Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Legendární Snídaně s Novou: Které známé tváře ji během 30 let moderovaly a kam zmizely?

28. února 2024 | 06:00

Snídaně s Novou je jedním z nejstarších pořadů televize Nova. Na obrazovkách se pořad poprvé objevil 7. února 1994. Kromě zpravodajství, dopravního servisu a předpovědi počasí se také vařilo, pouštěly se pohádky pro děti, dělaly se rozhovory s osobnostmi, zpívalo se a pořádaly se soutěže. Kteří nezapomenutelní moderátoři se za třicet let doby trvání pořadu na obrazovkách vystřídali a co dělají dnes?

Z Libora Baselidese je dnes numerolog

Úplně prvním moderátorem Snídaně s Novou byl sympaťák Libor Baselides, který pořad moderoval nejprve s Lenkou Hornovou, později až do roku 2000 s Danou Morávkovou. Libor, který se nejvíce proslavil v 90. letech, dnes žije úplně jinak. Odstěhoval se na Kanárské ostrovy a začal se věnovat ezoterice. Jakmile skončil na televizních obrazovkách, jeho život se dramaticky změnil. Čelil mnoha problémům s financemi, rozvedl se, dnes však může říct, že ho postavil na nohy duchovní život. Libor se věnuje numerologii a výkladu karet, maluje obrazy, vyrábí šperky. Na svou minulost na Nově ale vzpomíná rád.

Autor: Archiv CNC; Prostě fenomén

Lenka Hornová pokračovala v Prásku

Liborovu televizní partnerku představovala nejprve blondýnka Lenka Hornová. Možná si ji pamatujete z bulvárního pořadu Prásk, v němž zpovídala celebrity, ale moderovala například také Občanské judo. Lenka se však nakonec stala velmi úspěšnou producentkou a scenáristkou mnoha pořadů a seriálů televize Nova, později i televize Prima. A dále Libora doprovázela známá a oblíbená herečka, dabérka a moderátorka Dana Morávková, která se své herecké a moderátorské profesi věnuje dodnes.

Autor:  Marek Pátek, FTV Prima, TV Nova

Vždy usměvavá Michaela Dolinová 

Michaela Dolinová byla známou rosničkou, ale i moderátorkou Snídaně s Novou. Tato vždy usměvavá herečka, zpěvačka a moderátorka se ani dnes nenudí a stíhá spoustu projektů. Hraje divadlo, občas dělá průvodkyni na zámku Zákupy a věnuje se svému choti – soudci Janu Sváčkovi.

A když už jsme u rosniček, ani Karla Mráčková a Radka Rosická nechyběly u pravidelných předpovědí počasí ve Snídani s Novou. Karla Mráčková dnes pracuje jako tisková mluvčí pro PR oddělení České zemědělské univerzity a Radka Rosická, moderátorka, bývalá miss a manželka známého fotbalisty Tomáše Rosického, dnes moderuje sportovní zprávy na CNN Prima News a je vášnivou pekařkou dortů.

Jak Michaela Dolinová vzpomíná na začátky na Nově? To se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Video se připravuje ...
Rosnička Michaela Dolinová • VIDEO: Prostě fenomén

Populární manželské i televizní duo

A určitě si vzpomenete na slavnou nejen moderátorskou, ale i manželskou dvojici Markéta Mayerová a Slávek Boura. Ti se objevovali jako moderátoři mnoha pořadů televize Nova. Od roku 2008 po rozvodu spolu sice moc nemluvili, ale jak se zdá, všechno zlé je zapomenuto a při natáčení letošních oslav třicátého výročí vysílání televize Nova opět stáli bok po boku s úsměvem. Koneckonců mají spolu dceru Agátu.

Autor: Archiv CNC; Prostě fenomén

Slávka jeden z jeho dalších potomků již před pár lety udělal dědečkem. Vystudovaná právnička Markéta stále moderuje, a to v rádiu. Slávek, který byl nedávno obviněn z pašování tvrdých drog, měl velké štěstí, když ho soud zprostil všech obvinění, jinak by strávil další roky svého života za katrem.

Televizní stálice Dana Morávková a Jan Čenský 

A jak vypadá Snídaně dnes? Dnešní Snídaně se totiž nejmenuje s Novou, ale pouze Snídaně. Začíná vždy v 5.55 a končí o půl deváté. Hlavními moderátory pořadu jsou mladí herci a moderátoři Johan Mádr, Ondřej Havel a Barbora Šimková. Před nimi, v letech 2019 až 2021, Snídani s Novou moderovala youtuberka a blogerka Nikola Čechová s hercem Milanem Peroutkou.

Od roku 2022 se Snídaně vysílá z nového studia, a to i o víkendu. První Víkendovou Snídani odmoderovala 15. října 2022 známá manželská dvojice ze seriálu Ordinace v růžové zahradě – Dana Morávková a Jan Čenský. Dalšími průvodci Víkendové Snídaně se stali oblíbená herečka a moderátorka Miluše Bittnerová a moderátor Pavel Svoboda nebo také moderátorka Rebecca Diatilová a kondiční trenér, kuchař a bývalý hokejista Roman Staša.

Další moderátory, kteří prošli Snídaní s Novou, si prohlédněte v GALERII v úvodu článku.

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén, Johana Fundová