Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Letní dovolenkový průvodce. Tipy, které nikde jinde nenajdete

21. července 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Řešíte s rodinou, kde strávíte prázdninové dny? Nevíte? Inspirujte se našimi tipy! Nevšední zážitky vám nabídnou evropské projekty přeshraniční spolupráce. Nuda vám rozhodně nehrozí. Tak kam se vydáte na průzkum jako první?

Na kole Bílými Karpatami

Už znáte všechny cyklostezky v blízkosti svého domova nazpaměť? Jednoduše potřebujete změnu. Cyklodovolené jsou v posledních letech velmi oblíbené, proto by tohle mohl být tip přímo pro vás. Ve Zlínském kraji vznikla skvělá cyklotrasa a turistické cesty, které vás provedou krásnými místy až ke slovenským sousedům do Trenčína.

Cyklistika je opět v kurzu. Nové cyklostezky jsou proto velmi žádané
Autor: obec Šanov

Okolí trasy je plné přírodních a kulturních památek, které stojí za návštěvu. Nově se projedete na přibližně osmi kilometrech zpevněné cesty spojující slovenskou obec Horná Súča a zlínský Šanov. Nejde o žádnou placku, ale o zajímavý a rozmanitý terén s převýšením kolem 300 m. I přesto je trasa spíše nenáročná a opravdu ji zvládnou všichni. Největší stoupání je u Bílých Karpat, ale není to nic, co byste nedokázali.

Cestou Bílými Karpatami se můžete kochat starobylými hrady
Autor: obec Šanov

Celkem projekt vyšel na téměř 1,6 milionu eur. Dotace z fondů EU pokryla 85 %.

Potřebujete pauzu? Tady si přibrzděte

Těsně za Šanovem se zastavte u památníku letecké bitvy nad Bílými Karpatami. Po přejetí hranic se Slovenskem se vám otevře výhled na dokonalé přírodní panorama s bílými skalami v zeleni. Nový úsek cyklostezky tvoří velmi dobře sjízdný terén. Za Hornou a Dolnou Súčou se vydáte do Skalky nad Váhom. Tam stojí za vidění starobylý klášter Velká Skalka, který je vnořený do skály.

Po cestě si vydechněte na odpočívadle
Autor: obec Šanov

Zastavte se a pokochejte se na nejstarším poutním místě na Slovensku. Následně se už napojíte na cestu směr Trenčín. Vaším cílem může být třeba Trenčiansky hrad. Na kole jste hodně flexibilní a můžete kombinovat trasy podle toho, co chcete vidět, ale také podle dojezdové vzdálenosti. Určitě si vybere to pravé přímo pro vás.

Autor: obec Šanov

Přínos nové cyklostezky

  • vznik trasy na české i slovenské straně
  • propojení sousedních států pro místní obyvatele
  • zlepšení dostupnosti přírodních a kulturních památek v příhraničním území
  • podpora turistického ruchu

Zpestřete si procházku hádankou

Vytáhněte celou rodinu do přírody. V příhraniční oblasti České republiky a Polska vznikla skvělá atrakce pro všechny věkové kategorie. Tak zvané questy neboli hledačky ozvláštnily turistické trasy v Broumově, Adršpašských skalách a v blízkých polských obcích Radków a Nowa Ruda. Jsou to úkoly a hádanky, které plníte během procházky a na závěr vyluštíte tajenku. Díky tomu máte možnost se netradičně seznámit s historií nebo přírodou kolem vás, a ještě za to dostanete drobnou odměnu.

Sbírejte, hádejte a luštěte! Díky questům získají vaše výlety šmrnc
Autor: Gminne Centrum Kultury Sportu

Celkem vás čeká osm questů, na jejichž tvorbě spolupracovala všechna čtyři města za finanční podpory z fondů EU. Adršpach je turisticky velmi populární, ale questy vedou novými a málo známými lokalitami. Takže se nemusíte bát front u pokladen a přeplněných parkovišť. V Adršpašských skalách se dostanete přes křížovou cestu až na Křížový vrch. Další cestu s hádankami najdete na Starozámeckém vrchu, kde vás v cíli nadchnou pozůstatky hradu. V Broumově vedou obě trasy městem.

Prozkoumejte hranice s Polskem

Questy jsou v posledních letech oblíbeným zdrojem poznání a také nevšední zábavou pro turisty. Postupně se rozšiřují do ostatních částí naší země. Díky této hře se dozvíte mnoho o Česku a poznáte také blízkou polskou oblast. Léta byla právě tato místa turisticky přehlížena, ale díky hledačkám jejich popularita stoupá. Můžete na ně vyrazit kdykoliv během roku, nejen v hlavní sezóně.

Celkem projekt vyšel na 67 181 eur. Dotace z fondů EU pokryla 85 %.

„Do Polska jezdíme celkem často na nákupy a různé výlety, protože to máme opravdu za domem. Takže každou novou atrakci v přírodě vítáme. Dostat děti od mobilů je někdy dost těžké. Ale hádanky a úkoly je budou určitě bavit,” řekla Milena Králová, obyvatelka pohraničí. Na polské straně se questy nachází v Radkowských kamenech. Cesta vám zabere asi 1,5 hodiny. Další quest je přímo ve Stolových horách. Jedná se o náročnější trasu se stoupáním, takže se na výšlap dobře připravte. Je přibližně 7,5 km dlouhá a časově vyjde na 4 hodiny. V Nowe Rudě je jeden quest přímo ve městě a druhý v přilehlém okolí. Jste připraveni prozkoumat všech osm hledaček?

Přínos česko-polských turistických tras s questy

podpora turistiky, která je šetrná k přírodě rozvoj příhraniční oblasti vytvoření nových tras ulevilo turisticky vytíženým místům nové formy spolupráce rozšíření mezinárodního rozhledu i-polských turistických tras s questy

Bez hranic ze Šumavy až do Bavorského lesa

Husté lesy, velká jezera a tajemnou přírodu – to vše najdete na Šumavě a v přilehlém Bavorském lese. Na pomezí Čech a Německa vzniklo za přispění evropských prostředků nově devět naučných stezek, které dokážou propojit obě země díky přírodnímu a kulturnímu dědictví.

Trasy jsou plné krásných zákoutí. V Anníně narazíte třeba na tuto kapli
Autor: Mikroregion Šumava-západ

Vybírat můžete z delších i kratších cest. Jednotlivé trasy jsou zaměřeny na něco jiného a každý si může zvolit cestu podle toho, jaké téma mu je blízké. Například Sklářská trasa vás provede historií oboru, který má v této oblasti velkou tradici. Patří mezi nejdelší ze všech stezek. Nezapomeňte si své mobily, budete je potřebovat. Na naučných tabulích si načtěte QR kód a dozvíte se kupu zajímavostí o dané lokalitě. Tyto tabule najdete na všech stezkách, stejně jako odpočívadla. Samozřejmostí jsou různé vzdělávací a relaxační prvky, které vám celý zážitek zpříjemní.

Celkem projekt vyšel na téměř 943 052 eur. Dotace z fondů EU pokryla 84 %.

Šumava není jenom Modrava

Popularitu Modravy rozhodně zvýšil známý televizní seriál. Mnoho lidí jede na Šumavu právě proto, aby navštívili seriálová místa. Ovšem v této oblasti je toho k vidění mnohem více. Na naučných stezkách objevíte repliky tavicích pecí v Železné Rudě, poutní místo Křížkov v Hamrech, hrobku sklářů v Anníně a hradlový most.

Modravské infocentrum je připravené na nápor turistů. Poradí vám se vším, co budete potřebovat
Autor: Mikroregion Šumava-západ

Trasy se zaměřují na sklářství, dřevařství, železnou oponu, poutní místa, zlatokopectví nebo obchodní cesty. Chráněné území dostává v sezóně každoročně dost zabrat, proto vznikly stezky, aby se turistický ruch směřoval na nová místa, a tím se ulevilo vytíženým oblastem. Rozšířilo se i informační centrum v Modravě. Určitě se obraťte na jeho pracovníky, kteří vám rádi ochotně poradí a pomůžou.

Přínos naučných stezek

  • posílení cestovního ruchu
  • vytvoření nových tras ulevilo turisticky vytíženým místům
  • podpora životního prostředí
  • vzdělávací rozměr
  • spolupráce obcí mezi státy
  • zpřístupnění turisticky atraktivních míst

Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR