Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Léto s kovbojem nebo Svatební cesta do Jiljí: Vyrazte po stopách oblíbených letních komedií!

  • 6. srpna 2023 | 06:00

    Milujete výlety, ale už nevíte, kam byste se vypravili? Dochází vám fantazie, a přesto potřebujete naplánovat program na víkend, nebo dokonce na dovolenou? Zkuste vyrazit po stopách českých komedií a navštivte místa, kde se proháněli vaši oblíbení hrdinové!

    Našli jsme pro vás pár klasických evergreenů, díky kterým procestujete pěkný kousek Česka, ale zavítáte třeba i k našim slovenským sousedům. Kam tedy během příštího výletu mohou vést vaše kroky?

  • Po stopách Svatební cesty do Jiljí

    Geniální komedie s Jiřím Abrhámem a Libuší Šafránkovou se točila na několika místech. Děj filmu nás provází příběhem lásky Petry a Tomáše od vyměněného kufříku v kině až po cestu do Jiljí, která měla sloužit jako poznávací test. Vlakové nádraží v Suchdolu nad Lužnicí, které slouží jako start vodácké cesty, bylo jedním z míst, kde začínali své společné dobrodružství. Točilo se ovšem také na řece Lužnici, na Vltavě kolem Buzkova a v Purkarce na Vltavotýnsku.

    Část filmu vznikla i v rekreačním středisku AMU v Poněšicích. Horský výšlap si udělali na Zlaté návrší v Krkonoších nebo na Harrachovy kameny, ubytováni byli v hotelu Skála ve Vítkovicích v Krkonoších a točilo se i u zaniklých Jestřábích bud nebo u Labské boudy. Polonahá Libuška se koupala v Mumlavských vodopádech a filmový Petr se ztratil v lomu Alkazar u Hostimi. A v neposlední řadě navštívili také jez Weinzettelův mlýn.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Zemřela Libuše Šafránková: Jaký byl její životní příběh? • VIDEO: Videohub

  • Po stopách Léta s kovbojem

    Léto s kovbojem je také jednou z klasických a milovaných komedií, na které se člověk rád podívá. Komedie se natáčela na různých místech, jak je tomu u filmařů dobrým zvykem, proto se podíváme na ta nejhezčí: jezírko, v němž se Doubravka koupala, když ji potkal Honza, je poblíž obce Malá Lečice. Natáčelo se také v Hostomicích, kolem Českého Šenova a ve vesnici Horní Prysk u České Lípy.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Daniela Kolářová: Proč přestali natáčet s Hanzlíkem? • VIDEO: Blesk TV

  • Po stopách filmu Jak dostat tatínka do polepšovny

    Není snad Čecha, který by nevyrostl na komediích Marie Poledňákové. Především film Jak dostat tatínka do polepšovny skýtá nádherné pohledy na exteriéry, ve kterých se natáčelo. Dědova chata, na kterou rodina přijede trávit prázdniny, se nachází v Dobšicích na samotě u lesa. Nádherné skalní scenérie najdete u Troskovic. Legendární scéna, v níž leze Vašík s tatínkem na skálu za rybníkem, je v Českém ráji, v Hrubé Skále. Oblast Dračích skal na Hruboskalsku také stojí za to. Smíšené zboží, kam chodili hrdinové seriálu nakupovat, najdete ve Vesci u Sobotky. Scéna, v níž jsou oba na vrcholu filmového Dračího zubu, který se ve skutečnosti jmenuje Skautská věž, a dávají si jablko, se natáčela na vyhlídce U Lvíčka.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Tomáš Holý. Dva roky plné natáčení z něj udělaly nejslavnější dítě v zemi • VIDEO: Videohub

  • Po stopách filmu Na samotě u lesa

    Nedaleko obce Radešín na Příbramsku stojí chata, ve které se natáčel evergreen Na samotě u lesa, ze kterého pochází tolik legendárních hlášek. Jenže milí nostalgičtí přátelé, tu chalupu už v takovém stavu, jako byla, nenajdete. Traduje se, že její majitel málem překazil natáčení, protože se mu z chalupy nechtělo. Dnes je dům opravený a už byste ho nepoznali. Mlýn, ze kterého pocházela legendární mouka dvounulka, se nachází v Nedvězí u Rabyně a mnoho záběrů se natáčelo také v Petrovicích nebo v lesích nedaleko obce Svatý Jan i v ní samotné.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Na samotě u lesa. Mezinárodně oceněnou komedii u nás chtěl zakázat barrandovský kat • VIDEO: Videohub

  • Po stopách filmu S tebou mě baví svět

    Historicky nejúspěšnější česká komedie, kterou zná nazpaměť půlka národa, ale na kterou se přesto stále dokola dokáže dívat, se natáčela na několika lokacích. Samozřejmě jednou z nich byla Praha, odkud se na expedici vyráží. Objevují se záběry z nemocnice na Bulovce nebo vily ve Vokovicích. Pokud ovšem chcete na výlet z Prahy, potom se můžete vydat buď do Krkonoš, nebo do Jeseníků. V Krkonoších nedaleko Dolního Dvora najdete chatu Apalucha a až ve vzdálených Jeseníkách se nacházel hotel, do kterého jezdil na běžkách Pepa za Gábinou. Tím hotelem je hotel Slezský dům v Karlově Studánce.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Komedie století S tebou mě baví svět vydělala miliony, tvůrci ale úspěch nesklidili. Co se soudruhům nelíbilo? • VIDEO: Videohub

  • Po stopách filmu Tajemství hradu v Karpatech

    Film Oldřicha Lipského – jedna z mnoha jeho komedií, které nikdy neomrzí – Tajemství hradu v Karpatech měl spoustu zajímavých lokací. Třeba samotný hrad barona Gorce z Gorceny nebyl jeden, ale dva. Zahrály si ho hrad Lietava, ale také hrad Čachtice – ano, ten, který se proslavil také kvůli čachtické paní. Oba hrady nebo jejich pozůstatky najdete na Slovensku, takže tenhle výlet bude o něco delší. Vesnici, která se ve filmu nazývá Višné Vlkodlaky, poskytl své kulisy skanzen v Rožnově pod Radhoštěm. V zámku Hrubý Rohozec se natáčely interiéry a některé záběry jsou i z hradu Kost. Natáčelo se i v Praze, a to v letohrádku Kinských nebo ve Státní opeře.

     

Autor: Gabriela Röhrichová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.