal. Janu to ale nezajímalo, v jejím srdci byl budoucí manžel Petr Svojtka, který byl už rozvedený a s herečkou Janou Janěkovou měl nemanželskou dceru Janu. Vědělo se o něm také, že má psychické problémy a holduje alkoholu. I když mu manželství s Janou dalo nový životní směr, větší klid a řád, nakonec se mu stala osudnou jeho kratochvíle –  jízda na ojnici mezi dvěma tramvajovými vozy.

Autor: FTV Prima

9. květen 1982 byl však dnem, který navždy tragicky změnil Janě Bouškové život. Její manžel, zřejmě i pod vlivem alkoholu, jízdu mezi dvěma tramvajemi nezvládl, spadl a skončil s tak znetvořeným tělem, že jej ani nebylo možné identifikovat. Jana se zhroutila a zůstala na statku, kde žili, sama s malým synem. Velice jí pomáhala rodina, ale pak se objevil rytíř a ochránce Václav Vydra, který se tak dlouho snažil Janě pomáhat, až se do něj nakonec zamilovala. Potkali se v roce 1983 a jak Jana Boušková popsala v jednom z rozhovorů: „Stál ve dveřích, na hlavě měl klobouk, v podpaží držel přenosnou barevnou televizi, což byl tehdy hit, a v ruce krásné velké žluté porsche pro mého tehdy čtyřletého syna Honzu.“

Vychovávali i dítě Janiny sestry

Jenomže další tragédie na sebe nenechala čekat. Manžel její starší sestry Evy, která byla rovněž herečkou, divadelní režisér Ivan Weiss, spáchal sebevraždu poté, co mu Eva oznámila, že se s ním chce rozvést. Eva pak v roce 2004 předčasně zemřela po dlouhé nemoci. Bylo jí 55 let. Už když Eva onemocněla, do rodiny Jany Bouškové a Václava Vydry přibyla Janina šestiletá neteř Terezka, kterou rovněž spolu vychovali a která je oba dnes považuje za prarodiče svých dětí. 

Autor: Profimedia

„Možná to bude znít jako klišé, ale zásadní je láska, tolerance, úcta k tomu druhému, respektovat se navzájem. Není to o tom být pořád spolu na sebe nalepení nebo o každodenní teplé večeři. Dobré je dát tomu druhému prostor. Myslím, že jsme celkem idylický pár. Hádky nenávidím. Zásadně se jim snažím vyhnout,“ prozradil Václav Vydra médiím svůj recept na šťastné rodinné soužití.

V posledních dnech vyšla informace, že Jana Boušková kvůli zdravotním problémům končí s nahráváním komentářů k pořadu Prostřeno, jestli se tato informace potvrdí, uvidíme u další série.

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén