Neděle 23. června 2024
Svátek slaví Zdeňka, zítra Jan
Polojasno, déšť 23°C

Zpátky do lavic! Kteří z českých herců nejlépe zvládli role studentů a maturantů?

7. června 2024 | 05:00

Filmy ze školního prostředí se vždy těšily velké oblibě, obzvláště ty s maturitou. Kdo by si rád nezavzpomínal na krásné období svého mládí a přípravu na zkoušku dospělosti, která vlastně byla první větší životní výzvou! Pojďme si společně připomenout filmy, ve kterých se objevuje téma přípravy na maturitu nebo návratu dospěláků do školních lavic.

„Vrať se do hrobu!“ s nezapomenutelným výkonem Šteindlera

Komedii Vrať se do hrobu natočil v roce 1989 Milan Šteindler podle vlastního scénáře, na němž spolupracoval s Halinou Pawlowskou. Oba tito herci si ve filmu také zahráli, ale zatímco Halina ztvárnila pouze několikavteřinovou roličku uklízečky drhnoucí podlahu, Milan se ujal hlavní role, v níž představil sociologa Víťu Jakoubka.

Autor: ČSFD.cz

Ten se infiltruje do maturitního ročníku za účelem výzkumu mladých lidí, ale tento experiment se mu jaksi zvrtne a přinese do jeho dosud poklidného rodinného života jen samé problémy. Milan Šteindler tak předvede nezapomenutelný herecký výkon, kde divákům ukáže, jak se ze zralého a ženatého třicátníka může stát opět rebelující a nespoutaný maturant.

Rebelové zaujali skvělou volbou písniček

Muzikál Filipa Renče z roku 2001 podle scénáře Zdeňka Zelenky představuje maturanty v době, která předcházela sovětskou okupaci. Jednoho svobodného léta v roce 1968 se setkávají tři krásné dívky připravující se k maturitě, tři mladíci, ale i tři cizinci, kteří vystoupí z vlaku a rozvíří energii malebného pohraničního městečka. V muzikálu zazní spousta známých českých písniček té doby, například Pátá, Náhrobní kámen, Včera neděle byla, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Mně se líbí Bob, Oliver Twist nebo Ššš.

Autor: ČSFD.cz

Z herců a zpěváků se ve filmu blýskly sestry Zuzana Norisová a Soňa Norisová, dále Betka Stanková, Anna Veselá, Jan Révai, Jaromír Nosek, Tomáš Hanák a další. Muzikál se velice povedl a oblíbené písničky stále dojímají spoustu diváků. 

Letní filmová klasika aneb Setkání v červenci

A pojďme ke starším, avšak nadčasovým a nezapomenutelným filmům. Jedním z nich je komedie z roku 1978 režiséra Karla Kachyni Setkání v červenci s Danielou Kolářovou, Oldřichem Kaiserem a Tomášem Holým v hlavních rolích. Maturant Oldřich Kaiser pohořel v angličtině, proto musí absolvovat letní kurz, jehož lektorkou není nikdo jiný než učitelka, která ho nechala propadnout, kvůli čemuž nemohl odmaturovat.

Autor: ČSFD.cz

Jak se ale zdá, původně plánovaná pomsta se mění v nečekanou vášeň, jíž zahoří k mladé učitelce, navíc si velmi oblíbí jejího syna, s nímž provádí jenom samé lumpárny. Roztomilý chlapec Tomáš Holý si v tomto filmu získal srdce diváků, stejně jako ve filmech Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo jak Dostat tatínka do polepšovny. Navíc láska mezi studentem a jeho učitelkou je velmi poutavé téma, které vždy zaujme.

Kultovní snímek Marečku, podejte mi pero

Dalším nezapomenutelným filmem ze školního prostředí, kde se studenti připravují na závěrečné zkoušky, je film Marečku, podejte mi pero z roku 1976. Je nejstarším filmem z této čtveřice maturitních filmů. Tuto nestárnoucí komedii režíroval Oldřich Lipský podle scénáře úspěšné dvojice Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak.

Autor: ČSFD.cz

Určitě si vzpomínáte na vynikajícího herce Jiřího Sováka, jenž zazářil v roli Jiřího Kroupy, který začal chodit do večerní školy, aby si doplnil vzdělání a zvýšil kvalifikaci. V dalších rolích se představili Iva Janžurová, Jiří Schmitzer, Josef Abrhám, Taťjana Medvecká, Milena Dvorská, Josef Kemr, Petr Nárožný a spousta dalších jedinečných herců české kinematografie. Své role si zahráli také tvůrci komedie Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak. Tento film bývá nejčastějším zdrojem mnoha vtipných filmových hlášek. Pamatujete si třeba povedenou rodinku Hujerovic? Určitě ano!

 

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén