Sobota 28. září 2024
Oblačno, déšť 17°C

Mulder a Scullyová po 30 letech! Jak se změnili herci z kultovního seriálu Akta X?

19. června 2024 | 06:00

Také jste sledovali seriál, který odhaloval věci mezi nebem a zemí, zabýval se paranormálními jevy, nevyřešenými případy nebo únosy lidí UFO? Populární dvojice, agent Fox Mulder a Dana Scullyová, si od prvních odvysílaných dílů okamžitě získala velké sympatie diváků. Co dělají tito sympaťáci dnes a jaké další role na ně čekaly? Od premiéry první řady sci-fi seriálu Akta X už přece jenom uplynulo 30 let.

Velký návrat po 14 letech

Akta X se poprvé vysílala v roce 1993. Pro velký úspěch u diváků se natočilo 201 epizod v 9 sériích, z nichž poslední byla odvysílána v roce 2002. V roce 2016 byl však ohlášen velký návrat a vysílalo se ještě dalších 16 dílů natočených v letech 2016 a 2018.

Autor: EPA

Jistě si pamatujete poutavou úvodní znělku Marka Snowa, která vám dodnes zní v uších, nebo na všeříkající větu: „Pravda je někde tam venku.“ Možná se Dana Scullyová stala vaším idolem v době dospívání, anebo to byl spíše sexy Fox Mulder? Dvojice se pak objevila v nových dílech po roce 2016 a stejně tak i v celovečerních filmech Akta X. Jak se dnes daří herečce Gillian Anderson a herci Davidu Duchovnému?

Role v úspěšných seriálech a historických dramatech

Kráska Gillian Anderson patřila mezi výrazné typy a stala se jedním z idolů ženské krásy 90. let. Zrzavé mikádo, pronikavě modré oči, roztomile malá postava, ale úžasný temperament a prudká inteligence. Role agentky Scullyové jí sedla na míru a velmi proslavila, dokonce za ni získala cenu Emmy. Ale nebyla to její první ani poslední role. Například v roce 1992 si zahrála ve snímku The Turner, v němž dokonce vystupovala nahá. Následovalo několik filmů a seriálů, po Aktech X třeba ztvárnila roli sexuální terapeutky ve velmi populárním komediálním seriálu Sexuální výchova, čtvrtá série byla natočena v roce 2023. 

Autor: Instagram

Gillian Anderson si zahrála také s Michelle Pfeiffer v seriálu První dáma z roku 2022 nebo v seriálu Koruna z roku 2020, kde představuje Margareth Thatcherovou. Dalšími úspěšnými seriály, v nichž Gillian hrála, byly například thriller Hannibal, historické drama Ponurý dům, romantická dramata Nadějné vyhlídky a Kvítek karmínový a bílý nebo psychologický thriller Pád, v němž ztvárnila roli policejní komisařky (2013–2016). 

Tři potomci s různými tatínky

Významných filmových rolí ale tolik nebylo, objevila se například v historických životopisných filmech Tristram Shandy (2005), Poslední skotský král (2006), kriminálním filmu Sestra (2012) nebo sci-fi thrilleru UFO (2018). V soukromém životě byla dvakrát vdaná a má celkem tři děti s různými tatínky. Vztahy s muži jí ale moc nevycházely. 

Autor: Instagram

Herectvím překvapil, dnes píše i knihy

Herec David Duchovny studoval na prestižních univerzitách, hrál baseball a původně to nevypadalo, že by skončil jako herec. Když si ale nedodělal doktorát, zkusil si vydělávat reklamou, nakonec se začal věnovat herectví, které se stalo jeho velkou vášní. Po prvních roličkách ve filmech Podnikavá dívka (1988), Chaplin (1992), Beethoven (1992) nebo Extáze (1991) zaujal hlavně v akčních filmech, a pak už následovala Akta X, která Davida Duchovného neskutečně proslavila. Další role na sebe nenechaly dlouho čekat, zahrál si například ve filmech Evoluce (2001) nebo romantické komedii Vrať se mi (2000).

Autor: Profimedia

V roce 2004 David Duchovny režíroval vlastní film, drama Nezapomenutelné dětství, v němž si zahrála také jeho tehdejší manželka Téa. Dále zazářil v seriálu Californication (2007–2014), krátce se objevil v seriálech Městečko Twin Peaks nebo Sex ve městě. Co se týká filmů, bylo jich hodně. Posledním z nich je Adam The First (2024).

V soukromém životě je David Duchovny rozvedený a má dvě děti. Protože stále dobře vypadá, o mladé ženy po svém boku nemá nouzi. Věnuje se také literární tvorbě a kresbě. Ostatně literaturu přece vystudoval a jeho otec byl spisovatel. 

Autor: Profimedia

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén