Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kateřina Žbirková (56): Meky občas žárlil a hlídal si mě!

31. října 2023 | 06:00

Prožili spolu téměř čtyřicet šťastných let, ač byl každý vlastně úplně jiný. Spojoval je ale silný vzájemný cit. Když Meky před dvěma lety odešel, fungovala Kateřina podle hesla: Dělám, jako že je…

Pro Mekyho pracuje dál. Na jeho počest pořádá koncerty, vydává znovu populární alba. Na pultech knihkupectví je čerstvě i knížka Katherine, která je plná rodinných fotografií, ale i dopisů, které se nikde neobjevily. Spolu jsme mluvily na dálku, zrovna totiž hlídala synovi – taky hudebníkovi – kočku v Londýně. A bylo to velmi milé a laskavé povídání.

Když se řekne Meky, co vám naskočí jako první?

Životní láska.

VIDEO: Kateřina Žbirková v Kápni božskou: Jsem připravena na novou lásku!

Video se připravuje ...
Kateřina Žbirková v Kápni božskou: Jsem připravena na novou lásku! • VIDEO: David Turek

Zamilovala jste se hned?

Moje zamilování přicházelo postupně, jak jsme se poznávali. Nejvíc mě bavilo, že se s ním člověk nenudil. Taky měl skvělý smysl pro humor. Samozřejmě ale také mezi námi musela fungovat takzvaná chemie.

Byli jste každý jiný a doplňovali se, nebo jste byli od A do Z naladění na stejnou vlnu?

My jsme byli každý jiný, já víc praktická a Meky spíš nahazovač ideí a tvořivý umělec. Na druhou stranu, na základních věcech jsme se většinou shodli, třeba na způsobu trávení dovolených nebo jsme měli stejné oblíbené filmy a knihy.

Jak jste si svůj vztah opečovávali, aby vydržel tak dlouho a oba jste byli spokojení? Měli jste například nějaké rituály?

Člověk se musí snažit vcítit do druhého a nejet jen svoji egoistickou linii. Meky už za sebou jedno manželství měl, a tak se snažil neopakovat některé chyby. Já byla zase velmi mladá a nedělalo mi problém přizpůsobit se jeho způsobu života. Zní to jako klišé, ale kompromis je to slovo, to se musíte naučit, aby vám to vydrželo. Co se týče rituálů, vzala jsem si příklad z Mekyho maminky, Angličanky, která vždycky, když byl nějaký problém, řekla: „Dáme si čaj.“

Měl Meky i nějaké stinné stránky?

Samozřejmě. Třeba se uměl vytočit, což by do něj nikdo neřekl. A když tvořil, nebylo radno mu do toho vstoupit s nějakým „přízemním“ problémem. Sám o tom napsal skladbu Dr. Jekyll a Mr. Hyde, o tom, že v sobě máme dobro i zlo a s tím zlem musí člověk bojovat.

Manželé jste byli třiatřicet let. Určitě byly i nějaké krize. Jak jste je překonávali?  

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Kateřina Pokorná
Video se připravuje ...