Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

IKEA slaví 32 let na českém trhu! Podívejte se, jak v roce 1992 vypadala první československá pobočka

5. září 2023 | 06:00

Přesně 5. září slaví nejpopulárnější skandinávský obchodní řetězec 32. výročí od otevření první prodejny v tehdejším Československu. Jaké byly začátky tohoto (po)revolučního nákupního domu a proč bylo jeho otevření v roce 1992 pro Čechy tak průlomové? Nezapomeňte si všechny fotky z otevření první pražské pobočky IKEA prohlédnout v galerii.

Svěží vítr v interiérovém designu

5. září roku 1991, kdy se v Praze na Budějovické otevřel první obchodní dům IKEA, znamenalo pro Československou republiku obrovský průlom a změnu. Alespoň tedy z hlediska interiérového designu. Do té doby jednotvárné obývací soupravy, ale i kuchyňské vybavení získaly šanci obohatit se o špetku severského stylu.

Autor: IKEA Česká republika

IKEA přišla s novým, neotřelým a praktickým řešením mnoha každodenních problémů v domácnosti. A to vše navíc celkem za rozumnou cenu.

Kdo nakupoval v IKEA, šel s dobou

Pořídit si vzhledné, a navíc užitečné zboží z do té doby nedostupného švédského řetězce lákalo téměř každého. Kdo měl tehdy nábytek nebo cokoliv z IKEA, byl mezi známými tak trochu za pokrokového „znalce“, který jde s dobou. Vesele zbarvené a šikovně řešené postele, komody i skříně s přehledem rozveselily do té doby poněkud fádní postsocialistické domácnosti. Zajímavý bytový textil a nespočet doplňků potěšily tím, že nejen barevným odstínem, ale především funkčně ladily s vyráběným nábytkem, takže všechny kusy nábytku šlo skládat skvěle dohromady.

Autor: IKEA Česká republika

Nadšení zákazníků tehdy ještě podpořil na devadesátky nevídaně široký a pestrý výběr zboží. Výhodou švédské obchodní značky je fakt, že funguje v souladu s ekologickými zásadami a snaží se o udržitelnost. To platí nejen pro zboží, ale také pro ceny, které jsou šité na míru zákazníkům. Díky nepřepáleným částkám si v IKEA dodnes nakoupí téměř každý.

Rozšiřování prodejen

Pokoje v domácnosti bylo najednou možné vybavit mnohem kreativněji a jejich jednotlivé zóny se daly seskládat na míru podle potřeb členů v domácnosti. V roce 1996 se IKEA po pěti letech přemístila z Budějovické do větších nově vystavěných prostor na Zličín a v roce 1998 české zákazníky potěšilo také otevření dalšího obchodu IKEA v Brně. Později v roce 2001 přibyla ještě pobočka v Ostravě a jako prozatím poslední byl v roce 2004 postaven obchodní dům IKEA v Praze na Černém Mostě.

Autor: IKEA Česká republika

Tento počet prodejen je prozatím finální, nicméně v roce 2020 se zákazníkům konečně naskytla možnost zboží z IKEA objednat on-line a vyzvednout ho na nejbližší pobočce výdejních míst. V roce 2021 je na pražském Chodově v provozu také užitečné plánovací studio.

VIDEO: Jak vypadaly kuchyně za komunismu? Podívejte se:

Video se připravuje ...
Retro: Takhle vypadaly kuchyně za socialismu • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén